ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρεμιέρα άρσης lockdown με... alert - Θερμός Ιούνιος με εργασιακό, εγκληματικότητα - Η πρόεδρος, ο φράχτης και η πολυφωνία ΣΥΡΙΖΑ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2021, 15:34
Πρεμιέρα άρσης lockdown με... alert - Θερμός Ιούνιος με εργασιακό, εγκληματικότητα - Η πρόεδρος, ο φράχτης και η πολυφωνία ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωινή σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου για την εξέλιξη της πανδημίας, έχοντας δίπλα του τον Σωτήρη Τσιόδρα, έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που αποτελεί την γέφυρα προς το πέρασμα στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

Η νέα σελίδα που γύρισε η χώρα με το άνοιγμα στον τουρισμό αλλά και την άρση των περισσότερων μέτρων του lockdown που κράτησε αρκετούς μήνες κλειστή την οικονομία, άρχισε να γράφεται με αυστηρές οδηγίες προς ναυτιλομένους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωινή σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου για την εξέλιξη της πανδημίας, έχοντας δίπλα του τον Σωτήρη Τσιόδρα, έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που αποτελεί την γέφυρα προς το πέρασμα στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει» δήλωσε. «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», τόνισε και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τις συστάσεις των ειδικών. «Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ηχηρά καμπανάκια χτύπησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες" τόνισε.

SOS για πισωγύρισμα

Ένα πισωγύρισμα σε αυτήν την πιο κρίσιμη φάση που η χώρα στέλνει μηνύματα για τον τουρισμό στον οποίον βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί την χειρότερη εξέλιξη για την κυβέρνηση. Αντίθετα η τήρηση των μέτρων προστασίας μαζί με την επιτάχυνση του εμβολιασμού που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τείχος ανοσίας έως τέλη Ιουνίου που θα αναβαθμίσει την χώρα στην πράσινη ζώνη, είναι η θετική προοπτική που δεν πρέπει να διαταραχθεί, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST.

Ο Ιούνιος

Αναμένονται καλά και κακά νέα. Οι Επίτροποι Σχοινάς και Τζεντιλόνι εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιούνιο η Ελλάδα θα πάρει το πράσινο φως για το εθνικό σχέδιο που κατέθεσε με στόχο την αξιοποίηση των 32,5 δις ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία για τα έργα τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν, γύρω στα 5,1 δισεκατομμύρια (14% είναι η ετήσια εκταμίευση εφόσον δεν υπάρχουν καθυστερήσεις).

«Ενισχυμένη από την κρίση του κορωνοϊού: Η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του δικτύου RND. Η Επίτροπος Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Ζάππειο, δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να είναι η χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη» το 2022. Αίσθηση προκάλεσε και η εκτίμηση του προέδρου της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, ότι η ομάδα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «είναι η καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, επειδή έχει φιλικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίας». Επισήμανε ότι η Ελλάδα προσφέρει «φανταστικές δυνατότητες» επενδύσεων και «θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία των χρηματοπιστωτικών αγορών και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Λουκέτα!

Υπάρχει όμως και η ανασφάλεια για πολλές μικρές και με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησής τους. Όπως ανέφερε στο Φόρουμ Δελφών ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Καββαθάς, ενώ το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ήρθε να καλύψει αυτό το κενό, οι αιτήσεις δεν έχουν ξεπεράσει το 60% και αυτό δείχνει ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας για κάποιες επιχειρήσεις ήταν τέτοιες, που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν ούτε το ποσό που χρειάζεται για την δημιουργία e-shop με την στήριξη του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σήμερα έχοντας στο πλευρό του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαδηλώσεις

Το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεις. Η ασφάλεια, μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με την δολοφονία της εικοσάχρονης μητέρας, την εκτέλεση 58χρονου και άλλα περιστατικά που παραπέμπουν σε πληρωμένα συμβόλαια θανάτου και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ νονών της νύχτας, αποτελεί εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

«Δύο χρόνια μετά (τις εκλογές) το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει και η κυβέρνηση μεριμνά μόνο για καταστολή σε βάρος των νέων», ανέφερε σε δήλωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε βδομάδα έχουμε και μια ενέδρα θανάτου, οι πολίτες βυθίζονται στην ανασφάλεια και η μόνη ασφάλεια που υπάρχει είναι αυτή των μαφιόζων που κάνουν ό,τι θέλουν ανενόχλητοι». Αιχμηρό ήταν το σχόλιο και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη: «Προς κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενταύθα. Ελπίζουμε να είστε καλά εκεί που είστε… γιατί εμείς εδώ στην «Σιναλόα» έχουμε κάθε εβδομάδα πυροβολισμούς στους δρόμους των πόλεων μας και δολοφονίες είτε από συμβόλαια θανάτου είτε από ληστείες σε σπίτια αθώων συμπολιτών μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Να είστε πάντα καλά…»

Τώρα που η αστυνομία αποσύρεται από τον έλεγχο των μέτρων του lockdown μπαίνει ψηλά ο πήχης για την κυβέρνηση καθώς η πάταξη της εγκληματικότητας κάθε μορφής ήταν ψηλά στην ατζέντα της και μέχρι στιγμής τουλάχιστον αυτό το οποίο πέτυχε ήταν να τηρηθεί σε σημαντικό βαθμό μόνο το δόγμα νόμος και τάξη. Η καθημερινότητα δοκιμάζει τις κυβερνήσεις που έχει πολλές προκλήσεις.

Ο φράχτης

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την κίνηση της να επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί στον φράχτη του Έβρου. «Όφειλε να μείνει μακριά από τέτοιου τύπου θεσμικές «συνηγορίες» προς την αντιπροσφυγική και την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης «του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», ανέφερε ο Νίκος Φίλης στη δήλωσή του. Υποστήριξε μάλιστα ότι το «τείχος», «δεν προσφέρει καμία ουσιαστική προστασία στα σύνορα από την τουρκική επιθετικότητα, αλλά λειτουργεί ως προπύργιο αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής υστερίας και ως συμβολική επιβράβευση ρατσιστικών και εθνικιστικών στερεοτύπων».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ήταν κατά του στην φράχτη στον Έβρο. Ως κυβέρνηση σαφώς και δεν τον γκρέμισε και όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τον Μάιο του 2020, το θέμα της επέκτασης του, εμφανίστηκε θετικός αναγνωρίζοντας τον ως «μέσο προστασίας των συνόρων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα έπρεπε ο φράχτης να γίνει μέσο παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr