current views are: 10

2 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση10:07

Μητσοτάκης: «Ο πλούτος πρέπει να μένει στις χώρες στις οποίες παράγεται» – Εύσημα του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

«Καθώς η υγειονομική περιπέτεια δεν έχει ακόμα πλήρως αντιμετωπιστεί, ο πλανήτης αναζητά νέες λύσεις που θα τον προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δημοσίευση 10:07’

«Καθώς η υγειονομική περιπέτεια δεν έχει ακόμα πλήρως αντιμετωπιστεί, ο πλανήτης αναζητά νέες λύσεις που θα τον προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η αποστολή του ΟΟΣΑ γίνεται τώρα περισσότερο περίπλοκη, καθώς την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και οι πολυεπίπεδες συνέπειες της» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν.

«Ζητούμενο δεν μπορεί να είναι απλά η επιστροφή στην κατάσταση προ του κορωνοϊού. Η παγκόσμια ανάκαμψη πρέπει να συνδυασθεί με τον περιορισμό της ανισότητας και την αύξηση της αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό. Και βέβαια με την τόνωση της εργασίας σε όλες τις χώρες και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο βήμα για μία νέα αρχιτεκτονική στην φορολόγηση που επετεύχθη μόλις χθες», εξηγώντας ότι «Η Ελλάδα την υποστήριξε εξ αρχής καθώς προϋπόθεση μια βιώσιμης ανάπτυξης είναι να παραμείνει μέρος του πλούτου στις χώρες που παράγεται. Πρόκειται για μια νίκη της Οικονομικής Διπλωματίας και της αντίληψης για μία περισσότερο ισόρροπη ανάπτυξη που ενέπλεξε περισσότερα από 130 κράτη» είπε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στον ρόλο του ΟΟΣΑ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «Η εκτίμηση της χώρας μας προς τον Οργανισμό έχει φανεί τόσο με την επιτυχημένη υποψηφιότητα της ‘Αννας Διαμαντοπούλου για την γραμματεία της, αλλά και την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Strategy Group. Γίνεται επίκαιρη η πρόταση της χώρας μας να ιδρυθεί στην Κρήτη ένα παρατηρητήριο του ΟΟΣΑ. Κλείνω αισιόδοξος για τη νέα σελίδα του ΟΟΣΑ που ανοίγει με έναν αληθινό πολίτη του κόσμου. Γεννήθηκε στο Βέλγιο, γερμανόφωνος, είδε την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, ταξίδεψε στην Αυστραλία και επέστρεψε στην Ευρώπη για να αναλάβει τις τύχες ενός μεγάλου Οργανισμού».

Κόρμαν: Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

«Ο ΟΟΣΑ έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε εντυπωσιασμένοι με τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο γγ του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά», ανέφερε στη συνέχεια και μίλησε για «βαθιά μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που θα δώσει πολλές ευκαιρίες στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Κόρμαν είπε επίσης ότι φυσικά προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση μετά την πανδημία και τόνισε ότι είναι σημαντικό όσο περισσότεροι γίνεται να εμβολιαστούν. «Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό εδώ στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο γγ του ΟΟΣΑ.

 Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου, στην Ολομέλεια του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ επιβεβαιώθηκε η συμφωνία 130 χωρών, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για μια νέα παγκόσμια φορολογική αρχιτεκτονική.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία περιλαμβάνει σχέδιο δύο Πυλώνων για τη μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων, με στόχο οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τον φόρο που πράγματι τους αναλογεί. Το πλαίσιο της συμφωνίας επικαιροποιεί βασικά στοιχεία του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων του 21ου αιώνα που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση.

Ειδικότερα, η συμφωνία-πακέτο, που τελεί υπό τον συντονισμό του ΟΟΣΑ τα τελευταία 10 χρόνια, περιλαμβάνει τον Πρώτο Πυλώνα, ο οποίος προβλέπει σαφείς κανόνες για την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης ανά χώρα επί κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας, ενώ ο Δεύτερος Πυλώνας, με στόχο και την αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού, αποσκοπεί στην επιβολή κατώτατου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων τουλάχιστον 15%, προκειμένου για την προστασία της φορολογικής βάσης των χωρών.
 


σχετικα αρθρα