current views are: 7

9 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση11:30

Ο τουρισμός μέσα από τις μυλόπετρες της πανδημίας – Ο αμετανόητος Σόιμπλε των μνημονίων – Το σχέδιο 10ετίας του Μητσοτάκη και το μήνυμα Τσίπρα

Εν αναμονή οι τουριστικοί πράκτορες. Κίνδυνος να υπονομευτούν οι τουριστικές ροές λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Τα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το σχέδιο Μητσοτάκη και το μήνυμα Τσίπρα.

Δημοσίευση 11:30’

Εν αναμονή οι τουριστικοί πράκτορες. Κίνδυνος να υπονομευτούν οι τουριστικές ροές λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Τα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το σχέδιο Μητσοτάκη και το μήνυμα Τσίπρα.

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει ο τουρισμός σε μια στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει υψηλά νούμερα σε ημερήσια κρούσματα. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι αν γινόταν στην Ελλάδα που έχει περίπου 11 εκατομμύρια πληθυσμό ανάλογος αριθμός τεστ με εκείνον της Κύπρου που έχει γύρω στις 800.000 και κάνει όπως και εμείς γύρω στις 40.000, μπορεί τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούσαν τις 10.000!

Οι εμβολιαστικοί ρυθμοί βελτιώθηκαν κάπως αλλά το πολυπόθητο τείχος ανοσίας παραμένει δύσκολος και μακρινός στόχος. Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί όχι μόνο από τους εμβολιασμένους αλλά και από τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν, τους επόμενους μήνες είναι ανοιχτός.

Κόντρα Τσίπρα – Άδωνι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που επέτρεπε τις πολάκειες θεωρίες, έκανε έκκληση στους πολίτες «να απορρίψουν τον διχασμό, να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκες». «Και πρέπει όλοι μαζί να ορθώσουμε τείχος απέναντί στην πανδημία» τόνισε. «Για να πάρουν πίσω οι νέοι τη ζωή, τη διασκέδαση και τη χαρά. Οι μεγαλύτεροι την ασφάλεια και την υγεία τους.»

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» ότι «είναι πολύ ευμενώς αποδεκτή η δήλωση του κ.Τσίπρα και εγώ προτιμώ σε αυτή την πανδημία να είμαστε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κόμματα μαζί μια γροθιά για να την νικήσουμε γιατί η πανδημία δεν είναι κυβερνητικό ούτε κομματικό ζήτημα είναι ανθρώπινο ζήτημα» όπως είπε. «Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι ο κ. Τσίπρας όσο και να λέει αυτά που λέει, όσο επιτρέπει στον κ. Πολάκη να γράφει αυτά που γράφει αυτοακυρώνεται» τόνισε.

Χαμηλώνει ο πήχης

Μπορεί να μην πιέζεται ακόμη το σύστημα υγείας γιατί τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι τόσο επιθετική η «Δέλτα» όπως οι προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά εάν η χώρα «κοκκινίσει», αυτό θα υπονομεύσει την ροή των τουριστικών κυμάτων. Μέχρι στιγμής πηγαίνει μια στο κρύο μια στη ζέστη καθώς οι δύο μεγαλύτερες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ανοιγοκλείνουν την κάνουλα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Δύο σενάρια ΙΟΒΕ

Το ΙΟΒΕ έχει βάλει στο τραπέζι δύο σενάρια για τα τουριστικά έσοδα. Το αισιόδοξο είναι να φτάσουν στην περιοχή του 40-45% του 2019 -στο 24% ήταν το 2020 – και να αυξηθούν κατά 3 – 3,8 δισεκ. σε σχέση με πέρυσι. Το κακό σενάριο είναι τα έσοδα να φτάσουν στο 35% του 2019, ( αύξηση κατά €2,1 δισ.). Οι τουριστικοί παράγοντες βρίσκονται εν αναμονή. Σε άλλα νησιά γίνονται ακυρώσεις μετά την έξαρση της «Δέλτα» και σε άλλα μπαράζ κρατήσεων μετά την άρση των περιορισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχει όμως και η κίνηση των άλλων επιχειρήσεων του τουρισμού (εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ κλπ) που υπόκεινται στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η κυβέρνηση προτάσσει την δημόσια υγεία και προειδοποιεί ακόμη και με λουκέτα από την πρώτη φορά.

Ανάκαμψη μετ´ εμποδίων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3,6% φέτος που θα βασισθεί στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι είναι εφικτός ο στόχος ανάπτυξης, επισήμανε, όμως, μιλώντας στο συνέδριο του Economist , ότι υπάρχουν και κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία και τη μετάλλαξη «Δέλτα» και έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό. Έφερε ως παράδειγμα τους τουρίστες από τη Βρετανία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο, που ήταν επίλεκτο στέλεχος της τρόικας τα χρόνια των μνημονίων και τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, έδωσε μια καλή είδηση, ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα διατεθεί η προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές και διαχειριστικές αδυναμίες ώστε να απορροφηθούν τα κονδύλια συνολικού ύψους άνω των 30 δισεκ. ευρώ στο σύντομο χρονικό διάστημα που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κι άλλη λιτότητα;

Στο συνέδριο του Economist μίλησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της γερμανικής βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παραμένει αμετανόητος παρά το πόνο που προκάλεσε στους Έλληνες πολίτες. Υπερασπίστηκε την θέση που είχε το 2015 υπέρ του Grexit. «Είμαι υπέρ, πάντα υπέρ της ενότητας της ΕΕ και των χωρών οι οποίες τιμούν τις δεσμεύσεις τους προς τους εταίρους της και τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουμε θεσπίσει και θα επανέλθουν μετά το τέλος της πανδημίας», προειδοποίησε επιμένοντας στην γραμμή λιτότητας την οποία προτάσσει ως πολιτική επιλογή. «Είναι γνωστό ότι Ελλάδα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις και ο λαός της έπρεπε να πληρώσει βαρύ τίμημα» τόνισε. «Δεν υπήρχε άλλος εναλλακτικός τρόπος εξόδου από την κρίση», τόνισε.

Με την αποχώρηση της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο, και πιθανόν και του ίδιου που πλέον δεν παίζει κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις, οι ένθερμοι υποστηρικτές της λιτότητας θα αποδυναμωθούν αλλά δεν θα εξαλειφθούν. Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Εμμανουέλ Μακρόν ανθίστανται. Το 2022 δεν θα έχει μνημονιακές δεσμεύσεις. Από το 2023 βλέπουμε.

Σχέδιο 10ετίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια αισιόδοξη προοπτική στην ελληνική οικονομία, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της διακυβέρνησης Τσίπρα. «Παρά τους 17 μήνες της μάχης της υγείας, αυτή η διετία επούλωσε τις πληγές της περασμένης 5ετίας» δήλωσε. Αναφέρθηκε και στην «εμπιστοσύνη» την οποία θεωρεί «άυλη περιουσία της χώρας», που αποτυπώνεται στην σχέση Κράτους – πολιτών και θεωρεί ότι χάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. «Ήλθε όταν έφυγε το ψέμα, σφυρηλατήθηκε στον ενωτικό λόγο και στην πράξη έναντι κοινών προβλημάτων, όταν αποτυπώθηκε η συνέπεια λόγων και πράξεων» τόνισε. «Όσα έγιναν (στα δυο χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ) αυξάνουν τον πήχη των προσδοκιών και εγώ αναλαμβάνω αυτήν την ευθύνη».

Τέσσερις είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι αισιόδοξος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μέλλον της Οικονομίας:

Α) Οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα που αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ. Είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά των ΗΠΑ. Και μεγάλο μέρος τους θα
επιστρέψει στην αγορά όπως εκτίμησε. Ο ίδιος θεωρεί ότι και τα έσοδα του τουρισμού θα είναι, εφέτος, σαφώς μεγαλύτερα των περσινών, παρά τις δυσκολίες.

Β) Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 που προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δις μέσα στο 2021, οι οποίες δεν είχαν, υπολογιστεί. Αλλά και γιατί οι πόροι του θα εισφέρουν στο ΑΕΠ ακόμη 7 μονάδες σε βάθος επταετίας.

Γ) Το κράτος ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας. Τα κόκκινα δάνεια θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022. «Που σημαίνει ότι αποκαθίσταται, πια, όλος ο μηχανισμός ρευστότητας της αγοράς και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων» όπως τόνισε.

Δ) Τώρα ξεκινούν και οι ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία. «Γιατί το «ψηφιακό κράτος» και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο και ο αναπτυξιακός νόμος και, κυρίως, η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα, την καθιστούν ήδη προορισμό για επενδύσεις» δήλωσε. «Εθνικές, αλλά και διεθνείς. Είναι κάτι που πιστοποιούν και οι διαρκείς αναβαθμίσεις
της οικονομίας μας από όλους τους οίκους». 

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821, έκανε έναν παραλληλισμό. «Οπως τότε η Επανάσταση άνοιξε τον δρόμο της ελευθερίας που το 1830 κατέληξε στην επίσημη ίδρυση του Ελληνικού κράτους, έτσι και τώρα, είναι στο χέρι μας έως το 2030 να έχουμε χτίσει τη νέα Ελλάδα, κάνοντας τα επόμενα 10 χρόνια, τα καλύτερα της πρόσφατης ιστορίας μας». 


σχετικα αρθρα