ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Ο επιχειρηματικός απολογισμός του Χρ. Καλογρίτσα – Τι κατέθεσε στην Επιτροπή

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2021, 18:11
Προανακριτική: Ο επιχειρηματικός απολογισμός του Χρ. Καλογρίτσα – Τι κατέθεσε στην Επιτροπή
Facebook Twitter Whatsapp

Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση διεκόπη νωρίτερα του προγραμματισμένου καθώς ο μάρτυρας αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε το φάρμακό του. Από τον κ. Καλογρίτσα ζητήθηκε να επανέλθει στην προανακριτική αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Μια αναδρομή στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες έκανε ανάμεσα σε άλλα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να τόνισε πως «μέχρι το 2014, ήμουνα ένας από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές στην Ελλάδα. Με σεμνότητα και ταπεινότητα έκανα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα χωρίς να αναρτώ ούτε καν το όνομά μου, αναρτούσα ονόματα υπεργολάβων και τέτοια. Γνωρίζετε όλοι ότι έχω κατασκευάσει τα δικαστήρια, Άρειο Πάγο επισκευές, ανακατασκευές, εφετεία στην Ευελπίδων κλπ, τα οποία ήταν έργα των 300 εκατομμυρίων».

«Τα κατασκεύασα μόνος μου, δική μου εταιρεία. Κατασκεύασα το μεγαλύτερο κόμματι του Μετρό που δεν ανακοινώθηκε. Το είχα κερδίσει μόνος μου με τους Βέλγους και η τότε Κυβέρνηση του Σημίτη θέλησε να βάλει στο έργο και τον ΑΚΤΩΡΑ οπότε μίλησαν αυτοί, όμως, με τους Βέλγους –γιατί τους είχα πει εγώ δεν μιλάω με τους Βέλγους, είναι συνεταίροι μου- τους πληρώσαμε μαζί τους Βέλγους και έφυγαν και τα έργα, 600 περίπου εκατομμύρια αν θυμάμαι καλά, τα έκανα μαζί με τον ΑΚΤΩΡΑ 50%-50%, συνδιοίκηση-συνδιαχείριση. Ουδείς γνωρίζει αυτό. Επίσης έχω κάνει ένα 15% των έργων του τραμ από τη Νέα Σμύρνη μέχρι το Φάληρο, γύρω στα 65 εκατομμύρια. Προφανώς επί πολλά χρόνια ήμουνα ο κυριότερος ανάδοχος της ΔΕΔΔΗΕ, επί εικοσαετία ολόκληρη. Και πολλά άλλα έργα», φέρεται να σημείωσε στη συνέχεια.

Διακοπή λόγω αδιαθεσίας

Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση διεκόπη νωρίτερα του προγραμματισμένου καθώς ο μάρτυρας αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε το φάρμακό του. Από τον κ. Καλογρίτσα ζητήθηκε να επανέλθει στην προανακριτική αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Καλογρίτσας είπε ότι το καλοκαίρι του 2016 τον φώναξε ο κ. Παππάς ζητώντας του, όπως φέρεται να είπε, να δώσει το "όνομά" του για τη δημιουργία καναλιού. Επίσης, φέρεται να είπε ότι του αναφέρθηκαν τα ονόματα «κάποιων ξένων» που τα είχε «ακουστά». «Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. Για τις σχετικές επαφές είπε ότι έγιναν σε διάφορα σημεία. Ειδικότερα με «απεσταλμένους της άλλης πλευράς» έγιναν στο Πόρτο Χέλι, με τον κ. Παππά να του έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να πρόσθεσε ότι, στον «Άραβα» τον έστειλε ο κ. Παππάς με συγκεκριμένες εντολές, ενώ σε ερώτηση εάν αυτές ήταν γραπτές, φέρεται να είπε ότι αντάλλασσε μαζί του γραπτά μηνύματα (sms).

Για τη μετέπειτα πορεία της υπόθεσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι «οι φίλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου». Επίσης ότι, «το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά έφεραν μια απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου. Οι Άραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο. Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει - αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους Άραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν για αυτό». Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στην αναφορά του μάρτυρα ότι ακόμα θεωρεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη σύντροφο, ο δεύτερος φέρεται να σχολίασε ότι με αυτά που λέει σήμερα ο κ. Καλογρίτσας, "κρατά φανάρι" στη ΝΔ και τον κ. Πλεύρη.

Από πλευράς πηγών προσκείμενων στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε ότι δεν καταθέτει τα sms που είχε επικαλεστεί νωρίτερα και ότι απλά ήθελε να δείξει κάτι στην κα Τζάκρη. Σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας δέχθηκε έντονη κριτική από τη βουλευτή Θ. Τζάκρη, ότι παριστάνει τον εργολάβο των δήθεν αριστερών πεποιθήσεων, και ότι η μόνη του έννοια είναι να κρατήσει τα 3 εκ. εμπλέκοντας έτσι ολόκληρη παράταξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κα Τζάκρη φέρεται να ρώτησε τον κ. Καλογρίτσα, τι ζητά από την κυβέρνηση για να καταθέσει «όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκε με καθυστέρηση 4 ετών».

Τέλος, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιευθείσα σήμερα εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, για λογαριασμό της «Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ». Η εγγυητική επιστολή της τράπεζας εστάλη την 1η Ιουλίου 2016 στην ΓΓΕΕ για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Ι.Β. Καλογρίτσας» και ήταν ύψους 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική προκήρυξη του τότε υπουργού Επικρατείας, στο πλαίσιο υποβολής αίτησής της για τη συμμετοχή της στη διαδικασία διεξαγωγής της δημοπρασίας για την χορήγηση 4 αδειών. Στην ίδια επιστολή σημειωνόταν ότι «η ύπαρξη των μετρητών και η γνησιότητα της παρούσας ελέγχεται διατραπεζικώς με κάθε νόμιμο τρόπο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγγυητική επιστολή δείχνει ότι η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε στα ταμεία της 8 εκατ. ευρώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016, δύο μήνες, δηλαδή, πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες και «συνεπώς, καταρρέει με πάταγο το αφήγημα Καλογρίτσα-ΝΔ ότι ήταν «μπροστινός» και ότι δεν είχε χρήματα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr