ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πινγκ πονγκ Μπάϊντεν, Φον Ντερ Λάιεν, φαρμακευτικών εταιρειών για τις πατέντες των εμβολίων - Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 6 Μαΐου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 6 Μαΐου 2021, 16:51
Το πινγκ πονγκ Μπάϊντεν, Φον Ντερ Λάιεν, φαρμακευτικών εταιρειών για τις πατέντες των εμβολίων - Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Εργασιακό νομοσχέδιο και άρση πατέντας εμβολίων για την Covid-19 ανεβάζουν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόβα τζενεράλε για το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο μέχρι τα μέσα Μαίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και τον Ιούνιο θα ψηφιστεί, ήταν οι σημερινές μαζικές διαδηλώσεις. Τσίπρας, Κουτσούμπας και Τσίπρας έδωσαν το δυναμικό παρών. Επί 2-3 ώρες στην Αθήνα επικρατούσε μποτιλιάρισμα, έπεσαν και μολότοφ. Πρωταγωνίστησε το ΠΑΜΕ στη μαζικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακήρυξε το εργασιακό σε μητέρα των μαχών.

Η κυβέρνηση εξέδωσε δελτίο με τίτλο «τα 7 μεγαλύτερα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό» και απάντησε σε ένα προς ένα. Το 8ωρο και οι υπερωρίες αποτελούν τη μείζονα πολιτική αντιπαράθεση. Εκφράζονται όμως και ευρύτερα ανησυχίες μήπως καταργούνται με το παράθυρο που ανοίγει για το 10ωρο και τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος να εργάζεται τέσσερις μέρες και τις υπόλοιπες να είναι ελεύθερος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να επιλέξει να κάνει κριτική επί υπαρκτών ρυθμίσεων και να προτείνει τις δικές του, κάνει αντιπολίτευση με FAKE NEWS» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Αναπαράγει ρυθμίσεις που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του και κωμικά επιχειρήματα περί ανάλγητης κυβέρνησης, σαν να έχει πάρει εργολαβικά το δικαίωμα της υπεράσπισης των εργαζομένων και να έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας».

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας σήμερα ρυθμίζεται με ένα νόμο του 1982. «Το να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα στην εργασία με τα εργαλεία του ’80 είναι δογματισμός και αυταπάτη» τονίζουν οι πηγές.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι η αντίσταση στο νομοσχέδιο είναι «η μητέρα των μαχών» και επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει μια τάση να ανατρέπει την πραγματικότητα και να παρουσιάζει αυτόν τον οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων ως δήθεν προοδευτικό νομοσχέδιο που έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Η αντιπαράθεση για το ποιος είναι κοινωνικά ευαίσθητος και ποιος ανάλγητος θα επανέλθει. Αναμένονται και άλλες διαδηλώσεις. Οι επόμενες εβδομάδες θα ανεβάσουν το απεργιακό θερμόμετρο.

Κόστος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.«Εγώ δεν το βλέπω με αυτό τον τρόπο» δήλωσε μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου the Clobal Boardroom της εφημερίδας Financial Times. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα» τόνισε. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, ώστε οι εργοδότες τους να μην μπορούν να τους στείλουν email ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Να έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέσουν τις συσκευές τους. Πρέπει να τους δώσουμε, με προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου τους και στο να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής».

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη και ανεξάρτητα από την πανδημία του COVID-19. Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση ως έννοια στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές αναφορές. «Δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα» όπως τόνισε.

Της πατέντας

Το άλλο θέμα που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ήταν της άρσης της πατέντας των εμβολίων. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στηρίζουν το αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της covid-19.

Η πρόταση κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Μεταξύ των χωρών ήταν και η Ινδία στην οποία η μαύρη λίστα των ημερήσιων θανάτων είναι εφιάλτης. Η αδυναμία εμβολιασμού του πληθυσμού λόγω έλλειψης εμβολίων οδηγεί στο θάνατο. Περίπου 100 χώρες στήριξαν την άρση της πατέντας όπως και μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η κίνηση Μπάϊντεν χαρακτηρίστηκε ιστορική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Την ίδια στιγμή όμως έθεσε και ένα μείζον θέμα που αφορά κυρίως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που δημιουργεί ερωτήματα ως προς την ρεαλιστικότητα της πρότασης καθώς δεν έχουν άρει ακόμη το πιο σημαντικό μέτρο που πήραν κι αυτό ήταν οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές των εμβολίων που παράγονται στην εθνική τους φαρμακευτική βιομηχανία όπως και ο περιορισμός στην εξαγωγή πρώτης ύλης για την παραγωγή εμβολίων.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτήν την στιγμή είναι ο βασικός εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και κάλεσε τις άλλες χώρες που παράγουν εμβόλια να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Η Γαλλία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την άρση της πατέντας. Ηδη διεκδικεί την παραγωγή εμβολίων. Σφόδρα ήταν η αντίδραση και των φαρμακευτικών εταιρειών. Χαρακτήρισαν «απογοητευτική την στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα. Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε πάρει θέση υπέρ της πατέντας ήταν διότι και να αποφασιζόταν σήμερα αυτό θα σήμαινε ότι η έναρξη της παραγωγής θα τοποθετούνταν σε έναν χρόνο έως 14 μήνες. «Το επόμενο έτος, όταν θα έχουμε επιτύχει την αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων μας, μπορεί να τεθεί το θέμα», δήλωσε την Δευτέρα ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν.

Το θέμα που άνοιξε ο Μπάϊντεν θα συζητηθεί από τους «27» στη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου του Πόρτο στις 7 και 8 του μήνα.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μητσοτάκη

Το θέμα της πατέντας έθεσε πρώτος ο καθηγητής Μόσιαλος τον περασμένο Απρίλιο και τον στήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε θέση τότε. Πολλούς μήνες μετά ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της άρσης ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε στη συνέχεια την επιτάχυνση των εμβολίων που ήταν η απάντηση στην επείγουσα κατάσταση λόγω της πανδημίας. Οπότε η θέση Μπαϊντεν εκλήφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως δικαίωση της θέσης του.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι χλεύαζε τον Τσίπρα για «εμβολιόδεντρα». «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο»”, είχε δηλώσει ο Μητσοτάκης στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν» τόνισαν οι πηγές. «Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου «μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε «ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021» και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για «πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr