ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιέστα με drones στα κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ερντογάν στην επέτειο του «Αττίλα» - Σιωπηλή η Μέρκελ μετά τα «δώρα» στην Τουρκία- Πιο αυστηρή η Ουάσιγκτον

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 1 Ιουλίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουλίου 2021, 16:15
Φιέστα με drones στα κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ερντογάν στην επέτειο του «Αττίλα» - Σιωπηλή η Μέρκελ μετά τα «δώρα» στην Τουρκία- Πιο αυστηρή η Ουάσιγκτον
Facebook Twitter Whatsapp

Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων της περίκλειστης Αμμοχώστου, που σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να αποδοθεί στους μόνιμους κατοίκους της με τη λύση του κυπριακού, το οποίο ο Ερντογάν έκανε προεκλογικό δώρο στον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ, δεν ήταν μία μεμωνομένη κίνηση. Συνοδεύεται από επιπρόσθετα επιθετικά βήματα.

Μόλις 25 μέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που υποτίθεται ότι τον δέσμευσε να μην προβεί σε νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου του «Αττίλα» με πολυπληθή αντιπροσωπεία της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος του. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται ήδη στο ψευδοκράτος και συναντήθηκε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του «σουλτάνου». «Η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς είναι θεμελιώδη δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, θα συνεχίσουμε να τα υπερασπίζουμε μαζί» έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ανέφερε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε από κοινού την εθνική υπόθεση της Κύπρου.»

Διχοτόμηση

Η Τουρκία επιμένει, κατά παράβαση όλων των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ότι η Κύπρος πρέπει να χωριστεί σε δύο ξεχωριστά κράτη με ίσα δικαιώματα. Η φίλη του Ερντογάν Άνγκελα Μέρκελ ήταν γενναιόδωρη μαζί του δίνοντας γραμμή στους «27», στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, για να δώσουν το πράσινο φως για 3,5 δισεκ. ευρώ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, στην Τουρκία καθώς εκεί φιλοξενούνται γύρω στα 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ταυτόχρονα η ΕΕ έκλεισε το μάτι για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, χωρίς, όμως, αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που θα συνδέονταν με οικονομικές κυρώσεις και πάγωμα των κονδυλίων. Οπότε ο Ερντογάν ανεξέλεγκτος συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδίων του, προχωρώντας από τη μία πρόκληση στην άλλη.

Μπορεί μέχρι σ’ ένα σημείο να θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί ένα μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο, η ίδια ηρεμία όμως όχι δεν επικρατεί σε σχέση με την Κύπρο. Αντίθετα εκεί η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται παίρνοντας πολύ επικίνδυνες διαστάσεις και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα δεδομένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που μπορεί να αποβούν και μη αναστρέψιμα.

«Όλοι μαζί»

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν «ΑΚΡ» Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο και αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση κομματικών στελεχών με θέμα τις «επετειακές εκδηλώσεις της ανεξαρτησίας» στη βόρεια Κύπρο, ανέφερε ότι τον πρόεδρο θα συνοδεύσει πολυπληθής κυβερνητική και κομματική αντιπροσωπεία στις 20 Ιουλίου. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι «θα είμαστε όλοι μαζί εκεί για να δείξουμε ότι στηρίζουμε τον αγώνα των Τουρκοκύπριων».

Βάση για Drones

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο, ο Ερντογάν αναμένεται να εγκαινιάσει στο αεροδρόμιο της κατεχόμεννης περιοχής, στο Λευκόνοικο, βάση για drones, η οποία εντάσσεται στην επιθετική στρατηγική του η οποία ξεκινάει από τη Λιβύη και επεκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η βάση των drones θα καλύπτει την παράνομη τουρκολιβυκή ΑΟΖ ενώ θα στέλνει μήνυμα και στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου, και τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών σχολίασε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να κάνουν έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα κάνει νέα επίδειξη και στις …αερομαχίες. Τούρκοι και Καταριανοί κάνουν συνεκπαίδευση σε Rafale. Ο στόχος είναι να γνωρίζουν τα «μυστικά» των γαλλικών πολεμικών που προμηθεύεται η Ελλάδα.

Ανακοινώσεις για …Ντουμπάϊ;

Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων της περίκλειστης Αμμοχώστου, που σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να αποδοθεί στους μόνιμους κατοίκους της με τη λύση του κυπριακού, το οποίο ο Ερντογάν έκανε προεκλογικό δώρο στον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ, δεν ήταν μία μεμωνομένη κίνηση. Συνοδεύεται από επιπρόσθετα επιθετικά βήματα.

Όλα δείχνουν ότι τα όσα άφησε να εννοηθούν ο Τούρκος πρόεδρος, ότι σκοπεύει να μετατρέψει τα Βαρώσια στο …Ντουμπάϊ της Ανατολικής Μεσογείου, δεν θα μείνουν απλές διακηρύξεις. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST αναφέρουν ότι είναι πιθανό το σενάριο ο Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου, να προχωρήσει σε πρόσκληση στους πρώην Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη τους, επιχειρώντας να βάλει τρικλοποδιά στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει σε σωρεία διαβημάτων στην ΕΕ, και απέστειλε επιστολή και στον Πρόεδρο Μπάιντεν όπως και προς τον ΓΓ των ΗΕ. «Προβαίνουμε σε όλα τα αναγκαία διαβήματα, τόσο από πλευράς Προεδρίας όσο και από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών» δήλωσε.

«Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας δεν είναι σημερινοί, είναι πολυετείς» τόνισε. «Έχουμε καταβάλει, όλες οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, οι κατά καιρούς Πρόεδροι της Δημοκρατίας, το άπαν των δυνάμεων μας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος που θα ήταν και η μόνη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατοχή.

Δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, των σχεδιασμών που έχω πει προηγουμένως, δεν το έχουμε πετύχει.»

Για το ενδεχόμενο να κληθούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο κ.Αναστασιάδης απάντησε «θα πω αυτό που έχει πει και ο δήμαρχος, ότι θα είναι μια  εξαπάτηση των Αμμοχωστιανών η τυχόν πρόσκληση». «Ήδη, όπως είδατε, σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά κάτοικο της Αμμοχώστου, η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ότι πρόκειται για περιουσία του ψευδοκράτους» τόνισε. «Συνεπώς, αυτό που φαίνεται προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις ανά το παγκόσμιο είναι ότι τάχα καλούν τους πολίτες να επιστρέψουν στις περιουσίες τους μέσω μιας επιτροπής που εν τη ουσία είναι ανύπαρκτη και εν συνεχεία, βεβαίως, να αμφισβητηθεί το δικαίωμα τους από το ΕΦΚΑΒ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr