ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων - Δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους - Κόντρα Βορίδη-Κατρούγκαλου

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2021, 12:41
Στην Ολομέλεια η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων - Δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους - Κόντρα Βορίδη-Κατρούγκαλου
Facebook Twitter Whatsapp

Με δεδομένη την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ολομέλεια τις 200 θετικές ψήφους, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 158 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ έχει 22 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, η ΕΛ.ΛΥ 10 και το «ΜεΡΑ25» 9 βουλευτές.

Με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να απορρίπτει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων και να του επιρρίπτει ευθύνες ότι αρνείται τη συναίνεση και τη σύγκλιση, άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για υποκρισία και ότι συνεχίζει να εξαπατά τους ομογενείς.

Σε παρέμβασή του στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αποδεκτή την βασική προϋπόθεση να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να γίνει εκ νέου συζήτηση για να βρεθεί συγκλίνουσα λύση, η οποία θα συγκεντρώνει την συνταγματική πρόβλεψη των 200 βουλευτών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Με δεδομένη την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ολομέλεια τις 200 θετικές ψήφους, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 158 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ έχει 22 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, η ΕΛ.ΛΥ 10 και το «ΜεΡΑ25» 9 βουλευτές.

«Είχα πει και στην Επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το νομοσχέδιο, για να βρεθεί μια συγκλίνουσα λύση για την επίτευξη του στόχου, που είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εξωτερικού, υπό δύο προϋποθέσεις. Ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στην άρση των εμποδίων και ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και θα προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εν συνέχεια θα συζητούσαμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πόσες ή ποιες εκλογικές περιφέρειες, τον τρόπος εκλογής κλπ. Μόνο όμως αν συμφωνήσουμε πάνω στις δύο αυτές, στρατηγικού χαρακτήρα, προϋποθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία προτείνοντας την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών απόδημου, οι οποίοι δεν θα εκλέγονται με κομματικά ψηφοδέλτια και η ψήφος τους δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Επομένως, στην παράκλησή μου για συναίνεση, απάντησε αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.Η απόρριψη του, στη μία εκ των δύο προϋποθέσεων, δηλαδή να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε κανονικά τη συζήτηση του νομοσχέδιου και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Δεν έχει νόημα να κάνω δεκτή τη τροπολογία από τη στιγμή που δεν υπάρχει η σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στον κ. Βορίδη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για υποκρισία και προσπάθεια εξαπάτησης των αποδήμων, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή το ύφος και ήθος των τηλεπαραθύρων».

«Συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ. Εσάς, στη κυβέρνηση δεν σας νοιάζει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης και επιλογής οι απόδημοι. Το κόμμα σας νοιάζει. Εξακολουθείτε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς», αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμυνόμενος της πρότασης του κόμματός του.

«Βασικό δικό μας επιχείρημα, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι χώρες με σημαντικό αριθμό αποδήμων δεν καθιερώνουν αστάθμητη ψήφο των ομογενών τους στο εξωτερικό. Και η δική μας πρόταση, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό όργανο Συμβουλίου Ευρώπης, ως η βέλτιστη πρακτική για χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Προτείνουμε εκλογή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο κι επομένως πράγματι οι 4 βουλευτές που θα εκλέγονται ανά μεγάλη μείζονα εκλογική περιφέρεια του εξωτερικού θα είναι 4 ασχέτως αν θα ψηφίσει 1 ή 2 εκατομμύρια στις σχετικές εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε «εντελώς δικαιολογημένη την άρνηση του κ. Βορίδη στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν ικανοποιείται η πρώτη απαράβατη προϋπόθεση να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ καταλόγισε σκοπιμότητες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι ανεξάρτητα με την τύχη που θα έχει ο νόμος, «η κυβέρνηση πρέπει να φέρει έναν πλήρη νόμο που θα αίρει τους κόφτες και θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την επιστολική ψήφο», και πρόσθεσε ότι αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνει το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr