ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρ. Αλεξιάδης: Το δημόσιο συμφέρον, μοναδικό πολιτικό μας κριτήριο

Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιουνίου 2021, 17:54
Τρ. Αλεξιάδης: Το δημόσιο συμφέρον, μοναδικό πολιτικό μας κριτήριο
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι άστοχο να κρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτά που κληρονόμησε από τους προηγούμενους - από αυτούς μάλιστα που είχαν συμμαχήσει, στήριζαν και συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις - και όχι για αυτά τα οποία έκανε με τις συμβάσεις που βρήκε.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας μου, ως εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την οικονομική αποζημίωση των Fraport Greece και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών λόγω της πανδημίας.

  1. Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα με τα οικονομικά και τις υποχρεώσεις της χώρας που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν και οι «καυτές πατάτες»  των θεμάτων της δημόσιας περιουσίας, που αφορούσαν λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους κ.α. Είναι άστοχο να κρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτά που κληρονόμησε από τους προηγούμενους - από αυτούς μάλιστα που είχαν συμμαχήσει, στήριζαν και συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις - και όχι για αυτά τα οποία έκανε με τις συμβάσεις που βρήκε. Να τολμήσει η κυβερνητική παράταξη να κάνει διάλογο είτε στο πιο αγαπημένο μέσο μαζικής ενημέρωσής της - εκεί που κάθε μέρα έχει μονότονους μονολόγους - είτε στη Βουλή, είτε οπουδήποτε αλλού. Βάλτε ένα φιλικά διακείμενο φορέα να διοργανώσει ένα συνέδριο, μια ημερίδα για το πώς φτάσαμε στην κρίση, ποιος ευθύνεται. 
  2. Σαν βουλευτής Πειραιά, δηλώνω πως υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος σημαίνει αποδοχή και εφαρμογή των όρων της υπάρχουσας σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, όπως δήλωσε με σαφήνεια και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Δ. Τζανακόπουλος στη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια. Να μην τολμήσει κανείς να μεθοδεύσει αναθεωρήσεις σύμβασης, μετακινήσεις μετοχών ή οτιδήποτε άλλο. 
  3. Σχετικά με την υπό συζήτηση σύμβαση, με γνώμονα και κριτήριο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και με δεδομένο τα προβλήματα λόγω της πανδημίας, ζητήσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών να γνωστοποιηθούν συγκεκριμένα  στοιχεία που παρουσιάζονται μόνο ως παραπομπές σε άγνωστα έγγραφα. Η ενημέρωση που επελέγη από πλευράς Υπουργείου μέσω ενός εκπροσώπου από κάθε κόμμα και όχι του συνόλου της Βουλής, δεν αρμόζει στον δημόσιο διάλογο, ειδικά όταν αφορά δημόσιο χρήμα. Ο όγκος των εγγράφων - αφού μόνο το σκεπτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποτελείται από 70 σελίδες (!) – και ο χρόνος που χρειαζόταν για να μελετηθούν, η απουσία εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και η αδυναμία συζήτησης κατά την επίδειξη των εγγράφων στους εκπροσώπους των κομμάτων, η παρουσίαση μόνο της «επιτελικής σύνοψης» και όχι του συνόλου της μελέτης των ελεγκτικών εταιριών και των οικονομικών στοιχείων της Fraport, μαρτυρά την προβληματική διαδικασία που ακολουθήθηκε.
  4. Εξίσου προβληματικό σημείο η υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ, ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, σύμβασης - μέσω ανάθεσης - με συγκεκριμένη ελεγκτική εταιρεία στις 23 Μαρτίου, με την εταιρεία να παραδίδει τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα, στις 24 Μαρτίου (!)  Τι θαύμα είναι αυτό; Στις 23 Μαρτίου ανατέθηκε σε κάποια εταιρεία, χωρίς διαγωνισμό, να κάνει συγκεκριμένη δουλειά και το παραδοτέο παραδόθηκε την επόμενη μέρα. Και διαβάζουμε ότι η εταιρεία αυτή που παρέδωσε τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν αναλαμβάνει ευθύνη για ακρίβεια και πληρότητα των πληροφοριών και αναφέρει ότι δεν έγινε συλλογή πρωτογενών στοιχείων, αλλά συλλογή δημοσιευμένων στοιχείων από Fraport και διάφορες άλλες εταιρείες και κυρίως από ΤΑΙΠΕΔ.
  5. Να δοθούν απαντήσεις στα ζητήματα που σας θέσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τις ασάφειες που αφορούν μεγάλη διακύμανση ποσών και την απλή αναφορά περί «απώλειας εσόδων» που δεν έχουν διευκρινιστεί ποια θα είναι αυτά τα ποσά. 
  6. Για το θέμα των αντικειμενικών αξιών, ένα θέμα το οποίο αφορά την ελληνική κοινωνία, αφορά τους Έλληνες πολίτες, αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη, για την οποία τόσα λέγατε προεκλογικά... Θα αναλάβετε την πρωτοβουλία κ. Υπουργέ των Οικονομικών  στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην Ολομέλεια ή όπου αλλού θέλετε, για να γίνει ένας διάλογος στο θέμα των αντικειμενικών αξιών όπου έχει εκτιναχθεί σε μεσαίες και λαϊκές συνοικίες το φορολογικό βάρος και όχι μόνο, γιατί συμπαρασύρει και μια σειρά από άλλα βάρη; Εμείς ειδικά στη Β΄ Πειραιά έχουμε σε φτωχές, σε λαϊκές συνοικίες αυξήσεις που φτάνουν και το 40%. Και αν γίνει μελέτη των περιοχών που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης - σωστά εντάχθηκαν, αλλά πρέπει να δούμε και το ποια τιμή είχαν πριν και ποια τιμή έχουν τώρα- θα δούμε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Απαντήστε, σας παρακαλώ πολύ, αν εννοείτε πραγματικά ότι θέλετε διάλογο και απαντήστε αν αυτός ο διάλογος θα γίνει και πότε. Έχουμε την κοινοβουλευτική δυνατότητα να προκαλέσουμε κάτι τέτοιο, αλλά θεωρούμε ότι σε τόσο απλά ζητήματα πρέπει να υπάρχει η μίνιμουμ συνεννόηση και η μίνιμουμ δημοκρατική ευαισθησία. 

Το video της ομιλίας:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr