ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Εκτός πραγματικότητας ο κ. Μητσοτάκης - Μνημείο ερασιτεχνισμού η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2021, 22:26
Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Εκτός πραγματικότητας ο κ. Μητσοτάκης - Μνημείο ερασιτεχνισμού η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
Facebook Twitter Whatsapp

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο του Economist. Επίθεση σε Μητσοτάκη.

Την άποψη ότι «πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική» μακριά από το «δόγμα» που «θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 25ο συνέδριο του Economist.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας, όσο και για την οικονομική πολιτική, το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο για την επικουρική ασφάλιση. Επίσης, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναλύοντα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το παλιό απέτυχε»

«Πολίτες, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης που να πατά στην ίδια την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα οι περισσότεροι και αυτή που αύριο, αν δεν αλλάξουμε σήμερα, θα τη βιώσουμε όλοι. Ακόμα και οι πιο προνομιούχοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, διερωτήθηκε: «Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου, σε καιρό ειρήνης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, γιατί φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε ξανά υπαρξιακά ζητήματα;». 

Όπως είπε, «η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που για πολλές δεκαετίες προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος». Ένα δόγμα το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο», είπε, αποδίδοντας και στον πρωθυπουργό την άποψη ότι οι «ανισότητες είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης».

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ» και ότι «ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ». 

«Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή. Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων. «Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα. Πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων. Και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο», υπογράμμισε.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

-Άκουσα χθές τον κ. Μητσοτάκη να μιλά από αυτό εδώ το βήμα και νόμιζα ότι μιλά για κάποια άλλη χώρα. Μια χώρα στην οποία το κράτος μοίρασε χρήμα και συγκράτησε την ύφεση, μια χώρα που η οικονομία της ανθίζει και ανοίγουν δουλειές, μια χώρα που θωράκισε το σύστημα υγείας, αναμόρφωσε το κράτος και ήδη εκτοξεύεται στο μέλλον. Αυτό το παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

-Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι επαναφέρει την οικονομία σε κανονικότητα, σε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση της πραγματικότητας απ’ αυτή την τοποθέτηση

-Η πρόβλεψη περί «επιστροφής στην κανονικότητα» εδράζεται και στην αδιανόητη πρόβλεψη περί εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία. Την ώρα δηλαδή που υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο όχι απλώς αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται καμία στήριξη, αλλά ότι θα είναι και σε θέση να πληρώνουν πολλαπλάσια.

-Πόσο εκτός πραγματικότητας οικονομικής και κοινωνικής πρέπει να βρίσκεται ένας πρωθυπουργός για να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς;

-Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα και προδιαγράφονται για το άμεσο μέλλον, ενώ αυτή η κυβέρνηση βρέθηκε να ενεργεί έχοντας στη διάθεσή της περισσότερα όπλα από κάθε άλλη κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες: Με γεμάτα ταμεία, με ένα σοβαρό μαξιλάρι ασφαλείας που της αφήσαμε, με πρωτόγνωρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομικές διευκολύνσεις, με αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, με το έκτακτο πρόγραμμα της EKT να δίνει πρωτοφανή ρευστότητα, με μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση από την Ευρώπη για επεκτατική πολιτική και κοινωνικές δαπάνες -και όχι με εκβιασμούς για λιτότητα, όπως έκανε τόσα χρόνια.

-Είναι ακριβώς γι αυτό το λόγο, για τις τεράστιες δυνατότητες που είχε στη διάθεσή της και χρησιμοποίησε με χείριστους τρόπους, που η κυβέρνηση αυτή φέρει και την απόλυτη ευθύνη για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία βρισκόμαστε και που δυστυχώς θα βαθύνει, αν δεν υπάρξει ριζική στροφή.

Σχέδιο για επικουρική ασφάλιση

-Και δεν υπάρχει ίσως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το λάθος δρόμο στον οποίο επιμένει να μας σέρνει ο κ. Μητσοτάκης από το σχέδιό του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ένα μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων.

-Η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους σωρευτικά πάνω από 70 δισ. ευρώ.

-Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για ένα σχέδιο που θέτει σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, τις ήδη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των μελλοντικών εργαζόμενων που εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, αλλά για ένα επικίνδυνο σχέδιο που προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά το οποίο θα πληρώσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Για ποιο λόγο να μπούμε όλοι σε μια τέτοια περιπέτεια ενώ η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη και γενικώς παραδεκτή από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα μετά τη μεταρρύθμιση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο μόνος λόγος της εμμονής της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ταμείο Ανάκαμψης και ενστάσεις Κομισιόν

-Δεν είναι όμως μόνο το Μεσοπρόθεσμο και το αδιανόητο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού που επιβεβαιώνουν ότι αυτή η κυβέρνηση χαραμίζει και για το εγγύς μέλλον τις πρωτοφανείς οικονομικές δυνατότητες που δίνονται στη χώρα και λειτουργεί εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι και το σχέδιό της για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης που το αποδεικνύει περίτρανα.

-Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

-Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για παντελή έλλειψη διαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους με τους οποίους θα δίνεται αυτή η χρηματοδότηση, ούτε ποιοι θα ωφεληθούν, ούτε γιατί, ούτε πόσο. Μιλάμε όμως για δάνεια που τα χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι, όχι για την προσωπική περιουσία του κ. Μητσοτάκη. Και είναι γι’ αυτούς τους λόγους που εγκαλείται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τους αδιαφανείς και προβληματικούς σχεδιασμούς της.

Κλιματική κρίση

-Για την κλιματική κρίση υπάρχει μια σαφής δέσμευση, ήδη από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα από 200 χώρες απ' όλο τον κόσμο όπου συμφώνησαν, για πρώτη φορά με νομικά δεσμευτικό κείμενο, ότι το 2030 θα παράγουμε 50% λιγότερους ρύπους. Επομένως δεν συζητάμε για το αν θα γίνει η πράσινη μετάβαση, αλλά το πώς. Η μία αντίληψη, που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι αυτή θα προκύψει μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

-Η πράσινη μετάβαση είναι μια ανάγκη που πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις αλλά με τις πλατύτερες δυνατές συναινέσεις. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένες μέριμνες ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι και δίκαιη μετάβαση.

Κοινωνική δικαιοσύνη

-Η δεύτερη πρόκληση είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή έχει τρία θεμέλια.

Το πρώτο είναι η εργασία.Καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτεροι μισθοί ως βάση για την αύξησης της παραγωγικότητας.

Πώς θα συμβεί αυτό;

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσων, τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μηχανισμών. Δηλαδή, δημιουργία των συνθηκών ώστε ο κόσμος της εργασίας να γίνει ξανά ο πρωταγωνιστής της παραγωγικής δραστηριότητας, χωρίς απλήρωτες υπερωρίες, ωράρια λάστιχο, κακοπληρωμένες δουλειές και φυσικά, το διαρκή φόβο της απόλυσης.

Το δεύτερο θεμέλιο είναι ένα ισχυρό και αξιόπιστο κοινωνικό κράτος. Με σχέδιο, πόρους και όραμα για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το ασφαλιστικό σύστημα. Ένα νέο ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό, με καλούς μισθούς στους νέους γιατρούς ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενισχύει το δημόσιο σχολείο και ένα σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια που δεν θα πετά όπως σήμερα 25.000 μαθητές εκτός για να τους στείλει στα ιδιωτικά κολέγια.

Ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίκτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα.

Ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως αποπειράται να το μετατρέψει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών.

Δυνατή οικονομία

-Τα 17 δισ. που προστέθηκαν στο ιδιωτικό χρέος στα χρόνια της πανδημίας και ο νέος πτωχευτικός που ρευστοποιεί την περιουσία πολιτών και επιχειρήσεων, είναι βόμβες στα θεμέλια οποιασδήποτε αναπτυξιακής στρατηγικής. Επομένως: Διαγραφή μέρους οφειλών και ευνοϊκός διακανονισμός για τις υπόλοιπες, προστασία πρώτης κατοικίας, νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές.

-Διαθέσιμοι πόροι. Οι τράπεζες, οι οποίες απουσιάζουν ηθελημένα από την παραγωγική δραστηριότητα, δεν στηρίζουν με ρευστότητα την πραγματική οικονομία. Δική μας προτεραιότητα θα είναι να ασκήσουμε το δικαίωμα του κράτους ως μέτοχος, στη διοίκηση των ιδρυμάτων για να γίνει ο τραπεζικός τομέας αρωγός της παραγωγικής δραστηριότητας.

-Το μεγάλο όπλο της χώρας για τα επόμενα χρόνια είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη και έχει κατατεθεί έγκαιρα και αναλυτικά. Και έχει ως άξονες τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλους σκοπούς, θέλοντας να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να στήσει ένα νέο πελατειακό κράτος και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα φιλικά σε αυτή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Φορολογική δικαιοσύνη

-Ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να δομήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που να μπορεί να διορθώνει αυτή την εξόφθαλμη αδικία και να μην αφήνει περιθώριο για κόλπα και εξαιρέσεις. Ώστε ο καθένας να συμβάλει αυτό που του αναλογεί.

Θεσμική εξέλιξη της χώρας

-Η Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα πρέπει να είναι χώρα πρότυπο όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της. 

Η χώρα πρέπει να έχει πυξίδα τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών και όχι τους νεόκοπους δημαγωγούς της Κεντρικής Ευρώπης που γυρίζουν την ήπειρο μας σε σκοτεινές εποχές.

Είναι αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και η ενίσχυση των πολιτικών ενσωμάτωσης.

 Είναι αυτονόητο ότι όλα τα ζευγάρια ετερόφυλα ή ομόφυλα έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Είναι θεμελιώδης η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιου.

Είναι θέμα αρχής να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη χώρα στην έμφυλη κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.

«Αντίδοτο στον διχασμό η κοινωνική αλληλεγγύη»

-Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αντίδοτο τόσο στην απόγνωση, τον ατομισμό αλλά και τον διχασμό. Είναι ο καλύτερος μας εαυτός. Η δύναμη που έχουμε μέσα μας, κάθε πολίτης αυτής της χώρας για να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη, για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr