current views are: 7

9 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση11:51

Μέσα στο καλοκαίρι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για προνόμια σε εμβολιασμένους και υποχρεωτικότητα – Στο τραπέζι το μοντέλο της ΕΜΑΚ – Η άποψη Μανιτάκη

Ίσως και την επόμενη εβδομάδα να παραδοθούν στο Μαξίμου οι προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού στις 15 Απριλίου 2021.

Δημοσίευση 11:51’
Συνήγορος του Πολίτη

Ίσως και την επόμενη εβδομάδα να παραδοθούν στο Μαξίμου οι προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού στις 15 Απριλίου 2021.

Επισπεύδονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα προνόμια ή τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο στόχος είναι να λειτουργήσουν ως κίνητρο ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και η χώρα να επιστρέψει σταδιακά στην προ – COVID κανονικότητα.

Τον δρόμο έχουν δείξει άλλες χώρες, δεν χρειάζεται η Ελλάδα να ανακαλύψει την πυρίτιδα. Βέβαια η κάθε χώρα έχει τις δικές της ευαισθησίες. Αυτό που δεν υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο είναι η απόλυση κάποιου που ενώ θα επιβληθεί η υποχρεωτικότητα δεν θα δεχθεί να εμβολιαστεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι προηγουμένως η πολιτεία να έχει εξασφαλίσει την πλήρη πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλα τα εμβόλια και με δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού τους άμεσα, όχι μετά από έναν ή δύο μήνες.

Ίσως και την επόμενη εβδομάδα να παραδοθούν στο Μαξίμου οι προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού στις 15 Απριλίου 2021. Εξετάζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων και τα ζητήματα που προκύπτουν.
Στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, τοποθετήθηκε η καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, Έφη Βαγενά. Οι θέσεις της Επιτροπής Βιοηθικής θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έρθουν.

Νομική κάλυψη

Η συζήτηση έχει ανοίξει και επιταχύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να φέρει δύο νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στο Καλοκαίρι, πριν κλείσει η Βουλή.

«Νομική κάλυψη»

«Το φθινόπωρο, ουδείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση σκοπεύει να του δώσει νομική κάλυψη για όποιον θέλει να το πράξει ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος από αρνητές που τυχόν θα του κάνει μηνύσεις για διακρίσεις, άρνηση παροχής υπηρεσιών κλπ. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη νομολογία υπάρχει και για το κάπνισμα που απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους.

Η ρύθμιση θα επιτρέπει σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας να δέχονται μόνο εμβολιασμένους. Ας μην εκπλαγούμε εάν μέχρι το έλος του Καλοκαιριού εφόσον θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, να γίνονται και συναυλίες με εμβολιασμένους μόνο, χωρίς μέτρα (μάσκες, περιορισμένο αριθμό ατόμων κλπ). Στο Ισραήλ έτσι άρχισαν οι συναυλίες. Κάτι ανάλογο μπορεί να αποφασιστεί και για άλλες επιχειρήσεις (πχ γυμναστήρια), εφόσον θα το επιθυμούν.

«Αυτή η ρύθμιση δεν επιβάλει την υποχρεωτικότητα αλλά διευκολύνει την αυτορρύθμιση» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. Η ευρεία ή όχι εφαρμογή του διαχωρισμού των εμβολιασμένων από τους ανεμβολίαστους θα κριθεί στην πράξη από το Φθινόπωρο με τους κλειστούς χώρους.

Υποχρεωτικότητα και συνταγματικότητα

Μέσα στο Καλοκαίρι θα έρθει και η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό που την έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST στη ρύθμιση θα αναφέρονται οι κυρώσεις που θα υπάρχουν στην περίπτωση μη συμμόρφωσης (μετακίνηση σε άλλο τομέα κλπ) όπως και η δυνατότητα εξαίρεσης για ιατρικούς λόγους, όταν αντενδείκνυται ο εμβολιασμός.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να βασιστεί στο παράδειγμα των ανδρών της ΕΜΑΚ όπου επιβλήθηκε υποχρεωτικότητα και μετάθεση σε άλλη υπηρεσία σε περίπτωση άρνησης. Ενώ η προθεσμία ήταν μέχρι τις 11 Ιουνίου, το προσωπικό της ΕΜΑΚ έχει εμβολιαστεί σχεδόν στο σύνολο του, γεγονός που σχολιάζεται από την κυβέρνηση ότι ανάλογες ρυθμίσεις μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερο ως κίνητρο παρά ως απειλή τιμωρίας.

Ο Μανιτάκης

«Για μένα είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αντισυνταγματικότητας για τον εξαναγκαστικό εμβολιασμό ορισμένων κοινωνικών ομάδων, κυρίως αυτών που το επάγγελμά τους και το λειτούργημά τους έχουν ταχθεί να περιθάλπουν ασθενείς και να σώζουν ζωές» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Συνταγματικού δικαίου Αντώνης Μανιτάκης. «Για τους γιατρούς είμαστε σίγουροι όπως μπορούμε να το επεκτείνουμε και στα γηροκομεία αλλά και σε άλλους χώρους όπου είναι κλειστοί οι χώροι αυτοί πχ στα σχολεία».

Στο ερώτημα τι συνέπειες μπορεί να έχουν όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν ο κ.Μανιτάκης απάντησε ότι δεν μπορεί να φτάσουν σε ακραία μέτρα δηλαδή σε απολύσεις αλλά μπορεί να προβλεφθούν κάποιες δυσμενείς συνέπειες πχ μετάθεση ή δυσμενή μεταχείριση ή θέση σε αργία προσωρινή.

Ούτε στα «προνόμια» των εμβολιασμένων βλέπει να υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας. Μπορούν να υπάρχουν χώροι που δέχονται μόνο εμβολιασμένους. «Πρώτον δίνεται ένα ευεργέτημα σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί αίροντας κάποιο περιορισμό της ελευθερίας που είχαν» δήλωσε. «Δηλαδή δεν μπορούσαν να πάνε στο εσωτερικό ενός χώρου εστίασης και τώρα θα μπορούν, ή δεν μπορούσαν να επισκεφτούν άλλους κλειστούς χώρους και τώρα θα μπορούν, άρα για αυτή την κατηγορία των εμβολιασμένων αίρεται ένας περιορισμός της ελευθερίας κίνησής τους» εξήγησε. «Οι άλλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς περιορισμών της κίνησής τους που υπαγόταν όλος ο πληθυσμός μέχρι τώρα. Εάν εκείνος ο περιορισμός ήταν συνταγματικός δεν βλέπω το λόγο γιατί να θεωρηθεί αντισυνταγματικός αυτός ο περιορισμός, αφού δεν πρόκειται για αδικαιολόγητη διακριτική μεταχείριση».


σχετικα αρθρα