current views are: 7

24 Μαΐου 2021
Δημοσίευση12:38

Το μήνυμα Μητσοτάκη «αρκετά πια» στη Σύνοδο Κορυφής για Λευκορωσία – Έρευνες για τη δράση πρακτόρων της KGB – Στο στόχαστρο Λουκασέκνο, Πούτιν και Ερντογάν στο βάθος

Ευρωπαϊκός συναγερμός για την «αεροπειρατεία», ποιες κυρώσεις είναι στο τραπέζι της Συνόδου. Έρευνα από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική για πράκτορες της Λευκορωσίας, ενδεχομένως και της ρωσικής «Κα Γκε Μπε». Η παρέμβαση Μητσοτάκη.

Δημοσίευση 12:38’

Ευρωπαϊκός συναγερμός για την «αεροπειρατεία», ποιες κυρώσεις είναι στο τραπέζι της Συνόδου. Έρευνα από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική για πράκτορες της Λευκορωσίας, ενδεχομένως και της ρωσικής «Κα Γκε Μπε». Η παρέμβαση Μητσοτάκη.

Αυστηρές κυρώσεις που αφορούν ακόμη και την καθολική απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Λευκορωσία ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κι άλλες απόπειρες κρατικής αεροπειρατείας από το καθεστώς Λουκασένκο, είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 25-26 Μαΐου δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ μετά την εκτροπή της πτήσης και τον εξαναγκασμό προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, από πολεμικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας, με στόχο να συλληφθεί ο δημοσιογράφος και γνωστός blogger, υποστηρικτής της αντιπολίτευσης Ρόμαν Προτάσεβιτς ο οποίος κινδυνεύει πλέον με θανατική ποινή.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 171 άτομα από 12 χώρες -ανάμεσά τους και 11 Έλληνες. Υπήρξε ευρωπαϊκός συναγερμός. Στο αεροσκάφος επέβαιναν και πράκτορες της Λευκορωσίας όπως διαφαίνεται και η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει.

Τελικά το αεροπλάνο μετά την σύλληψη του δημοσιογράφου, συνέχισε το ταξίδι του για τον αρχικό του προορισμό την πόλη Βίλνιους της Λιθουανίας όπου διέμενε ο αυτοεξόριστος Ρομάν Προτάσεβιτς. Ήταν στην συγκεκριμένη πτήση διότι είχε έρθει στην Αθήνα για να καλύψει την συμμετοχή της Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια, επικίνδυνης αντιπάλου του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, στις εργασίες του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών». Έμεινε λίγες ημέρες παραπάνω για να κάνει διακοπές.

Πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη εκτενείς έρευνες από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική για πράκτορες της Λευκορωσίας, ενδεχομένως και της ρωσικής «Κα Γκε Μπε» που φέρονται να παρακολουθούσαν στην Αθήνα τον δημοσιογράφο, να γνώριζαν την ημέρα της πτήσης του, να φρόντισαν να ταξιδέψουν με την ίδια και να διοργάνωσαν εδώ ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου της αεροπειρατείας. Ξεσκονίζεται και το πρόγραμμα του δημοσιογράφου στην Αθήνα όπως και ο κατάλογος των επιβαινόντων της Ryanair. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Προτάσεβιτς ενώ βρισκόταν στο «Ελ. Βενιζέλος», λίγο πριν πετάξει, φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram, ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σ’ αυτόν ρωσόφωνο άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

«Αρκετά πια»

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Financial Times. Επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο, αρκετά πια», τόνισε. Άφησε αιχμές για την αδυναμία των «27» της ΕΕ για την επίτευξη ενιαίας στάσης. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Στο τραπέζι

Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει το ενδεχόμενο για βέτο στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας από κράτος – μέλος και να μην προχωρήσουν οι κυρώσεις που θα αποφασιστούν. Ο Όρμπαν της Ουγγαρίας που έχει στενές σχέσεις με τον Λουκασένκο δεν έχει εκφέρει άποψη ακόμη αλλά εάν τον υποστηρίξει θα διαταράξει τις σχέσεις του με τις χώρες του Βίζενγκραντ που με προεξάρχουσα την Πολωνία είναι αναφανδόν υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Στις Βρυξέλλες εξετάζεται εκτός από την απαγόρευση των πτήσεων που δεν έχουν προορισμό τη χώρα, από το FIR της Λευκορωσίας, να εξεταστεί και το καθεστώς των τράνζιτ πτήσεων. Οικονομικές κυρώσεις κατά προσώπων και οντοτήτων είναι στο τραπέζι. Ταυτόχρονα αναμένεται οι «27» να ζητήσουν ανεξάρτητη έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εναέριας Κυκλοφορίας για τις συνθήκες και τους διαλόγους που έγιναν στη διάρκεια της πτήσης κατά την αεροπειρατεία.

Ο Πούτιν

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ ήδη βρίσκεται ο Πούτιν με την υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι και τις ευρύτερες πρακτικές παραβίασης ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων καθώς και της ελευθερίας της έκφρασης. Ενδεχόμενη εμπλοκή Ρώσων πρακτόρων στην απαγωγή του Λευκορώσου δημοσιογράφου θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις ΕΕ – Μόσχας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κ.Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση για «υποκρισία» και για δυο μέτρα και σταθμά αφήνοντας αιχμές για την πτήση του Μοράλες από τη Μόσχα, που με εντολή των ΗΠΑ ελέγχθηκε στη Βιέννη για το ενδεχόμενο να ήταν συνεπιβάτης ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία και είχε καταφύγει στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας.

“Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του» δήλωσε η κ.Ζαχάροβα. « Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων” όπως τόνισε, μη διαψεύδοντας τη συμμετοχή Ρώσων πρακτόρων στην κρατική αεροπειρατεία.

Με το βλέμμα στον Ερντογάν

Ένα προηγούμενο σοβαρών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας και της Ρωσίας θα αποτελούσε ένα ισχυρό προηγούμενο που θα ευνοούσε τα εθνικά μας θέματα διότι θα ενίσχυε την διαπραγματευτική θέση της χώρας σε σχέση με την Τουρκία. Η ΕΕ συνεχίζει να παρουσιάζει αδυναμία έκφρασης μιας ενιαίας φωνής απέναντι στον Ερντογάν ακόμη και όταν επιτίθεται πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, και σε ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κα.

Οι Γερμανοί Πράσινοι που εμφανίζουν δυναμική εξουσίας καθ´ οδόν για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στις οποίες θα πέσει η αυλαία για την Άγκελα Μέρκελ, ζήτησαν να μπουν κυρώσεις στην Τουρκία για τις αντισημιτικές δηλώσεις κατά την πρόσφατη σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς.


σχετικα αρθρα