ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση παγώνει την επικύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών - Αυστηρό μήνυμα του Κώστα Καραμανλή στον Ζάεφ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2021, 16:27
Η κυβέρνηση παγώνει την επικύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών - Αυστηρό μήνυμα του Κώστα Καραμανλή στον Ζάεφ
Facebook Twitter Whatsapp

Καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από μέρους των γειτόνων, οδήγησαν την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας κυρίως εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, επί δυο χρόνια, για να πιέσει τη γειτονική χώρα.

Αποφασισμένη να μην φέρει προς επικύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας που έρχονται ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά τις προκλήσεις Ζάεφ, είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST. Ένας πρώτος σχεδιασμός ήταν να έρθουν μέσα στο Καλοκαίρι, με την σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων για τον COVID 19 που επιβλήθηκαν και στη Βουλή, όπως είχε δηλώσει στο NEWPOST ο πρόεδρος του σώματος Κώστας Τασούλας.

Τώρα έχει παγώσει η διαδικασία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μαξεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, για το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, πριν από ένα μήνα, δήλωσε ότι «ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει, αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ».

Η εθνική φανέλα

Καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από μέρους των γειτόνων, οδήγησαν την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας κυρίως εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, επί δυο χρόνια, για να πιέσει τη γειτονική χώρα. Αντί συμμορφώσεως όμως, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της εμφανίστηκε σε αγώνες της UEFA με την μπλούζα των ποδοσφαιριστών να γράφει τα αρχικά της Μακεδονίας και όχι της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ομόλογο του. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης και η ΕΠΟ προς την UEFA. Η πρώτη δικαιολογία ήταν ότι η εθνική ομάδα δεν χρηματοδοτείται από το κράτος οπότε μπορεί να ονομάζεται όπως θέλει, και αυτό ήταν ένα κραυγαλέο παράθυρο που άφηνε η Συμφωνία των Πρεσπών και είχε επικριθεί από τη ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ο Ζάεφ έδειξε να υπαναχωρεί. Μετά τις αντιδράσεις δήλωσε μεν ότι «όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου εκπροσωπεί τη Βόρεια Μακεδονία στο Πρωτάθλημα», πρόσθεσε, όμως, ότι «ακόμα και αν η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν αποτελεί δημόσια οντότητα, η εθνική ομάδα είναι». «Έχουμε ήδη θέσει αυτό το θέμα στην Ομοσπονδία και θα επιλυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA» τόνισε. «Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο στόχος μας είναι να βρίσκουμε σταδιακά με τους γείτονές μας λύσεις που εφαρμόζουν την συμφωνία και μας ωθούν μπροστά, στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Κοροϊδία

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, εμφανίστηκε στο στάδιο του Άμστερνταμ για να παρακολουθήσει τον αγώνα της χώρας του με την Ολλανδία, συνοδευόμενος από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και σε ανάρτηση του στα social media έγραψε ότι «δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» παραβλέποντας το «Βόρεια».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα μνημόνια συνεργασίας παγώνουν μέχρι νεωτέρας. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα τα καταψήφιζε. Υπήρχαν κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που διαφωνούσαν αλλά δεν εξέφραζαν την πρόθεση να τα καταψηφίσουν δεδομένου ότι πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει τα χαρακτηριστικά διεθνούς συμφωνίας, η Βόρεια Μακεδονία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Μετά τις προκλήσεις όμως της γειτονικής χώρας, η δυσαρέσκεια έχει διευρυνθεί και έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ΝΔ είχε επενδύσει προεκλογικά στην καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως κυβέρνηση υποχρεούται να σεβαστεί την υπογραφή της χώρας. Άλλο αυτό όμως και άλλο η ανοχή σε καθυστερήσεις εφαρμογής της Συμφωνίας ή παραβιάσεις. Αυτό είναι το λεπτό σημείο ισορροπίας με τους σαμαρικούς και καραμανλικούς βουλευτές που διαφωνούν.

«Δεν θα βιαστούμε!» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Όχι Καραμανλή

«Καλούμε ως κυβέρνηση τον κ. Ζάεφ να απέχει από αυτή τη διχαστική ρητορική και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι αυτό της συμμετοχής της ποδοσφαιρικής ομάδας στο Euro» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στα «Παραπολιτικά 90,1». Υπενθύμισε ότι μια από τις βασικές επιφυλάξεις της ΝΔ κατά τη συζήτηση της συμφωνίας αφορούσε αυτό ακριβώς το σκέλος, τη χρήση του όρου μακεδονικός για τη γλώσσα και την ταυτότητα. «Άρα πιστεύω ότι είμαστε απόλυτα δικαιωμένοι με την στάση που κρατήσανε τότε» τόνισε. «Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρα στα ευρωπαϊκά σαλόνια και αν δεν το καταλάβει ο κ.Ζάεφ νομίζω ότι θα βρεθεί προ τετελεσμένου».

Ο υπουργός Μεταφορών έστειλε μηνύματα και εκτός των συνόρων. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα όταν η γείτονα δεν τα τηρεί. «Για αυτό το λόγο έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τη στάση των Σκοπίων, θα αξιολογήσει τη στάση του κ. Ζάεφ και από εκεί και πέρα θα δει κατά πόσο θα πρέπει να φέρει και πότε τις συμφωνίες αυτές» δήλωσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα και θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά της Βόρειας Μακεδονίας.

«Αν οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν λέγονται «Μακεδονία», τότε ίσως και εμείς δεν πρέπει να βιαστούμε να φέρουμε προς κύρωση τα συγκεκριμένα μνημόνια στη βουλή» έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος. «Ας μην έρθουν και καθόλου σε αυτήν την κοινοβουλευτική θητεία, για να μένουν εκκρεμής πίεση προς τα μη συνεπή Σκόπια.»

Ο σκόπελος της Βουλγαρίας

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την Βόρεια Μακεδονία είναι το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η άσκηση βέτο εκ μέρους της Βουλγαρίας γίνεται για την μη τήρησή της Συμφωνίας Φιλίας και Συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες το 2017. Έχει όμως τις ρίζες του, στον βουλγαρικό αλυτρωτισμό στα Βαλκάνια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε κενά. Δεν εστίασε στον σλαβομακεδονικό χαρακτήρα της γλώσσας και της ταυτότητας και αποδέχθηκε την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στη Βόρεια Μακεδονία, φέρνοντας απέναντι τους εθνικιστές Βούλγαρους που αρνούνται το μονοπώλιο του μακεδονισμού από την γειτονική τους χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη των Βαλκανικών χωρών υπέγραψε διάταγμα ζητώντας την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών (συμπεριλαμβανομένης των Πρεσπών). Σε ερώτηση του NEWPOST εάν η κυβέρνηση αναμένει πιέσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας και την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας από τον Λευκό Οίκο, κυβερνητική πηγή απάντησε ότι ο Μπάϊντεν έχει στραμμένο το βλέμμα στη Βουλγαρία, παρά στην Ελλάδα και η τήρηση των συμφωνιών δεν είναι μονόπλευρη αλλά είναι υποχρέωση όλων των πλευρών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr