current views are: 11

28 Απριλίου 2021
Δημοσίευση08:20

Γεραπετρίτης στον Alpha 98,9 για Τσίπρα και AstraZeneca: Δεν έχει υπεύθυνη στάση – Σχιζοφρενής η δήλωσή του για το εμβόλιο

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τον «θυμό» του, για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για μη υπεύθυνη στάση.

Δημοσίευση 08:20’

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τον «θυμό» του, για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για μη υπεύθυνη στάση.

Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε μέσω του Alpha 98,9 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση άνοιξε την πλατφόρμα στους νέους για να «ξεστοκάρει» τα εμβόλια της AstraZeneca.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τον «θυμό» του, για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είπε ότι γίνονται τα εμβόλια στις νεότερες ηλικίες για “ξεστοκάρισμα”. Να κάνετε την αντιπαραβολή με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος με στάση υπευθυνότητας απέναντι σε όλους τους πολίτες και απέναντι στην ανάκμψη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, δήλωσε ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο σύντομο».

Τι θα απαντούσε ο ίδιος στον Αλέξη Τσίπρα; «Έχω διαφορετική προσέγγιση. (…) Είναι πραγματικά προσβλητικό. Και προς την κυβέρνηση και προς την κοινωνία. Του απαντώ το εξής απλό: η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια εμβολιαστική πολιτική, η οποία έχει αποδώσει, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έχει προσέλθει κι έχει εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό να δημιουργούμε συνθήκες εμπιστοσύνης προς τα εμβόλια, διότι είναι η μόνη διέξοδος για να μπορέσουμε να επανέλθουμε. Αν, λοιπόν, ερχόμαστε, εκείνοι που ασκούν κατ’ εξοχήν επιρροή, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός, και ουσιαστικά διαβάλουν την προσπάθεια, θέτοντας ως βάση τον συλλογισμό ότι δεν είναι ο λόγος δημόσιας υγείας που ωθεί προς το να δοθούν τα εμβόλια στις νεότερες ηλικίες , αλλά είναι μόνο κάποια άσχετα παραγωγικά αίτια για να μην ξεμείνουν τα εμβόλια, τότε με κάθε σεβασμό θα πω ότι αυτό δεν είναι υπεύθυνη στάση».

Ωστόσο, στη διευκρίνιση ότι ο κ. Τσίπρας δεν τέθηκε κατά του εμβολίου, αλλά επισήμανε ότι διαμορφώθηκε ένα αρνητικό κλίμα, αναφορικά με αυτό της AstraZeneca ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε: «Ας απευθυνθεί στην κυρία Λινού. Ταυτόχρονα ο κύριος Τσίπρας είπε και το Α και το -Α. Είπε ότι είναι ένα ασφαλές εμβόλιο, θυμίζω ότι η κυρία Λινού ήταν η πρότασή του για υπουργός Υγείας, καια πό την άλλη πλευρά έρχεταικαι λέει ότι η επιχείρηση που έγινε για να δοθεί στην κατηγορία (30-39) το AstraZeneca, ήταν επιχείρηση μόνο και μόνο για να ξεστοκάρουμε. Δεν καταλαβαίνω τη σχιζοφρένεια αυτής της δήλωσης, η οποία ταυτόχρονα έρχεται να πει ότι είναι ασφαλές, αλλά ότι το κάναμε για άλλο λόγο».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε: «Μια χαρά εμβόλιο είναι. Μελετάμε συνεχώς της βιβλιογραφία. Ο πρωθυπουργός είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας κάνει βιβλιογραφικές παραπομπές ανά την υφήλιο για τα θέματα αυτά. Το κάνει ιδιαίτερα ο Τσιόδρας αλλά και ο ίδιος. Όπως ξέρετε, είναι βιβλιοφάγος και θέλει να γνωρίζει τα πάντα».

Τι απαντά στη Λινού για το AstraZeneca

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που εξέφρασε προ ημερών στον σταθμό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, όσον αφορά τα διαφορετικά ηλικιακά κριτήρια που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε : «Με κάθε σεβασμό στην κυρία Λινού, τα πράγματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα. Είναι ένα εμβόλιο το οποίο έχει κριθεί από την ΕΕ και τον ΕΜΑ, ότι είναι ένα εμβόλιο ασφαλές. Οι παρενέργειες είναι σπανιότατες. Παρενέργειες έχουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Σε στάθμιση, είναι ασφαλές. Εάν η κυρία Λινού έχει διαφορετική άποψη, καλό θα είναι να εισφέρει και την τεκμηρίωση. Η τεκμηρίωση η οποία υπάρχει δίνει ότι είναι απολύτως ασφαλές σε στάθμιση με σπάνιες παρενέργειες».

«Στην Ευρώπη έχει γίνει ένας τερατώδης αριθμός από εμβόλια AstraZeneca. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν αποκλειστικά AstraZeneca. Οι περιπτώσεις (παρενέργειεας) είναι πολύ σπάνιες», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «εξαιρετική» την εικόνα αθρόας προσέλευσης των νέων στα εμβολιαστικά κέντρα, προσθέτοντας: «Το εμβόλιο είναι το εισιτήριο για τη σωτηρία μας και τηνα νάκαμψή μας. Ας το καταλάβουν όλοι, ακόμη κι εκείνοι οι οποίοι κινδυνολογούν. Δεν μιλάω για την κυρία Λινού, που έχει κάθε δικαίωμα να έχει επιστημονική άποψη, αν και θεωρώ ότι όταν αναφέρεται σε τέτοια ζητήματα δημόσιας υγείας, θα είναι κρίσιμο να εισφέρεται και η τεκμηρίωση».

Για τους αρνητές των εμβολίων

Σχολιάζοντας το ποσοστό αποχής του κόσμου από τους εμβολιασμούς, είπε: «Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο που μας δημιουργεί παράπλευρα σοβαρότατα προβλήματα. Όχι μόνο για τους ίδιους τους πολίτες που δεν προσέρχονται να εμβολιαστούν, μολονότι ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός, και όλοι μας στο μέτρο του δυνατού, παρακαλέσαμε, προστρέξαμε στους πολίτες να έρθουν όσο το δυνατόν συντομότερα να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα, και για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία συνολικά. Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή κρατιόμαστε πίσω – και χρονικά αλλά και ουσιαστικά – στο να ξαναβγούμε σε μια παραγωγική διαδικασία και εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν προσέρχονται να εμβολιαστούν».

Αυτοκριτική και «περιθωριακές» απόψεις

Έχει ευθύνες η κυβέρνηση όσον αφορά την πλήρη και σωστή ενημέρωση του κόσμου; «Θα μπορούσε να είχε υπάρξει ενημέρωση πληρέστερη. Εμείς ασφαλώς κάνουμε την αυτοκριτική μας, είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε και νομίζω ότι εάν θες να είσαι παραγωγικός και να διορθώνεις τα σφάλματά σου πρέπει να κάνεις αυτοκριτική. Εδώ όμως, είναι το ζήτημα προλυπαραγοντικό, έχει να κάνει βεβαίως με την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία, έχει όμως να κάνει και με τη ροή πληροφορίας, η οποία είναι πολύ πλούσια. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα. Υπάρχει μια γενικότερη σπερμολογία, η οποία διακινείται σε σχέση με τα εμβόλια. Πολλές φορές υπάρχει μια υπερ-έκθεση και υπερ-προβολή κάποιων μάλλον περιθωριακών απόψεων, οι οποίες είναι του αντιεμβολιαστικού κινήματος, άρα ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Βεβαίως υπάρχει κι ένα ζήτημα, ότι για παραγωγικά αίτια τα οποάι ανάγονται και σε προσωπικές πολιτικές οι ατζέντες, πολλές φορές άνθρωποι που ασκούν επιρροή, επιλέγουν αν μην έχουν μια στάση θετική για τα εμβόλια».

«Δεν μέμφομαι τους πολίτες, οι οποίοι δεν προσέρχονται», διευκρίνισε.

«Εκείνο που θέλω να πω είναι με νηφιαλιότητα ας ακούσουν τους επιστήμονες», πρόσθεσε.
Για την απουσία στελεχών της κυβέρνησης από την πρώτη γραμμή της επικοινωνίας, για παράδειγμα οι 30άρηδες βουλευτές, είπε: «Οι δικοί μας 30αρηδες της κυβέρνησης, όσοι είναι, δυστυχώς ο μέσος όρος ηλικίας δεν είναι όσο θα έπρεπε, από χθες που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν προστρέξει κι έχουν κάνει τα εμβόλιά τους».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή παρουσία του Άκη Σκέρτζου στον σταθμό, είπε: «Ο κ. Σκέρτσος έχει την ιδιαίτερότητα ότι είναι άνθρωπος των δεδομένων. Δεν υπάρχει ούτε ένα που να μην το γνωρίζει. Είναι ο πρώτος που υποστηρίζει και ενθαρρύνει την απόλυτη ασφάλεια του AstraZeneca».

Αναφερόμενος στα διεθνή δεδομένα για τις παρενέργειες των εμβολίων, τόνισε: «Για το εμβόλιο, ανά ένα εκατομμύριο περιπτώσεων, η περίπτωση θρόμβωσης είναι 0,0004%. Στη περίπτωση καπνίσματος είναι 0,18%. Για την περίπτωση να μολυνθείς από Covid είναι ανά εκατομμύριο 16,5%».

Τα βήματα μετά το Πάσχα

«Ακούμε πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. Εγινε η εξής επιλογή: να κρατηθούμε την περίοδο του Πάσχα, διότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος είναι να υπάρχει ευρύτερη γεωγραφική διασπορά από τη μαζική έξοδο. Στην Αττική υπάρχουν υψηλές υγειονομικές δυνατότητες. Μπορεί να είμαστε υψηλά σε κρούσματα και σε νοσηλευόμενους, αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα. Αντίστοιχη δυνατότητα δεν υπάρχει στην επαρχία», σχολίασε αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανάψει «πράσινο φως» για «Πάσχα στο χωριό».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της κοινωνίας είπε: «3 Μαΐου θα ανοίξει η εστίαση. 10 Μαΐου όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, πλην των πανεπιστημίων. 14-15 Μαΐου θα ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις».


σχετικα αρθρα