current views are: 15

18 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση04:07

Τα… έψαλε στους Γερμανούς ο Δένδιας για τα υποβρύχια – Έτοιμη απάντηση έχει η Αθήνα

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Δημοσίευση 04:07’

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Σε παράγοντα διατήρησης της ελληνικής υπεροχής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξελίχθηκαν κατά την κρίση με την έξοδο του Oruc Reis τα ελληνικά «αόρατα» υποβρύχια. Όσο και αν προσπάθησαν οι Τούρκοι να τα «ξετρυπώσουν» τα πληρώματα του ΠΝ ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά ετοιμάζοντας φονικές ενέδρες σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποτολμούσε να κάνει τη μοιραία κίνηση. Ωστόσο, η κυριαρχία της Ελλάδας επιχειρείται να θολώσει με την παράδοση στην Τουρκία υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Νίκος Δένδιας τα… έψαλε στον εκπρόσωπο του SPD.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nils Schmid αναφέρθηκε εκτενώς στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, την Ελληνική στάση αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και την γερμανική στάση όσον αφορά ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Καταρχήν εξήρε τον ρόλο που είχαν διατελέσαντες Σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Helmut Schmid και ο Willy Brandt.

Επεσήμανε, όμως, ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι η παράδοση των υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων.

Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά. Τόνισε ότι για την Ελλάδα, η τουρκική απειλή αποτελεί «υπαρξιακή πρόκληση» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η απάντηση της Αθήνας

Το όπλο – αντίδοτο που θα «ξετρυπώνει» τα έξι «αόρατα» υποβρύχια 214 που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία, δηλαδή τα ίδια που έχει το Πολεμικό Ναυτικό στο δυναμικό του και έκαναν τη διαφορά στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, έχει ήδη βρει το «Πεντάγωνο»: είναι τα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) που αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ το αργότερο το 2022.

Τα ελληνικά υποβρύχια 214 αποδείχθηκαν το μεγάλο «ατού» των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολύμηνη τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τα εντοπίσουν. Οι έλληνες επιτελείς όμως γνώριζαν εδώ και καιρό ότι αυτό το επιχειρησιακό πλεονέκτημα θα αρχίσει να χάνεται, αφού και οι Τούρκοι θα αποκτήσουν τα ίδια και ίσως ελαφρώς προηγμένα υποβρύχια. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκαν εγκαίρως για την απόκτηση αντιμέτρων. Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60R (Romeo), των θεωρούμενων ως των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα γίνεται η έκτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία που αποκτάει αυτό το τρομερό όπλο στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.


σχετικα αρθρα