ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου – Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουνίου 2021, 15:24
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου – Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς
Facebook Twitter Whatsapp

«Δρομολογούνται δέκα τολμηρές τομές» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για το εργασιακό νομοσχέδιο. Κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Επίθεση σε Τσίπρα, Γεννηματά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με μια αιχμηρή απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, άρχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «πραγματικά εκσυγχρονιστικό και βαθιά αναπτυξιακό», ενώ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, προκειμένου «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι με τον νέο νόμο τίθενται κανόνες στη «ζούγκλα» της εργασίας, διαχωρίζεται η απεργία από την παρανομία και «σπάνε» παραμάγαζα στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ακόμα, είπε ότι «όποιος φωνάζει ότι οι "οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό", έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια, ενώ διέψευσε ότι καταργείται το 8ωρο και εξαπέλυσε «πυρά» και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Επίθεση σε Γεννηματά: Νόμιζα ότι άκουγα τον Τσίπρα

«Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά στην αρχή της τοποθέτησής του. 

Μιλώντας στη συνέχεια για το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους».

Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».

Οι δέκα τομέας στα εργασιακά

«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, γι' αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

«Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να διευθετεί τον χώρο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί, θα μπορεί να εργάζεται δύο ώρες περισσότερο για να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες» πρόσθεσε και συνέχισε:

«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

 Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης - Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό.  Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια.Υπάρχουν πράγματι μαύρες υπερωρίες αλλά αυτές ξοδεύονται στα εργαστήρια προπαγάνδας της Κουμουνδούρου. Λέτε ότι έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχθηκαν, όσοι το λένε, διότι άργησαν μόνο 31 χρόνια μια και ήδη προβλέπεται με υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. κ.Τσίπρα θυμάστε ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως στη διακυβέρνηση σας. Λέτε ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις. Μόνο που ήδη υπάρχουν ατομικές συμβάσεις». 

«Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές»

«Τα νέα προβλήματα δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» ανέφερε και επισήμανε ότι «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζω αυτές του ΣΕΒ, αλλά και την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και των γυναικείων σωματείων» συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «πρόκειται για την ισορροπία που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο ένα χρέος προς τη νέα γενιά για καλές δουλειές». 

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Κλείνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ηγετικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. «Η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Αναρωτιέμαι που πήγε η σκέψη αυτής της φωτισμένης Αριστεράς. Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους της χώρας μας».

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού:

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Να αποκηρύξετε τις δηλώσεις Πολάκη

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε έντονα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντάς του μεταξύ άλλων πως δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε «να αφήσετε το ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Δεν έχετε πει ούτε μια θετική κουβέντα για την επιχείρηση Ελευθερία. Και σήμερα ακόμα που μιλάμε πρωτοκλασάτα στελέχη σας υπονομεύουν τη διαδικασία του εμβολιασμού. Αναφέρομαι στον κ. Πολάκη που ευθέως αμφισβητεί τα εμβόλια. Έτσι στηρίζετε την προσπάθεια κ.Τσίπρα; Και λέτε ότι βάζετε πλάτη... Να αποκηρύξετε τις δηλώσεις του κ. Πολάκη». 

«Άκουσα τις αναφορές σας περί ελίτ. Ο εργατοτεχνίτης που θα χάσει τη δουλειά του και θα λάβει αποζημίωση ως υπάλληλος είναι ελίτ; Είναι ελίτ ο νέος πατέρας που θα πάρει άδεια πατρότητας για πρώτη φορά; Σε ποιον κόσμο ζείτε κ.Τσίπρα; Δεν μπορώ να μη σχολιάσω πως η κριτική σας σε αυτό το νομοσχέδιο έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Ψεύτικα τα παραδείγματα σας κ.Τσίπρα για τους εργαζόμενους και τις υπερωρίες. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω, θα πάρει και περισσότερα χρήματα. Να σταματήσετε να μας κατηγορείτε ότι δημιουργούμε μια επίπλαστη πραγματικότητα επειδή πληρώνουμε τα ΜΜΕ» ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε:

«Πώς είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την Ελλάδα και τον κόσμο του 2021 με το 1982; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν είπατε κ.Τσίπρα κουβέντα για όλα όσα σας ρώτησα για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου». 

«Κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει και δυσφορία και διαδηλώσεις. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό, πρωτίστως, για τη νέα γενιά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά όταν αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ρεύμα νέων ανθρώπων που σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο διότι πιστεύει ότι θα υπάρχουν καλές και νέες θέσεις εργασίας» τόνισε και κατέληξε:

«Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο που αλλάζει. κ. Τσίπρα σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε μια πολυκατοικία, της οποίας εσείς θα ήσασταν ο πολιτικός μηχανικός». 

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr