current views are: 5

31 Μαΐου 2021
Δημοσίευση13:03

Δηλώσεις χαμηλής πτήσης μόλις 9 λεπτών Δένδια – Τσαβούσογλου – Κλείδωσε το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ – Όλο το παρασκήνιο

Για την αναζήτηση μιας «θετικής ατζέντας» μίλησε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του. Το πρώτο βήμα θα γίνει με «ένα περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, και την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid» όπως τόνισε ο κ.Δένδιας.

Δημοσίευση 13:03’

Για την αναζήτηση μιας «θετικής ατζέντας» μίλησε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του. Το πρώτο βήμα θα γίνει με «ένα περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, και την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid» όπως τόνισε ο κ.Δένδιας.

Με κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου που διήρκησαν μόλις εννέα λεπτά από τα οποία τα δυόμισι ήταν για τη νίκη της Αναντολού Εφές στη «EuroLeague» και άλλο ενάμισυ για την αμοιβαία αναγνώριση του πράσινου πιστοποιητικού για τον Covid-19, ανεξαρτήτως των εμβολίων που έκαναν οι τουρίστες, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. Ως θετική εξέλιξη αποτιμάται η επιβεβαίωση της είδησης και από τις δύο πλευρές για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου.

Στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μαξίμου και μαζί με το Νίκο Δένδια, συζήτησαν επί 50´. Η πρόσκληση ήταν σε ανταπόδοση της κίνησης του Τούρκου προέδρου να προσκαλέσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Άγκυρα. «Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου στο NEWPOST. «Διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας» τόνισαν.

Για την αναζήτηση μιας «θετικής ατζέντας» μίλησε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του. Το πρώτο βήμα θα γίνει με «ένα περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, και την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid» όπως τόνισε ο κ.Δένδιας. Ο κ.Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία για τον 63ο κύκλο των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Χωρίς προκλήσεις

Ο στόχος και των δύο πλευρών ήταν στην Αθήνα να αποφευχθεί το «Μπρα ντε φερ» στο οποίο κατέληξαν οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα, στις 15 Απριλίου. Τηρήθηκαν, τουλάχιστον στον επίσημο κομμάτι της επίσκεψης Τσαβούσογλου, οι συνεννοήσεις που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, για αποφυγή προκλήσεων που θα οδηγούσαν σε μια νέα σύγκρουση και θα υπονόμευαν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των που ξεκίνησε μετά από πολλούς μήνες έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τους δυο στόλους σε διάταξη μάχης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαρχής είχε συμφωνηθεί να μην γίνουν δημοσιογραφικές ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών. Το ιδιωτικό δείπνο στον «Διόνυσο» με θέα στην Ακρόπολη που παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή το βράδυ και η απόφαση των δυο υπουργών Εξωτερικών να περπατήσουν από το Μαξίμου μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, με τις κάμερες να τους δείχνουν να συζητούν άνετα μεταξύ τους, ήταν δύο ακόμη μηνύματα για το κλίμα που ήθελαν να δώσουν οι δυο πλευρές στην παρούσα φάση που οι πάντες πιέζουν για διάλογο.

Αγκάθια

Πέρα από τα χαμόγελα, τα αγκάθια παραμένουν και είναι πολλά.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος». Ο κ.Τσαβούσογλου μίλησε για την ανάγκη ενός διαλόγου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» και με βάση «τον σεβασμό στο Δίκαιο και τα συμφέροντα των δύο χωρών».

Λίγο μετά την αναχώρηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, από την Αθήνα,
διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μια «ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση» και περιέγραψαν ένα «φιλικό κλίμα». Ο υπουργός Εξωτερικών κ.Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες» ανέφεραν οι πηγές.

Συγκρατημένα βήματα

Στα «συγκρατημένα βήματα διαλόγου» εντάσσεται και η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Sedat Önal, στην Καβάλα, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Casus belli

Ο κ.Δένδιας στις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής εκ μέρους της Τουρκία στο “casus belli” (αιτία πολέμου) εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής». Αναφέρθηκε και στον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο. Αναγκαία προυπόθεση για την σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο, είναι και η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας όπως τόνισε ο κ.Δένδιας.

Απαράδεκτο

Στο επίκεντρο βρέθηκε το «απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και της συνέχισης της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία». Καταγράφηκαν οι θέσεις και των δυο πλευρών, παρά τους χαμηλούς τόνους.

«Τουρκική» μειονότητα

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη. Έκανε πέντε αναφορές στην «τουρκική μειονότητα» και στα «τουρκικά σχολεία», κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται σε θρησκευτική μειονότητα. Ο κ.Δένδιας στις συνομιλίες χαρακτήρισε «προκλητική και αδικαιολόγητη» τη συνέχιση αυτής της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κ.Δένδιας τόνισε ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τόνισε. Η Τουρκία μιλάει για δυο ξεχωριστά κράτη, δηλαδή, διχοτόμηση.

Ο πυρηνικός σταθμός

Θετική ανταπόκριση εκ μέρους του κ.Τσαβούσογλου επιδείχθηκε σε σχέση με την ανησυχία που εξέφρασε ο κ.Δένδιας για την συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.


σχετικα αρθρα