ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργασιακό νομοσχέδιο: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση – Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2021, 04:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουνίου 2021, 00:49
Εργασιακό νομοσχέδιο: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση – Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τερματίζει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το εργασιακό νομοσχέδιο. Διασταυρώνουν τα ξίφη τους τα κόμματα.

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο συζητάτε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την Τρίτη 8 Ιουνίου. Η ένταση βρίσκεται στα ύψη και εκτός του κοινοβουλίου με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης.

Η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στα θετικά σημεία, σύμφωνα με την ίδια, του νομοσχεδίου. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώνεται πίσω από μια άρνηση μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση και δεν βλέπει τα θετικά σημεία όπως είναι οι γονικές άδειες, τα μέτρα καταπολέμησης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων στους κούριερ και τους ντελίβερι, τη διάταξη του δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου ώστε ο εργοδότης να μην τον ενοχλεί με e–mails και SMS εκτός ωραρίου, τις επεκτάσεις 6 περιπτώσεων προστασίας των εργαζομένων (π.χ.: σε πατεράδες για 6 μήνες από τη γέννηση παιδιού, σε παραβίαση όρων τηλεργασίας).

Το στίγμα του τι αναμένεται να ακολουθήσει έδωσε ήδη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το Βήμα της Βουλής ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας για να δημιουργήσει σύγχυση και μόνο.

Μάλιστα από την κυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένοι να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ειδικά σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του 8ωρου αλλά και στην πληρωμή με ρεπό.

Ο κ. Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι γέμισε το κέντρο της Αθήνας αφίσες ότι δήθεν καταργείται το 8ωρο. «Διαβάστε το άρθρο του νομοσχεδίου διότι κατοχυρώνει το 8ωρο, είναι ένας θεσμός κατοχυρωμένος » ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά σε ότι αφορά στο θέμα των υπερωριών λέγοντας: «Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Πού το είδατε αυτό; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ τα διακινούν αυτά στο Διαδίκτυο» και εξήγησε ότι «εκείνο που προβλέπεται στις υπερωρίες είναι πως «εκεί που έχουμε σήμερα 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες, ετησίως, πάμε στις 150 ώρες γιατί είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Και εάν συμφωνήσουν και οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριό τους και θα λαμβάνουν 40% παραπάνω χρήματα για κάθε υπερωριακή ώρα.»

Εν μέσω αυτού του κλίματος η ΝΔ προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να φύγει και να μην φανεί ότι όλα αυτά που διέρρεε, δεν ίσχυαν.

Οκτάωρο και υπερωρίες στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε στον κ. Χατζηδάκη, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό «τηλεπωλητή απλήρωτων 10ωρων». «Ο κ. Χατζηδάκης το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια νέα πόρτα στην καριέρα του: αυτή του τηλεπωλητή. Εμφανίζεται παντού χωρίς αντίλογο, για να μας "πουλήσει" τα απλήρωτα 10ωρα. Με επιχείρημα ότι έτσι ένας εργαζόμενος-γονιός θα έχει παραπάνω χρόνο με την οικογένειά του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Αλήθεια κ. Χατζηδάκη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Η νομοθέτηση για πρώτη φορά του σπαστού ωραρίου στην μερική απασχόληση θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Το μόνο που θέλει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο. Όπως π.χ. οι τράπεζες στις οποίες το κόμμα του χρωστάει 340 εκατ».

«Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος της εργασίας είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό κόντρα στην εργοδοτική ανομία. Με αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε την απεργιακή μάχη και με αυτό το πλαίσιο θα ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πυρά από τη Γεννηματά

Με τη σειρά της και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. «Έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή, χειρότερο από ό,τι ξεκίνησε. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο», ανέφερε η κυρία Γεννηματά, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν θα φοβάται για τη θέση εργασίας του, που δεν θα φοβάται μην βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας, που θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα απαιτεί ο εργοδότης του», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Χτυπούν» ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Δεδομένη θεωρείται άρνηση του ΚΚΕ, με τον ειδικό αγορητή του κόμματος στη Βουλή, την Τρίτη, να καταγγέλλει ότι πως πρόκειται για νομοσχέδιο «που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα».

Είναι ζωτικής σημασίας να μην γίνει νόμος του κράτους αυτό το τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και προειδοποίησε ότι θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών, κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου που προειδοποίησε ότι οι παγίδες σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, οδηγείται σε μείωση το εισόδημα των εργαζομένων. Κατήγγειλε ότι εισάγονται ευελιξίες δήθεν υπέρ του εργαζομένων αλλά στην πραγματικότητα εισάγονται νέες διατάξεις απορρύθμισης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr