current views are: 12

18 Μαΐου 2021
Δημοσίευση12:53

Η ελληνική πρωτοβουλία και η επίθεση Ερντογάν στον Μπάιντεν για «αιματοβαμμένα χέρια» – Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – Νέα έκτακτη σύσκεψη του Σ.Α του ΟΗΕ

Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βγάλει ακόμη και το αυτονόητο ψήφισμα για εκεχειρία, δείχνει την αδυναμία αλλά και αμηχανία της διεθνούς κοινότητας για μια ουσιαστική ενιαία παρέμβαση.

Δημοσίευση 12:53’

Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βγάλει ακόμη και το αυτονόητο ψήφισμα για εκεχειρία, δείχνει την αδυναμία αλλά και αμηχανία της διεθνούς κοινότητας για μια ουσιαστική ενιαία παρέμβαση.

Με τους άξονες ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές και να ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα τα Ιεροσόλυμα και την Ραμάλα, λίγες ώρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συγκάλεσε εκτάκτως ο ύπατος αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ για την αιματοχυσία σε Ισραήλ και Γάζα. Για τις επαφές που έχει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, θα ενημερώσει από πρώτο χέρι τους ομολόγους του των «26» κρατών – μελών της ΕΕ.

Η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βγάλει ακόμη και το αυτονόητο ψήφισμα για εκεχειρία, δείχνει την αδυναμία αλλά και αμηχανία της διεθνούς κοινότητας για μια ουσιαστική ενιαία παρέμβαση. Οι ΗΠΑ αρνούνται να συναινέσουν μέχρι στιγμής στην εκεχειρία, κλίνοντας προς το Ισραήλ. Νέα έκτακτη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την ισραηλινό- παλαιστινιακή σύγκρουση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική διπλωματική αποστολή με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Twitter.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν – Νετανιάχου

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό του εξέφρασε την υποστήριξη του σε μία κατάπαυση του πυρός. Ο Νετανιάχου όμως με νέες του δηλώσεις προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις στη Γάζα που ελέγχεται από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς η οποία θεωρείται τρομοκρατική, θα συνεχιστούν. Από τους πολλούς βομβαρδισμούς απειλείται πλέον η Γάζα με ανθρωπιστική κρίση. Στελέχη των Δημοκρατικών καλούν τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερες πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Στο Πατριαρχείο

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον κ. Θεόφιλο Γ’, Πατριάρχη Ιεροσολύμων. «Στο επίκεντρο η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους» δήλωσε στο Twitter. Ακολούθησαν οι συναντήσεις του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Gabi Ashkenazi και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Στάγεχ.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Safadi. Την Πέμπτη στο Κάιρο θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να λειτουργήσει ως ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Παραλήρημα Ερντογάν

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις και δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει πάρει καθαρά θέση υπέρ των Παλαιστινίων σε μία προσπάθεια να χτίσει το ηγετικό προφίλ του «πατερούλη» του μουσουλμανικού κόσμου αν και αυτό το χαρτί δεν του έχει βγει.

Επίθεση εξαπέλυσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είδαμε πως ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, 850.000 όπλα» δήλωσε. «Κύριε Μπάιντεν, στη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων σταθήκατε δίπλα στους Αρμένιους. Τώρα στο γεγονός ότι στη Γάζα, προκαλεί τον θάνατο ανθρώπων, εσείς γράφετε Ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σας. Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στην Αυστρία. «Καταριέμαι την Αυστρία που στο πρωθυπουργικό γραφείο ύψωσε τη σημαία του Ισραήλ» δήλωσε. «Το κράτος της Αυστρίας τον λογαριασμό της γενοκτονίας που έκανε στους Εβραίους, τώρα θέλει να τον αφήσει στους μουσουλμάνους». Για το Ισραήλ είπε πως «έχει μετατραπεί σε όργανο τρομοκρατίας όσων θέλουν να κάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχουν δολοφονήσει και τον ίδιο τους τον πρωθυπουργό».

Παλαιστινιακό όπως κυπριακό

Η ειρήνευση στην περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί με την ίδρυση δύο κρατών κάτι που θα έπρεπε να γίνει και στην Κύπρο, όπως τόνισε ο σουλτάνος, όταν ο ΟΗΕ η ΕΕ η Ουάσιγκτον και η Μόσχα είναι υπέρ της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

«Όπως υποστηρίζουμε και στην Κύπρο, έτσι και στην Παλαιστίνη, υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών» τόνισε ο Ερντογάν. «Σε κάθε ευκαιρία θα υποστηρίξουμε την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» τόνισε.

Παρά το βαρύ κλίμα, η Άγκυρα δηλώνει ότι το ραντεβού Ερντογάν – Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες δεν θα ακυρωθεί αλλά θα γίνει κανονικά. Το ερώτημα είναι ως προς τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να φέρει. Τέλη Μαΐου έρχεται στην Αθήνα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από επίσημη πρόσκληση του Νίκου Δένδια. Ο πήχης είναι χαμηλά.

ΑΟΖ με Παλαιστίνη!

Στο σχεδιασμό Ερντογάν είναι και η κοινή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας – Παλαιστίνης. Δεν έχει μεν καμιά νομική ισχύ λόγω του στάτους της περιοχής, αλλά η Τουρκία τη βάζει στο τραπέζι, στέλνοντας μήνυμα ότι με αυτόν τον τρόπο θα ακυρώνει μια κοινή ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.

Τα περί «καταπίεσης» της «τουρκικής» όπως την αποκαλεί, μειονότητας, στη Θράκη, επανέλαβε στην εφημερίδα Yeni Safak, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που πρόσφατα έκανε «ιδιωτική επίσκεψη» στην περιοχή. «Δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, τη διάβρωση των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην “τουρκική” μειονότητα της “Δυτικής Θράκης” με τη Συμφωνία της Λωζάνης» τόνισε εμμένοντας στην στρατηγική αναθεώρησης διεθνών συνθηκών στην οποία ακολουθεί η Τουρκία.

«Επικίνδυνο τουρκικό παιχνίδι»

Ο Νίκος Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών της Αυστρίας (Foreign Policy and United Nations Association of Austria) κατηγόρησε την Τουρκία ότι «παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο», ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει οράματα νεο-οθωμανικής εμπνεύσεως υπό την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα, στρατιωτική εμπλοκή από την Συρία μέχρι την Λιβύη, απειλεί με πόλεμο αν η χώρα μας ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο κλπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές και κατά της ΕΕ που είναι διστακτική να χαρακτηρίσει την Τουρκία αυτό που είναι: «ανεύθυνη, αποσταθεροποιητική, αναθεωρητική, με παράνομη συμπεριφορά εναντίον κρατών-μελών της και των ίδιων των συμφερόντων της ΕΕ».


σχετικα αρθρα