ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα ισχύσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τον Ιούνιο το ευρωπαϊκό πράσινο πάσο - Τα εύσημα Σάντσεθ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 11 Μαΐου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2021, 15:06
Πότε θα ισχύσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τον Ιούνιο το ευρωπαϊκό πράσινο πάσο - Τα εύσημα Σάντσεθ
Facebook Twitter Whatsapp

Από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου που ανοίγει η χώρα στον τουρισμό, θα υπάρξει άρση των περισσότερων απαγορευτικών μέτρων.

Η συζήτηση για τα προνόμια τα οποία θα μπορούσαν να έχουν οι εμβολιασμένοι σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους, άρχισε και στην Ελλάδα. Από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου που ανοίγει η χώρα στον τουρισμό, θα υπάρξει άρση των περισσότερων απαγορευτικών μέτρων.

Θα ανακοινωθούν αύριο μετά την σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών οι οποίοι θα συζητήσουν τις εισηγήσεις της κυβέρνησης, για την λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς click away και click in shop, κατάργηση του SMS για τις περισσότερες δραστηριότητες, για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, το απαγορευτικό ωράριο κλπ. Το καθεστώς του εμβολιασμένου σαφώς και θα οδηγήσει σε μπόνους διότι θα κάνει πιο ασφαλή την επιστροφή σε μια κανονικότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST, το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία κινείται στους εξής άξονες:

  • Ο στόχος είναι να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, -αυτό είναι ειλημμένη απόφαση- αλλά αφού ανοίξουν τα εμβόλια σε όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών που τοποθετείται στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ανάλογα με τις παραλαβές των εμβολίων. Θα δοθεί και ένα εύλογο διάστημα ώστε να κλειστούν τα ραντεβού και να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου, ή το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση αποκλειστικά για εμβολιασμένους, δεν μπορεί να υπάρξει πριν τα μέσα Ιουλίου.
  • Ταυτόχρονα δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσουν διαφορετικά μέτρα για τους Έλληνες και τουρίστες. Τα ίδια θα ισχύουν για όλους.
  • Το Ισραήλ όπου ο εμβολιασμός έτρεχε με γοργούς ρυθμούς λόγω της συμφωνίας που είχε κάνει η κυβέρνηση με την Pfizer, πριν πάει στο 90% που είναι σήμερα, όταν άνοιξε η εστίαση επιτρεπόταν στους εμβολιασμένους να κάθονται μέσα και στους ανεμβολίαστους έξω. Όταν κτίστηκε το τείχος ανοσίας δεν γινόταν κανένας διαχωρισμός. Κάτι ανάλογο πιθανόν να ισχύσει από το Φθινόπωρο και εδώ, σε εστιατόρια, κινηματογράφους (χειμερινούς), θέατρα κλπ.
  • Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις που απελευθερώνονται από την Παρασκευή, δεν θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα ενός self test τουλάχιστον για ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα γίνει όμως ισχυρή σύσταση προκειμένου οι ταξιδιώτες να έχουν ελεγχθεί με self test ώστε να προστατευτούν ειδικά οι περιοχές οι οποίες θεωρούνται πράσινες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ασθενείς COVID.
  • Όσον αφορά στα πλοία εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει προηγηθεί self test ή να μπορεί να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση για όσους πέρασαν COVID - 19 κλπ. Ο στόχος είναι η προστασία των νησιών τα οποία στην μεγάλη πλειονότητα τους δεν διαθέτουν εκείνες τις ιατρικές υπηρεσίες που θα μπορούσα να εξυπηρετήσουν κρούσματα COVID-19.

Το πράσινο πάσο

Εάν μία ιδιωτική επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ορίσει τους όρους με βάση τους ποιους θα δεχθεί ως πελάτες της και να δώσουν προτεραιότητα στους εμβολιασμένους, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ό,τι αφορά για παράδειγμα στις μετακινήσεις των πολιτών. Δεν μπορεί να απαγορευτεί στους μη εμβολιασμένους να ταξιδεύουν γιατί μια τέτοια διάκριση είναι αντισυνταγματική. Γι’ αυτό και θα υπάρξει και το πράσινο πάσο το οποίο βρίσκεται στην τελική του μορφή και συμπεριλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές που μέχρι σε ένα βαθμό εξασφαλίζουν την ασφάλεια από την μετάδοση του κορωνοϊού καθώς η πανδημία θα συνεχίζεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δημιουργηθεί στον παγκόσμιο πληθυσμό το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούνιο θα είναι έτοιμο και το ευρωπαϊκό πάσο για τις μετακινήσεις: «Εμείς αυτή τη στιγμή μπορούμε και εκδίδουμε για όσους εμβολιάζονται πλήρως εντός 72 ωρών το λεγόμενο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1». «Επίσης μέσα στον Ιούνιο -τώρα γίνονται οι τεχνικές ρυθμίσεις- θα μπορέσει αυτό να λειτουργήσει σε ένα επίπεδο των χωρών της ΕΕ» συνέχισε. «Εκεί θα συμπεριλαμβάνονται τρεις περιπτώσεις αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αυτοί που έχουν θεραπευτεί άρα έχουν αντισώματα και αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει ένα αρνητικό μοριακό τεστ σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν από τη λήψη του πιστοποιητικού. Αυτό το πάσο θα είναι προς χρήση απ’ ότι φαίνεται προς τα τέλη Ιουνίου από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ίσως όχι μόνο γιατί γίνονται συνεννοήσεις και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ».

Πιθανόν αυτό το ευρωπαϊκό πάσο να αρχίσει να χρησιμοποιείται και στο εσωτερικό για διάφορες δραστηριότητες.

Fast lane

Στη σημασία της γρήγορης έκδοσης πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών ιδιαίτερα τώρα που αρχίσει η τουριστική περίοδος για τις χώρες του Νότου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Στόχος του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το να λέμε στις χώρες τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό τους», είπε χαρακτηριστικά. Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για το εμβολιαστικό της σχέδιο και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό τον Ιούνιο «για να διασφαλίσουμε την κινητικότητα στην ΕΕ» όπως τόνισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr