current views are: 12

25 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση12:16

Τα τελευταία δώρα της Μέρκελ στον Ερντογάν με το βλέμμα στις κάλπες – Τι πήρε η Ελλάδα – Το αγκάθι των Βαρωσίων και η απειλή για το… Ντουμπάι των κατεχόμενων

Η Ελλάδα στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για οικονομική ενίσχυση της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και οι δύο όροι που έθεσε συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Δημοσίευση 12:16’

Η Ελλάδα στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για οικονομική ενίσχυση της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Και οι δύο όροι που έθεσε συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιφύλαξε αποχαιρετιστήρια δώρα στον φίλο της Ερντογάν τόσο με την Σύνοδο Κορυφής όσο και στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Έστρωσε το χαλί προκειμένου οι «27» να δώσουν το πράσινο φως για να δοθούν στην Τουρκία 3,5 δισεκ. ευρώ για τους 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες – κυρίως Σύρους – που φιλοξενεί στα εδάφη της. Τα 535 εκατ. θα εκταμιευτούν έως το τέλος του 2021 και τα υπόλοιπα τμηματικά μέσα στο 2022 και το 2023.

Η Ελλάδα στήριξε το αίτημα της Τουρκίας για οικονομική ενίσχυση της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πρώτη και πολύ σημαντική προϋπόθεση είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα» όπως επισήμανε.

Και οι δύο όροι συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο είχε τεθεί το θέμα 1.450 μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε τελεσίδικα και ζητήθηκε να υπάρξει από την Τουρκία μία κίνηση καλής θέλησης που θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής. Η ΕΕ έθεσε το πλαίσιο χωρίς όμως την προειδοποίηση κυρώσεων εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί.

Η Ελλάδα πέτυχε στο πλαίσιο της πολιτικής αποκλιμάκωσης που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μμήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, να συμπεριληφθεί η φράση ότι αυτή πρέπει να διατηρηθεί «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021» η οποία άφηνε ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων εάν ακολουθήσει ένταση.

Παραμένει στη Λιβύη η Τουρκία

Με κέρδη σηκώθηκε η Τουρκία και από το τραπέζι της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου, με οικοδέσποινα την Μέρκελ που απέκλεισε την Ελλάδα γιατί έβαλε βέτο η Τουρκία όπως αποκαλύπτει το διπλωματικό παρασκήνιο, ασχέτως των ισχυρισμών που ακούστηκαν ως προς το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη λίστα των συμμετεχόντων κρατών (η καγκελαρία ή ο ΟΗΕ κλπ.).

Έγινε αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας που ήταν να παραμείνουν στη Λιβύη τα στρατεύματα της (και οι μισθοφόροι που πληρώνει) και να αποχωρήσουν σταδιακά, όπως και τα ρωσικά. Η στρατιωτική παρουσία συνδέθηκε και με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για κοινή ΑΟΖ των δυο χωρών που σβύνει από τον χάρτη την Κρήτη. Μένει ο τουρκικός στρατός για να εκπαιδεύσει τον λιβυκό είναι η επίσημη εξήγηση.

Οι «φίλοι»

Η Άνγκελα Μέρκελ, τους τελευταίους μήνες της στην καγκελαρία – οι τίτλοι τέλους πέφτουν τον Σεπτέμβριο – επέλεξε ξεκάθαρα να ταχθεί υπέρ του Ερντογάν. Η Die Welt με τίτλο «Το τελευταίο deal του Ερντογάν με τη Μέρκελ» αναφέρθηκε στις τελευταίες μέρες της καγκελαρίου η οποία σε συνεννόηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Όσκαρ Φον Ντερ Λάιεν, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για τον Τούρκο πρόεδρο. Υποδέχθηκε και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο για να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία και το πέτυχε γιατί η Τουρκία είναι ευχαριστημένη.

Η Μέρκελ κατά την Die Welt είναι το σημαντικότερο στήριγμα του Ερντογάν στη Δύση. «Ο τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι όταν τον Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει από την πολιτική θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχει σημαντικούς για εκείνον στόχους, όπως η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και η άρση της βίζας» αναφέρει.

Οι λόγοι του «έρωτα» της Μέρκελ έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό το οποίο φοβάται πολύ η Γερμανία αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα. Γύρω στα 40 δις φτάνουν οι εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών. Το Βερολίνο κλείνει τα αυτιά στα μηνύματα Μητσοτάκη αναφορικά με τα υποβρύχια που κτίζει η Τουρκία στα γερμανικά ναυπηγεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία διότι δεν μπορεί «ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται κατά χώρας – μέλους της ΕΕ.».

Μητσοτάκης, Μακρόν και Κούρτς είναι η ομάδα των χωρών της ΕΕ που διατύπωσαν τις περισσότερες ενστάσεις για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Δεν μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι με την Τουρκία όταν σημειώνονται τόσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η θέση του Αυστριακού καγκελαρίου.

Στην τελωνειακή ένωση και τη βίζα που επιθυμεί διακαώς ο Ερντογάν πήρε νέο υποσχετικό. Κλότσησαν παρακάτω το τενεκεδάκι οι Ευρωπαίοι.

Κρας τεστ τα Βαρώσια

Υπό επιτήρηση θα βρίσκεται η Τουρκία για τις προκλήσεις που αφορούν την Κύπρο. Μπορεί για την Ελλάδα να έχει εξασφαλιστεί ένα μορατόριουμ μέχρι το Φθινόπωρο -εκτός απροόπτου- αλλά υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με την Κύπρο. Οι «27» δηλώνουν ρητά την πλήρη δέσμευσή τους υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η Τουρκία επιμένει στην διχοτόμηση, σε δυο ξεχωριστά κράτη.

Μήνυμα έστειλαν οι «27» και για τα Βαρώσια. Ο Ερντογάν απειλεί να τα μετατρέψει σε… Ντουμπάι, όταν το καθεστώς τους ορίζεται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες θα επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους με τη λύση του κυπριακού. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251».

Για κυρώσεις όμως εάν η Τουρκία παραβιάσει αυτές τις αρχές, κανένας λόγος!


σχετικα αρθρα