ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας και Τσιόδρας θα ζητήσουν καμπάνια από άμβωνος από την Ιερά Σύνοδο - Η εταιρεία «Θεοχαράκης» ανοίγει το χορό της υποχρεωτικότητας - Έρχεται νωρίτερα η ρύθμιση

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2021, 15:47
Κικίλιας και Τσιόδρας θα ζητήσουν καμπάνια από άμβωνος από την Ιερά Σύνοδο - Η εταιρεία «Θεοχαράκης» ανοίγει το χορό της υποχρεωτικότητας - Έρχεται νωρίτερα η ρύθμιση
Facebook Twitter Whatsapp

Παίρνει «φωτιά» η στρατηγική πειθούς της κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη Κικίλιας-Τσιόδρας. Πότε θα έρθει η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Την ώρα που τα κρούσματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, μετά την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες ώστε να αναθερμανθεί το εμβολιαστικό ενδιαφέρον. Εστιάζει στον άμβωνα. Όχι μόνο για να απομονωθούν και να μεταπειστούν οι ιερείς που στα κηρύγματα ή στις κατ´ ιδίαν συνομιλίες με πιστούς τους παροτρύνουν να μην εμβολιαστούν αλλά να δίνουν το παράδειγμα με νουθεσίες εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα παρεβρεθούν την Τρίτη στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για να παρουσιάσουν στους ιεράρχες την επιδημιολογική εικόνα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετάλλαξη Δέλτα. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ξανακλείσει ούτε την αγορά ούτε τις εκκλησίες, πολύ περισσότερο τον Αύγουστο που υπάρχουν πολλές γιορτές και γίνονται πολλά πανηγύρια αλλά και γάμοι και βαφτίσια σε όλη τη χώρα. Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας.

«Η εκκλησία μπορεί να επηρεάσει το ποίμνιο και μπορεί κατά τη γνώμη μου να μιλήσει για την εμπειρία της μ’ αυτό τον αόρατο εχθρό, καθώς έχει θρηνήσει πολλούς μητροπολίτες και ιεράρχες στους κόλπους της και να τονίσει ότι εκτός από πράξη αυτοπροστασίας, κάτι που λέμε όλοι, ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε μεμονωμένους ιερείς που χρησιμοποιούν το σχήμα τους προκειμένου να επηρεάσουν τους πιστούς κατά του εμβολιασμού διότι τον θεωρούν «διαβολικό πράγμα». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο και υπήρξε και δήλωση του κ. Ιερώνυμου. Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας που έχει στενές σχέσεις με την Εκκλησία, θα ζητήσουν από την Ιερά Σύνοδο να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Στην στρατηγική πειθούς επιστρατεύονται και οι δήμαρχοι σε μια καμπάνια Door to door. Στο επίπεδο συνοικίας και γειτονιάς θα εντοπίζονται οι ανεμβολίαστοι και ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν, πρόσωπα κύρους των τοπικών κοινωνιών θα τους προσεγγίζουν για να τους μεταπείσουν.

Alert για τον τουρισμό

Ανησυχία υπάρχει για τον τουρισμό τον οποίο απειλεί η μετάλλαξη Δέλτα και εδώ και στο εξωτερικό. Ήδη ο πήχης από το 45% των περίπου 19 δισεκ. ευρώ του 2019, χαμηλώνει στο 35-40% ακόμη και εάν επεκταθεί η τουριστική περίοδος. «Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να κοκκινίσει η Ελλάδα από πλευράς κρουσμάτων» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στα «Παραπολιτικά 90,1». «Αυτό προφανώς θα έχει μια επίπτωση στην τουριστική κίνηση άρα η προσπάθεια είναι να αποφευχθεί αυτό» συνέχισε.

«Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να πάμε σε βαριά περιοριστικά μέτρα, δεν μπορούμε να πάμε σε lockdown, αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι, άρα στην πραγματικότητα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα που να περιορίσουν τη μετάδοση». 

Υποχρεωτικότητα

Μετά την Ίο όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα με συμπτώματα σε 20ρηδες που μπήκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία του νησιού και εντοπίστηκαν και άλλα στο λιμάνι της Ραφήνας κατά την επιστροφή, έχει σημάνει συναγερμός στον ΕΟΔΥ. Έγιναν συνολικά 81 έλεγχοι στο πλοίο (17,28% θετικότητα) και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18,9 έτη.

Εάν χαθεί ο έλεγχος μπορεί η εικόνα της χώρας να τιναχτεί στον αέρα και να αρχίσουν να ξαναγεμίζουν τα νοσοκομεία. Συνεργεία του ΕΟΔΥ θα υποδέχονται και άλλα πλοία κάνοντας δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας κλπ.

Η ραγδαιότητα της μετάλλαξης Δέλτα, φέρνει νωρίτερα και την ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Ενώ αρμόδιες κυβερνητικές πηγές την τοποθετούσαν στα τέλη Αυγούστου, θα έρθει την επόμενη εβδομάδα όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία. Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ που φαίνονταν να αποχαιρετούν τον κορωνοϊό, τα κρούσματα και οι εισαγωγές πολλαπλασιάστηκαν. Το υγειονομικό προσωπικό σε οίκους ευγηρίας και φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι πρώτο στη λίστα προτεραιοτήτων και θα ακολουθήσει σε νοσοκομεία (δημόσια, ιδιωτικά). Θα δοθεί ένας χρόνος συμμόρφωσης.

Ανοίγει το χορό η «Θεοχαράκης»

Πρωτοβουλίες όμως παίρνει και ο ιδιωτικός τομέας, μέσω της αυτορρύθμισης του. Ο όμιλος Νικ. Ι. Θεοχαράκης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους του ότι, από την ερχόμενη Δευτέρα 12/7 όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν, οφείλουν να προσκομίζουν στην Διεύθυνση Προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση διαγνωστικό τεστ PCR αρνητικού αποτελέσματος το οποίο θα έχει διεξαχθεί έως 72 ώρες πριν, το οποίο θα καταβάλουν οι ίδιοι. Το κόστος είναι 60 ευρώ το καθένα pcr (γύρω στα 250€ το μήνα). Εάν δεν ανταποκριθούν κάποιοι εργαζόμενοι ο Όμιλος τους προειδοποιεί ότι δεν θα γίνει δεκτή η παροχή της εργασίας τους και δεν θα τους καταβάλλεται ο μισθός τους για όσο χρονικό διάστημα δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει.

Καμπανάκια

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της pulse για τον Σκάι, σε ερώτηση που έγινε σε όσους δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αν θα προβούν σε εμβολιασμό μελλοντικά, το 14% απάντησε «σίγουρα ναι», το 26% «μάλλον ναι», το 21% «μάλλον όχι» και το 36% «σίγουρα όχι».

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα μεταπειστεί ένα 60% των μη εμβολιασμένων ενώ και αυτό το κομμάτι που είναι θετικό δεν βιάζεται.

Αντίθετα φαίνεται να λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, το 49% απάντησε «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 9% «μάλλον όχι», το 19% «σίγουρα όχι».

Στο ερώτημα για το αν θέλετε να επισκεφτείτε από το φθινόπωρο έναν εσωτερικό χώρο εστιατορίου ή καφέ τι θα προτιμούσατε: το 37% απάντησε πως θα ήθελε χώρο μόνο για εμβολιασμένους, το 15% μάλλον μόνο για εμβολιασμένους, το 19% μάλλον μικτό για όλους και το 21% σίγουρα μικτό για όλους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr