current views are: 6

29 Μαΐου 2021
Δημοσίευση16:43

Τουρκία: «Λάδι στη φωτιά» στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Θράκη – Σε διπλωματική εγρήγορση η Αθήνα

Ερντογάν και Τσαβούσογλου δυναμιτίζουν το κλίμα λίγο πριν την επίσκεψη σε Θράκη και Αθήνα. Ποια θέματα θα θέσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ετοιμότητα η ελληνική διπλωματία.

Δημοσίευση 16:43’

Ερντογάν και Τσαβούσογλου δυναμιτίζουν το κλίμα λίγο πριν την επίσκεψη σε Θράκη και Αθήνα. Ποια θέματα θα θέσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ετοιμότητα η ελληνική διπλωματία.

Στη χώρα μας αναμένεται να βρεθεί σε λίγες ώρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αρχικά θα επισκεφθεί τη Θράκη και το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα. Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς τα προηγούμενα 24ωρα τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισαν να τορπιλίσουν το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και κινήσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρώτα θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και θα συναντηθεί με τους ψευδομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση δεν σκοπεύει να μεταβεί στα Πομακοχώρια, αλλά να επισκεφτεί μειονοτικό Γυμνάσιο στην Κομοτηνή αλλά και τον τάφο του πρώην βουλευτή Αχμεντ Σαδίκ.

Το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα για να δειπνήσει με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ατζέντα Τσαβούσογλου – Σε εγρήγορση η Αθήνα

Ο τουρκικός Τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα «Σαμπάχ» σημείωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια, μεταξύ των οποίων Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και μειονότητα.

Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η «Σαμπάχ», είναι:

-ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
-Υφαλοκρηπίδα
-Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
-Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
-Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
-Ζητήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη δυτική Θράκη
-Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση, όπως είχε κάνει κατά τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή έστειλε μήνυμα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών». «Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φουλ» της… πρόκλησης από την Τουρκία

Πάντως, γεγονός είναι ότι η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα κλίμα διόλου… θετικό, αφού τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσαβούσογλου προχώρησαν σε σωρεία προκλήσεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες προτού πατήσει το πόδι του στη Θράκη άνοιξε όλη την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, υπεραμύνθηκε των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και δεν απέκλεισε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και «παράλογη» τη θέση της χώρας μας για το Καστελόριζο, κάλεσε την Αθήνα να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλης, τόνισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ ανέφερε πως Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, με αφορμή την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια άκρως προκλητική ανάρτησή στο Twitter, γράφοντας:

«Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι ‘η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός’», έγραψε στο tweet του ο Ερντογάν και δημοσίευσε φωτογραφία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, με τους 4 μιναρέδες.

Δείτε την ανάρτηση:

Εν τω μεταξύ, υπενθυνίζεται ότι την Παρασκευή δύο 24ωρα πριν από την άφιξη του Τσαβούσογλου, η Άγκυρα, ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές της, εξέδωσε NAVTEX για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή ανάμεσα από Χίο και Σάμο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαβάσει σε μαθητές ισλαμικών σχολείων στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφιά. 

Μάζης: Τι επιδιώκει ο Τσαβούσογλου με την «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη

Ο Τσαβούσογλου θα επιχειρήσει να μας επιβάλει δια της πλαγίας την επιλογή του αιρετού μουφτή στη Θράκη, δήλωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, υπογραμμίζοντας ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ «έρχεται να πάρει τη ρεβάνς». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «έχουμε υιοθετήσει μια πολιτική ηττοπάθειας, φοβικότητας, η οποία πλέον έχει γίνει κυρίαρχη ιδεολογία στην εξωτερική διπλωματία της Ελλάδος. Ολα αυτά τα χρόνια, αυτό δεν απέδωσε».

Σχολιάζοντας την επικείμενη ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Θράκη, είπε: «Ο κύριος Τσαβούσογλου κάνει το εξής: Για πρώτη φορά, πριν συναντήσει Τούρκος επίσημος τον Έλληνα επίσημο, πηγαίνει πρώτα στη Θράκη. Αυτό σημαίνει ότι εκεί έχει οργανώσει σχετικές εκδηλώσεις, αντιδράσεις κ.λπ., θα ληφθούν οι δέουσες φωτογραφίες, θα βγουν ατα σχετικά βίντεο και με όπλο αυτό, σαν “δεδομένο”, θα κατέβει να συναντήσει τη Δευτέρα τον κύριο Δένδια, στον οποίο θα πει ότι “καταπιέζεις την τουρκική μειονότητα της Θράκης”».

Ποιο είναι το σχέδιο του Τσαβούσογλου; Όπως εκτιμά ο κ. Μάζης, «αυτό αντίκειται ούτως ή άλλως στο δικαίωμα του ατομικού προσδιορισμού των μελών της μειονότητας, το οποίο είναι κατοχυρωμένο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Δεύτερον, έρχεται να δημιουργήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αποσπάσει υποχωρήσεις και να καταλήξει -έτσι φαντάζεται – σε ένα καθεστώς συνδιοικήσεως της Θράκης. Δηλαδή, να μας επιβάλει δια της πλαγίας την επιλογή του αιρετού μουφτή. Αιρετός μουφτής, που δεν το επιτρέπει ούτε το ίδιο το ισλαμικό δίκαιο – το οποίο λέει ότι ο μουφτής πάντα διορίζεται από τον διοικητικό άρχοντα της περιοχής, τον νομάρχη. Ούτε στο ίδιο το Ισλάμ δεν εκλέγονται οι μουφτήδες».

Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα; «Να του πει ο κύριος Δένδιας ότι “κοιτάξτε, είστε φιλοξενουμενός μας την Κυριακή, γιατί κάνατε ιδιωτική επίσκεψη, συνεπώς έχω το καθήκον και τη χαρά και την ευχαρίστηση, να σας συνοδεύσω στη Θράκη, να σας δείξω όλα τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του νεότερου πολιτισμού, νας σας τα εξηγήσω, να σας ξεναγήσω, να σας δείξω την πομακική κοινότητα (…) και μετά μπορούμε να συνεχίσουμε στην Αθήνα με το καλό”».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό θα συνοδευτεί και από μία πρόταση: να τους πει “κοίταξε, επειδή στην Τραπεζούντα, στην Κερασούντα, στην περιοχή του Πόντου, δηλαδή, έχουμε καμια 400.000 πολίτες, οι οποίοι ομιλούν το ποντιακό ιδίωμα, που είναι ελληνικό, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα γενικό προξενείο της Ελλάδος στην περιοχή, το οποίο θα λειτουργήσει ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών”. Φυσικά, θα του πει ο Τσαβούσογλου ότι αυτό δεν το επιτρέπουμε. Θα του πει, λοιπόν, και ο κύριος Δένδιας – αν θέλει αν κάνει σοβαρή πολιτική – “ωραία, μέχρι να το αποφασίσετε, εμείς θα κλείσουμε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, διότι η Λωζάνη μιλάει για μουσουλμάνους, όχι για Τούρκους, άρα αυτό το τουρκικό προξενείο δεν έχει θέση εκεί. Συνεπώς, κλείνει, μέχρι να αποφασίσετε ότι στη βάση της αμοιβαιότητας θα ανοίξουμε κι εμείς ένα στον Πόντο“. Θα σας πω κατά πόσο ο κ. Τσαβούσογλου και η διοίκησή του δεν θα αρχίσει να ψάχνεται». «Παράλληλα, να του πει ο φίλος Νίκος, “κοίταξε, μια και μιλάμε για το προξενείο που θέλουμε να κάνουμε στην Τραπεζούντα, θα ήθελα να δώσουμε μια λύση στο θέμα της Ποντιακής Γενοκτονίας», υπογράμμισε ο κ. Μάζης.

Υφαντής: Δεν θα πάρει τη ρεβάνς – Θα κρατήσει χαμηλούς τόνους

Για την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού  Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 31 Μαΐου, μίλησε ο Καθηγητής διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Υφαντής, στον ραδιοφωνικό σταθμό  Alpha 98, 9  και στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Υφαντής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98, 9 και στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή: “Δεν περιμένει κάτι από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, είναι  αναμενόμενη και συμβολική. Επιδιώκει με τη συνάντηση να δείξει ότι υπάρχει ένα κλίμα μεταξύ των χωρών, στο οποίο απουσιάζει η ένταση που θα μας βοηθήσει να πάμε ομαλά στη σύνοδο του Νάτο.” 

Μάλιστα ανέφερε, ότι δεν περιμένει από τον Τούρκο ΥΠΕΞ να προκαλέσει για να πάρει τη ρεβάνς γι΄αυτό που συνέβη στην Άγκυρα. Ενώ εκτιμά ότι, η Τουρκία θέλει την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και θα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

«Δεν υπάρχει κακό σενάριο, δεν περιμένουμε να προκαλέσει στην Αθήνα, όμως δεν θα απέκλεια στην  επίσκεψη του στην Θράκη να επαναλάβει με μεγάλη ένταση τις πάγιες τουρκικές θέσεις περί της καταπίεσης των δικαιωμάτων της μειονότητας» «Μπορεί να επιχειρήσει να κερδίσει πόντους παίζοντας στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, από την άλλη με υποθέσεις δεν μπορούμε να μιλάμε. Το γεγονός ότι προηγείται η επίσκεψη στη Θράκη, ίσως να είναι και ένα καλό σημάδι, δηλαδή η Τουρκία δεν έχει σκοπό αυτή τη φάση, να υπονομεύσει την διαδικασία»

Δεν υπάρχει λογική να σηκώσει τους τόνους, όταν η Τουρκία αυτή τη στιγμή αναζητά εναγωνίως και την συνάντηση των δυο ηγετών και την συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Ενώ επισήμανε ότι στο μέλλον θα δούμε ξανά σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν, όμως για την ώρα φαίνεται να ανακαλύπτει την παλιά του προσαρμοστικότητά, αυτήν που τον ανέδειξε σε έναν ηγέτη ο οποίος ήξερε να χειρίζεται τις καταστάσεις και να προσαρμόζεται όταν συναντά απέναντί του υπέρτερες δυνάμεις.  

Καλεντερίδης: Μέρος του σχεδίου Ερντογάν η Θράκη – Ο Τσαβούσογλου θα πάρει τη ρεβάνς του

Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα σχέδιά του και μέρος του σχεδίου είναι και η Θράκη, δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Όσο υπάρχει ο Ερντογάν πάνω, που εφαρμόζει αυτό το τρίπτυχο νεοθωμανισμός – δηλαδή, όλες οι χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας θα προσδεθούν και πάλι στην Τουρκία, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το δεύτερο είναι παντουρκισμός, δηλαδή να ενώσει όλες τις τουρκικές κοινότητες και το τρίτο είναι η παλινόρθωση του χαλιφάτου. Αυτά όσο υπάρχουν και αποτελούν κεντρική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, όσες συναντήσεις και να κάνουμε, όσε παραινέσεις και να κάνει το Βερολίνο και ο κύριος Μπάιντεν, ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από αυτά. Είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα σχέδιά του και μέρος του σχεδίου είναι και η Θράκη», υπογράμμισε ο κ. Καλεντερίδης.

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη είπε: «Μπορούμε να την κρίνουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι προσωπικό για τον Τσαβούσογλου. Θέλει να πάρει τη ρεβάνς. Επειδή η έκρηξη του κυρίου Δένδια (κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη) οφειλόταν στην αναφορά του Τσαβούσογλου στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και επειδή ο κ. Δένδιας στην ουσία τον ακύρωσε, θα έλεγα ότι και τον εξευτέλισε στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης. Τώρα λοιπόν, ερχόμενος στη Θράκη, θέλει να πάρει τη ρεβάνς και θα έλεγα ασχέτως του τι θα πει και τι όχι, κατά κάποιον τρόπο την παίρνει».


σχετικα αρθρα