ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα, το ρίσκο και η μεσαία τάξη - Η κόντρα για το ακαταδίωκτο - Τα καμπανάκια των δημοσκοπήσεων

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 26 Απριλίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2021, 16:14
Η επόμενη μέρα, το ρίσκο και η μεσαία τάξη - Η κόντρα για το ακαταδίωκτο - Τα καμπανάκια των δημοσκοπήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Η τήρηση των μέτρων προστασίας στην λειτουργία της αγοράς μετά τη νέα χαλάρωση και το άνοιγμα της εστίασης από την επόμενη του Πάσχα θα δοκιμάσει την ορθότητα των κυβερνητικών αποφάσεων.

Σε κρας τεστ για μια σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα που θα διευκολύνει στο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό από τα μέσα Μαΐου, εξελίσσεται η Μεγάλη Εβδομάδα και ο εορτασμός του Πάσχα. Η τήρηση των μέτρων προστασίας στην λειτουργία της αγοράς μετά τη νέα χαλάρωση και το άνοιγμα της εστίασης από την επόμενη του Πάσχα θα δοκιμάσει την ορθότητα των κυβερνητικών αποφάσεων. Οι εικόνες κατά τον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων έξω από τους ναούς όπου, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες αποστάσεις, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση ως προς το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδιαίτερα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση.

«Η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συμπίπτει με την κορύφωση της προσπάθειας για ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. «Οι περισσότεροι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των μετακινήσεων» συνέχισε. «Και όλοι υποδέχτηκαν με ωριμότητα το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.»

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι με τα πασχαλινά κορωνοπάρτι να ανακοπεί η εικόνα μιας επιπέδωσης που παρατηρείται στην πανδημία και η χώρα να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι ασφαλής, όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. Από την άλλη, όμως, «δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη, ούτε να κόβουμε πρόστιμα έξω από της εκκλησίες, υπάρχει και η ατομική υπευθυνότητα» όπως τόνισαν.

Ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τα self test αναδεικνύονται σε πολύτιμα όπλα. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές και συνεχίζουν να εμβολιάζονται οι πολίτες στα τέλη Μαΐου, «θα μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000» τόνισε ο πρωθυπουργός που δίνουν ένα τείχος ανοσίας.

Πολιτική κόντρα

Σε πολιτικό επίπεδο η αντιπαράθεση συνεχίζεται με επίκεντρο την πανδημία. Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στη μεσαία τάξη όπου είχε εκλογική υπεροχή και δέχθηκε μεγάλο πλήγμα με τα lockdown. Η αντιπολίτευση επιχείρησε να ταυτίσει και τα τελευταία οικονομικά μέτρα με τη στήριξη των ελίτ και των μεγάλων επιχειρήσεων. «Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε τις αδικίες του χθες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που κατατίθεται αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή, εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν τους δείκτες αισιοδοξίας.

Το ακαταδίωκτο

Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε η τροπολογία που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο στους ειδικούς.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται την ενοχή της με την τροπολογία για ασυλία στις επιτροπές των ειδικών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Η κυβέρνηση απαντάει ότι η τροπολογία κρίθηκε αναγκαία για την προστασία των επιστημόνων από τις «κακόβουλες μηνύσεις». Έχουν κατατεθεί αρκετές από πολίτες που είτε έχασαν δικούς τους είτε τους έβλαψαν τα μέτρα που εισηγούνταν οι ειδικοί.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρών κ. Εξαδάκτυλος πρότεινε το ακαταδίωκτο να επεκταθεί και στους γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του COVID 19. Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή έθεσε το ερώτημα εάν το ακαταδίωκτο θα έπρεπε να ισχύσει και για τους γιατρούς που αρνούνται να εμβολιαστούν και κινδυνεύουν να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν στους ασθενείς τους.

Τα μηνύματα

Παρά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας, έχει προκαλέσει μια μεγάλη καταστροφή και δεν την εμπιστεύεται κανείς, αυτή η εικόνα δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της OPINION POLL, η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση φτάνει στο 51% (το 48% έχει διαφορετική άποψη). Και αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερο από το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ που ήταν 39,5% που σημαίνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών και πέραν εκείνων που ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα πριν την πανδημία, συνεχίζει να έχει θετική άποψη για τους χειρισμούς που έγιναν, παρά τις αντιξοότητες.

Στο προηγούμενο βαρόμετρο της ίδιας εταιρείας ένα 53% των πολιτών ήταν ικανοποιημένο, δηλαδή υπήρξε μία μείωση δύο μονάδων. Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να εισπράξει αυτήν την πτώση. Κινείται σε δημοσκοπικά ποσοστά χαμηλότερα από εκείνα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Υπεροχή Μητσοτάκη

Συντρηπτική είναι και η υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το 61% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική παρουσία και την δραστηριότητά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, εμφανίζοντας μάλιστα βελτίωση της τάξης του 4% συγκριτικά με τις αρχές Μαρτίου. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει αποδοχή της τάξης του 28%. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβάδισμα με 55,9% έναντι 13,3% του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος μπορεί να ανορθώσει την Οικονομία και να φέρει επενδύσεις, 54,5% έναντι 17% στο ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις, 52% έναντι 15,7% στο ποιος έχει Σχέδιο για την χώρα και 46,1% έναντι 28% στο ποιος είναι πιο κοντά στις απόψεις των πολιτών.

Διακομματική συναίνεση!

Θετικά απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντικείμενο ένα Νέο Κλιματικό Νόμο και τη διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης ώστε να υπερψηφιστεί «με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», όπως ανέφερε η κ.Γεννηματά στην επιστολή της.

Στην επιστολή του, ο Πρωθυπουργός κάνει δεκτό το αίτημα της κ. Γεννηματά και την ενημερώνει ότι ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αιτηθεί τη σύγκληση των αρμόδιων Επιτροπών.

«Στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου ώστε μέσα από μία ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την κυρία Γεννηματά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής όρισε την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την Τρίτη 18 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr