current views are: 9

2 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση10:53

Κρας τεστ το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν για νέα τετ α τετ των δύο σε Αθήνα, Άγκυρα – Έρχονται ανακοινώσεις για ταξίδια σε Ελλάδα, Τουρκία με κοινά πιστοποιητικά COVID

Η συμφωνία για τα κοινά πιστοποιητικά COVID έγινε στην Αθήνα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δημοσίευση 10:53’

Η συμφωνία για τα κοινά πιστοποιητικά COVID έγινε στην Αθήνα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είναι θέμα λίγων ημερών οι ανακοινώσεις σε Ελλάδα και Τουρκία για την διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των δυο χωρών. Θα γίνονται αποδεκτά από τη χώρα μας και πιστοποιητικά εμβολιασμού με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια που γίνονται στην Τουρκία και δεν έχουν ακόμη πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η τουριστική βιομηχανία είναι σημαντικός πυλώνας της οικονομίας για τις δύο χώρες και υπάρχουν προσδοκίες ότι θα βοηθηθεί μετά την πανδημία και με αυτήν την πρωτοβουλία.

Η συμφωνία για τα κοινά πιστοποιητικά COVID έγινε στην Αθήνα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ήταν ένα από τα θέματα χαμηλής πτήσης για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά από την πολύμηνη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Ξεκινάμε από τα …χαμηλά για να φτάσουμε στα …ψηλά» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Συναντήσεις σε Αθήνα, Άγκυρα

Ελλάδα και Τουρκία τις χωρίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Όλα τα αγκάθια θα μπουν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι θα είναι ένα κρας τεστ αυτό το πρώτο τετ α τετ στη νέα περίοδο που ξεκινάει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για επίσημες συναντήσεις των δύο ηγετών σε Αθήνα και Άγκυρα πλέον. Δεν υποβαθμίζεται η κρισιμότητα του τετ α τετ των Βρυξέλλών και ήδη υπάρχει προετοιμασία στο Μαξίμου σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτρτικών. Αλλά ούτε ο τόπος (σύνοδος ΝΑΤΟ) ούτε η διάρκεια (δεν θα είναι μακρά η συζήτηση) προσφέρονται για μια αναλυτική συζήτηση μεταξύ των δυο ηγετών. Εάν υπάρξει ειλικρινής διάθεση προσέγγισης εκ μέρους του Ερντογάν, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και προσκλήσεις για επίσημες επισκέψεις του ρνός ηγέτη στον άλλον σε Αθήνα και Άγκυρα. «Διάλογο και όχι ένταση θέλουμε» τόνισε η κυβερνητική πηγή. «Ένα ήσυχο καλοκαίρι..»

Νέα συνάντηση

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη με τον ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ. Μαζί επεξεργάστηκαν ένα πλαίσιο συμφωνίας με 23 σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς, όπως: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική). Ανακοινώθηκαν κατά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου και όπως φαίνεται προχωρούν στέλνοντας το μήνυμα μιας πρώτης προσέγγισης σε θέματα που ενώνουν τις δύο χώρες.
«Σε 16-17 μέρες θα ξανασυναντηθούμε για να δούμε την πρόοδο των συγκεκριμένων θεμάτων» δήλωσε ο κ.Φραγκογιάννης για τον κ.Ονάλ στην «Κοινωνία ώρα Μέγκα». «Και μετά από ένα μήνα θα ξανασυναντηθούμε» δήλωσε. «Σημασία έχει να παίρνεις τα μικρά θέματα που μπορείς να αντιμετωπίσεις και να βρεις μια λύση» τόνισε. «Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας χώρος για να λειτουργήσει η διπλωματία και σε πιο σημαντικά θέματα. Όταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεννόησης αυτό βοηθά να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Να συζητήσεις και άλλα θέματα πιο σημαντικά».

Δύσκολο ραντεβού

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 24 Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ένα ακόμη δύσκολο ραντεβού, με τον Τζο Μπάιντεν. Η τηλεφωνική τους επικοινωνία δεν έγινε σε καλό κλίμα. Λίγα 24ωρα μετά οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων που αποτελεί ιστορικό υπογάστριο της Τουρκίας.

Μετά τα πυρά που εξαπέλυσε κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ για «αιματοβαμμένα χέρια» επειδή στήριξε το Ισραήλ, ο Ερντογάν κατεβάζει τους τόνους, σε μια προσπάθεια να ανοίξει γέφυρες με την Ουάσιγκτον. Χθες σε συνέντευξη του από το παλάτι, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ είπε ότι κινδυνεύουν να “χάσουν έναν πολύτιμο φίλο”. «Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο» τόνισε. «Ποιος είναι ο λόγος των εντάσεων;» αναρωτήθηκε. «Η λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν είχατε κανένα άλλο πρόβλημα να λύσετε πριν αποφασίσετε να παραστήσετε τον συνήγορο της Αρμενίας;»

Πέφτουν οι τόνοι για τους S400

Το μεγάλο αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι οι ρωσικοί πύραυλοι S400. Ο Μπάϊντεν ζητάει την απόσυρση τους διότι ανησυχεί για παραβίαση του αμυντικού συστήματος ασφαλείας του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «οι S-400 θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχό μας». «Ήδη έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς μας στη Ρωσία για εκπαίδευση» ανέφερε. «Δεν θα έρθουν Ρώσοι στρατιωτικοί στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την πρόταση άλλων χωρών που μας λένε ότι δεν πρέπει να τους χρησιμοποιείτε».

Ο Ερντογάν επιμένει ότι τους χρειάζεται η Τουρκία γιατί αντιμετωπίζει κινδύνους. Ο Μπάϊντεν δεν θα υποχωρήσει όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Θα φανεί εάν ο Ερντογάν θα ρίξει κι άλλο νερό στο κρασί του στις Βρυξέλλες.

Ανάβουν οι μηχανές για το ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιώτης συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψεις
του ΝΑΤΟ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού στις 14 Ιουνίου. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη, η Συμμαχία να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως αποκλεισμούς και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε Οργανισμού. «Η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές, όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία» τόνισε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την υλοποίηση νέας γενιάς επιχειρησιακών σχεδίων, που θα καλύπτουν όλη την Ευρώπη, και θα λαμβάνουν υπόψη και νέες εστίες ανησυχίας των νότιων συμμάχων, όπως η τρομοκρατία και το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ροών. Υπογράμμισε ακόμη την υποστήριξη της χώρας μας στην προοπτική επέκτασης του συμμαχικού συστήματος διανομής καυσίμων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι υποδομές στην Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα προσφέρουν σημαντικές και οικονομικά βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.


σχετικα αρθρα