ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην σκιά των τουρκικών προκλήσεων: Όλα όσα θα «πέσουν» στο τραπέζι - Οι προϋποθέσεις για θετική ατζέντα

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2021, 10:09
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην σκιά των τουρκικών προκλήσεων: Όλα όσα θα «πέσουν» στο τραπέζι - Οι προϋποθέσεις για θετική ατζέντα
Facebook Twitter Whatsapp

Για την κυβέρνηση το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι μια ευκαιρία για να γίνει το παραπάνω βήμα στις διμερείς σχέσεις που θα φέρει πιο κοντά τον βασικό στόχο: «ένα ήρεμο καλοκαίρι».
 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, περί τις 16.00 ώρα Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε την Παρασκευή ξεκάθαρο μήνυμα ότι για να υπάρξει θετική ατζέντα θα πρέπει η Τουρκία να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και να σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας την Πέμπτη στη σύνοδο των EU-Med7, τοποθέτησε το πλαίσιο εντός του οποίου η συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. (…) Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε  στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 είπε για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: ««Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

Για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο  έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημειώνει ο Πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» προσθέτει ο Πρωθυπουργός.

Η ατζέντα της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΡΤ», για την κυβέρνηση το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι μια ευκαιρία για να γίνει το παραπάνω βήμα στις διμερείς σχέσεις που θα φέρει πιο κοντά τον βασικό στόχο: «ένα ήρεμο καλοκαίρι».

Όπως και η τελευταία επαφή του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, τον Δεκέμβριο του 2019, θα φιλοξενηθεί στο τερέν του ΝΑΤΟ.

Όταν, όμως, θα κλείσουν οι πόρτες στις πέντε η ώρα το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν κατ΄ ιδίαν.

Είναι σαφές ότι εάν το πλαίσιο ήταν διαφορετικό και τα χρονικά περιθώρια δεν ήταν τόσο ασφυκτικά, τότε θα πραγματοποιείτο μια διευρυμένη συνάντηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα ότι κλειδί για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ο πρωθυπουργός θα πει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Θα του υπενθυμίσει όμως ότι η πρόοδος και στα δυο πεδία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που – όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός – αποτυπώνεται και σε μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα

Σε διαφορετικό μήκος κύματος επιμένει όμως να κινείται η Άγκυρα, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επαναλαμβάνει την ανυπόστατη τουρκική ρητορική περί ελληνικού επεκτατισμού.

«Έχουμε διαφωνίες σχετικά με το Αιγαίο. Ο λαός μας βλέπει ότι η Ελλάδα έχει “μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις” στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με τη Τουρκία.

«Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα», δήλωσε η κα. Πελώνη.

Τις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε από το βήμα των Med7 ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια.

«Είμαστε μάρτυρες επιθετικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας …. με απειλές για επανέναρξη έκνομων ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και στις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου» είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Ψάχνονται» για ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Την ίδια στιγμή, «καμπανάκι» για τις προθέσεις των γειτόνων να ανεβάσουν την ένταση μόλις ελάχιστες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χτύπησε στην Αθήνα έπειτα από το επεισόδιο τις πρώτες πρωινές της Κυριακής ώρες κοντά στις ακτές της Λέσβου. Μέσα στο σκοτάδι Τουρκική ακταιωρός χτύπησε στα «πλευρά» σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο εκτελούσε περιπολία αποτροπής ανοιχτά των Νέων Κυδωνιών στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Λέσβου και Αϊβαλί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απέναντι στο Ελληνικό πλωτό τρία σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής είχαν ξεκινήσει εναλλάξ από νωρίς τις προκλήσεις. Η περιπολία γινόταν πάνω στα όρια των Ελληνικών χωρικών υδάτων και ενώ είχε διαπιστωθεί πρόθεση των γειτόνων να περάσουν λέμβο με μετανάστες στις Ελληνικές ακτές. Τα Τουρκικά σκάφη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν και να απασχολήσουν το Ελληνικό πλωτό με τα στελέχη του Λιμενικού να κρατούν τη θέση τους ακολουθώντας τις εντολές για αποτρεπτικό πλου. Η ένταση κορυφώθηκε με ένα από τα Τουρκικά σκάφη να «βρίσκει» πάνω στο πλωτό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές στα «ρέλια» του πλοίου.

Ωστόσο το περιστατικό έρχεται ως συνέχεια της έντασης των τελευταίων ημερών τόσο στην περιοχή της Λέσβου όσο και σε άλλα σημεία των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας όπως στην Κω με τα Τουρκικά σκάφη να παραβιάζουν τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα και να προχωρούν σε επικίνδυνους ελιγμούς δείχνοντας ότι επιδιώκουν ένταση και επεισόδιο.

Ειδικά γύρω από τη Λέσβο τα τελευταία 24 οι Τουρκικές προκλήσεις από πλωτά της Sahil Guvenlik ήταν συνεχείς και όλα έδειχναν ότι οι γείτονες επιδιώκουν επεισόδιο.

«Κύμα» στήριξης από το Παρίσι

Τη σαφή στήριξη της Γαλλίας σε Αθήνα και Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμέν Μπον.

«Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο La solidarite την αμέριστη αλληλεγγύη της Γαλλίας και όλων μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις που, δυστυχώς, συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Κλεμέν Μπον.

Μήνυμα Σακελλαροπούλου στην Άγκυρα

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιθεώρηση του στόλου μετά την άσκηση Καταιγίδα 2021.

«Οι σύγχρονοι Θεμιστοκλείς υπερασπίζονται με αποτελεσματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρώπης απέναντι σε προκλήσεις και απειλές της εθνικής μας ακεραιότητας, όπως το καλοκαίρι του 2020, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις μορφές πολέμου στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr