current views are: 9

13 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση07:52

Βορίδης στον Alpha 98,9 για άδειες παραμονής: Ο Μηταράκης είναι υπεύθυνος για τις βίζες

Το θεσμικό ζήτημα της λειτουργίας των αποκεντρωμένων είναι στο ΥΠΕΣ, ανεξάρτητα με το αν η αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών παραμονής είναι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δημοσίευση 07:52’

Το θεσμικό ζήτημα της λειτουργίας των αποκεντρωμένων είναι στο ΥΠΕΣ, ανεξάρτητα με το αν η αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών παραμονής είναι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μηταράκης είναι υπεύθυνος για τις βίζες, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, με αφορμή σχετική καταγγελία στον σταθμό.

Σχολιάζοντας την καταγγελία ότι «κοράκια» που παριστάνουν τους δικηγόρους πλησιάζουν ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις άδειες παραμονής στην αποκεντρωμένη διοίκηση κι ερωτηθείς αν για το ζήτημα την ευθύνη έχει το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι γνωρίζει το θέμα και υπογράμμισε πως υπεύθυνος είναι ο Νότης Μηταράκης: «Είναι ένα από τα ζητήματα που οργανωτικά δημιουργούν θέμα. Οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες υπάγονται στον λεγόμενο συντονιστής της αποκεντρωμένης. Αυτός είναι ΣΥΡΙΖΑϊκός θεσμός. Νομοθετήθηκε τότε στο πλαίσιο της λεγόμενης αποπολιτικοποίησης της διοικήσεως. Ο αποκεντρωμένος πειθαρχικά και υπηρεσιακά υπάγεται στο υπουργέιο Εσωτερικών, όμως η αποκεντρωμένη διοίκηση ασκεί καθήκοντα πολλών και διαφόρων υπουργείων. Το ζήτημα των αδειών παραμονής έχει να κάνει με τη μεταναστευτική πολιτική. Αυτός ο θεσμός είναι υβριδικός, διότι ναι μεν υπάγεται στο ΥΠΕΣ, αλλά σε ό,τι αφορά την άσκηση άλλων αρμοδιοτήτων των υπουργείων, λειτουργεί ως αποκεντρωμένη υπηρεσία των υπουργείων αυτών. Για τα ζητήματα μεταναστευτικής υπάγεται στον Μηταράκη. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Μηταράκης είναι υπεύθυνος για τις βίζες».

Στην επισήμανση ότι σε επικοινωνία του σταθμού με τον κ. Μηταράκη, ο ίδιος είπε ότι αρμόδιο για το ζήτημα των αδειών παραμονής είναι το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης τόνισε: «Ούτε οι υπουργοί το γνωρίζουν αυτό, δυστυχώς. Είναι ένας από τους πολύ προβληματικούς θεσμούς που έχουμε κληρονομήσει και πρέπει να το φτιάξουμε».

Ποιος θα το λύσει αυτό το ζήτημα; «Εγώ. Το θεσμικό ζήτημα της λειτουργίας των αποκεντρωμένων είναι στο ΥΠΕΣ, ανεξάρτητα με το αν η αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών παραμονής είναι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Η πρωτοβουλία για συνεργασία με τους Δήμους στην επιχείρηση της «πειθούς», μήπως ελήφθη με καθυστέρηση και όχι από την άνοιξη; «Δεν υπήρχε αντικείμενο εκείνη την εποχή. Δεν υπήρχαν εμβόλια να κάνει ο κόσμος. Ο εμβολιασμός ήταν στο 100% της διαθεσιμότητας. Δεν έχει νόημα να μπεις σε μια διαδικασία πειθούς, η οποία στοχεύει στο να πείσει τον άλλον να πάει να εμβολιαστεί, τη χρονική στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ας πούμε ότι το κάναμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ο στόχος ποιος είναι; Να βρεις έναν άνθρωπο ο οποίος το σκέφτεται ή καθυστερεί ή έχει επιφυλάξεις και να τοιυς πεις πήγαινε να εμβολιαστείς. Αυτό πρέπει να έχει και μια χρονική εγγύτητα. Δεν μπορούμε να του το πούμε τον Απρίλιο για να πάει αυτός τον Ιούλιο», απάντησε ο κ. Βορίδης.

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, απάντησε: «Η υποχρεωτικότητα δεν πρέπει να μας παραπλανά, γιατί δεν σημαίνει ότι θα πάρει κάποιος κάποιον με το ζόρι να πάει να του κάνει το εμβόλιο. Υπάρχει μάι εκ του νόμου θέσπιση υποχρέωσης σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών εργαζομένων. Συμβαίνει πρώτη φορά; Όχι. Για να πας να δουλέψεις σήμερα στην εστίαση, πρέπει να προσκομίσεις πιστοποιητικό ότι είσαι υγιής. Ορισμένοι αναρωτιούνται: ποια είναι η νομική συνέπεια; Αναστολή της εργασιακής σχέσης. Προφανώς θεωρώ ότι η αναστολή έχει μεταβατικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι για πάντα».

Σε ερώτημα ακροατή νοσηλευτή, ποια θα είναι οι συνέπειες αν δεν εμβολιαστεί, ο υπουργός απάντησε: «Σε πρώτη θέση θα μπουν σε αναστολή. Εκεί θα ανακύψει ένα ζήτημα για τη διάρκεια της αναστολής. Και εκεί γεννάται το ερώτημα. Μετά; Θα έχει τελειώσει η πανδημία και θα πούμε δεν πειράζει; Νομίζω ότι είναι κάτι που θα απασχολήσει σε παγκόσμιο επίπεδο».


σχετικα αρθρα