current views are: 13

5 Μαΐου 2021
Δημοσίευση16:36

Νέα πρόκληση από τον Τούρκο υφΥΠΕΞ: Πήγε στην Κομοτηνή και μίλησε για «τουρκική μειονότητα»

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών μετά τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στην Κομοτηνή και μίλησε για «τουρκική μειονότητα Δ. Θράκης». Τι απαντά η Αθήνα.

Δημοσίευση 16:36’

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών μετά τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στην Κομοτηνή και μίλησε για «τουρκική μειονότητα Δ. Θράκης». Τι απαντά η Αθήνα.

Από την πόλη της Κομοτηνής, όπου έφτασε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκίνησε την ιδιωτική επίσκεψή του στην Θράκη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιρά, προχωρώντας σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

Φτάνοντας στην πόλη κατευθύνθηκε στο εκεί τουρκικό προξενείο όπου έγινε δεκτός από τον πρόξενο κ. Μουράτ Ομέρογλου και τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής, κ. Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Σε δήλωσή του μπροστά στο προξενείο ανέφερε πως «είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη».

Απόψε θα παραστεί σε ξενοδοχείο της πόλης σε Ιφτάρ (δείπνο) στο πλαίσιο του Ραμαζανιού, την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Ξάνθη και αργότερα το Διδυμότειχο απ όπου οδικώς θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Νωρίτερα, ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη είχε μιλήσει για καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και για απαράδεκτες πιέσεις στην τουρκική κοινότητα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη, ο υφΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε: «πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες».

«Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς αξιωματούχους στη Θεσσαλονίκη. Η πίεση και οι περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των οικείων μας είναι απαράδεκτοι. Είμαστε πάντα με τους συγγενείς μας που προστατεύουν την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις τους από όλες τις δυσκολίες» έγραψε χαρακτηριστικά.




Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος έθεσε ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη χώρα μας, που βέβαια βάσει της συνθήκης της Λωζάνης ορίζεται ως μουσουλμανική, έκλεισε την περιοδεία του στην Άνω Πόλη, όπου κατευθύνθηκε προς τον Πύργο του Τριγωνίου, θαυμάζοντας από ψηλά τη θέα της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια περπάτησε μέσα από τα κάστρα και βγήκε από την πορτάρα στο ύψος της Μονής Βλατάδων.

Στη συνέχεια, με τη συνοδεία του, περπάτησε στην Επταπυργίου και σταμάτησε σε κάποια ερειπωμένα σπίτια, όπου κατά πληροφορίες επί Τουρκοκρατίας ήταν Μεντρεσέδες, (Ιεροδοδασκαλεία).

Η έντονη αντίδραση της Αθήνας

«Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη» διαμηνύουν διπλωματικές πηγές, αντιδρώντας έντονα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού» καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.


σχετικα αρθρα