current views are: 11

19 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση12:26

Έρχονται επιτάξεις ξενοδοχείων για covid στα νησιά – Η Κρήτη βράζει, θα είναι η δεύτερη Μύκονος; 18-29 οι περισσότεροι νοσούντες – 2500 δεν ταξίδεψαν γιατί δεν είχαν τεστ

Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι μετά την ραγδαία μετάδοση που παρουσιάζει ιδιαίτερα η μετάλλαξη Δέλτα, θα αυξηθεί ο αριθμός των κλινών (ξενοδοχεία και δωμάτια) ιδιαίτερα στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Δημοσίευση 12:26’

Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι μετά την ραγδαία μετάδοση που παρουσιάζει ιδιαίτερα η μετάλλαξη Δέλτα, θα αυξηθεί ο αριθμός των κλινών (ξενοδοχεία και δωμάτια) ιδιαίτερα στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Μετά τα παρατράγουδα που παρουσιάστηκαν με τουρίστες που νόσησαν σε νησιά και δεν υπήρχαν ξενοδοχεία COVID για να φιλοξενηθούν για την καραντίνα τους, έρχονται ανακοινώσεις για το μέτρο της επίταξης. Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι μετά την ραγδαία μετάδοση που παρουσιάζει ιδιαίτερα η μετάλλαξη Δέλτα, θα αυξηθεί ο αριθμός των κλινών (ξενοδοχεία και δωμάτια) ιδιαίτερα στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Επίταξη

Όταν εξαντλούνται οι υπάρχουσες κλίνες, ή δεν υπάρχουν καθόλου για τα νησιά που είναι μικρά και περιορισμένων δυνατοτήτων – δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια- θα εφαρμόζεται η επίταξη. Το θέμα της επίταξης έχει συζητηθεί στο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός έχει δώσει το πράσινο φως.

Καμπίνες COVID-19

Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο και πιθανόν να υπάρξουν ανακοινώσεις και γι αυτό, να αρθεί η απαγόρευση της μετακίνησης των κρουσμάτων από τα νησιά στην Αττική όπου υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία COVID. Δηλαδή, να μπορούν να ταξιδεύουν στις ελεύθερες καμπίνες των πλοίων (η πληρότητα είναι 85% επομένως υπάρχουν και κενές καμπίνες). Θα στήνεται βέβαια ολόκληρη επιχείρηση. Τα κρούσματα θα μεταφέρονται με όλα τα μέτρα προστασίας στα πλοία με τα βαν της πολιτικής προστασίας, θα οδηγούνται στις καμπίνες covid χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους άλλους επιβάτες, όταν φτάνουν στα λιμάνια της Αττικής, θα τους παραλαμβάνουν και από εκεί τα ειδικά βαν και θα τους μεταφέρουν στα ξενοδοχεία covid.
Αυτή τη στιγμή δυο υπουργεία έχουν αρμοδιότητα σε ότι αφορά στα ξενοδοχεία covid και τον σχεδιασμό που απεδείχθη ανεπαρκής καθώς στη Μύκονο υπήρχε μόνο ένα τέτοιο ξενοδοχείο που γέμισε ενώ προβλήματα προέκυψαν στην Πάρο και την Αλόννησο όπου για ώρες ήταν στον αέρα τουρίστες που βρέθηκαν να έχουν κολλήσει COVID 19 και έπρεπε αμέσως να μπουν σε καραντίνα αλλά δεν υπήρχε χώρος να φιλοξενηθούν. Η Πολιτική Προστασία έχει την ευθύνη για τα ξενοδοχεία COVID σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει επάρκεια και το υπουργείο Τουρισμού για τα νησιά όπου παρατηρήθηκαν τα κενά. Χρειάζεται επανασχεδιασμός από το υπουργείο Τουρισμού.

Σε κλοιό η Μύκονος

Πολλές είναι οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών από το μίνι lockdown στη Μύκονο και το μήνυμα που εκπέμπεται για τον ελληνικό τουρισμό στο εξωτερικό. Η ουσία είναι όμως ότι κάτω από το 55% των ντόπιων έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις ενώ παραμένει ανεμβολίαστο ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST η μεγάλη πλειονότητα των νοσούντων είναι ηλικίας 18-29 ετών. Το 46% εντοπίστηκε κατά την ιχνηλάτηση στην εστίαση και ένα 27% συνδέθηκε με την διασκέδαση.
Η απαγόρευση των πάρτι άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους – βίλες και γιωτ- η οποία συνοδεύεται και από πρόστιμα έως 50.000 ευρώ, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα είναι ένα φρένο στα πάρτι που θα επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν την κανονική διασκέδαση μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και της μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Καταφθάνουν στη Μύκονο 50 αστυνομικοί και 50 λιμενικοί για να ελέγχουν την τήρηση των μέτρων.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε ότι από τους ελέγχους που κάνει το λιμενικό και είναι πολύ πιο αυστηροί από εκείνους των υπαλλήλων των ακτοπλοϊκών εταιρειών όπως αποδεικνύεται, 2500 επιβάτες δεν ταξίδεψαν γιατί δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα (τεστ).

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Η Κρήτη που είναι μέσα στις περιοχές που πλησιάζουν το κόκκινο, τις οποίες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υπόλοιπες να της επιβληθούν μέτρα αλά Μυκόνου. Συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλά και τα ποσοστά εμβολιασμού (γύρω στο 35%) με εξαίρεση το νομό Λασιθίου όπου η εικόνα είναι καλύτερη.

Ανοίγει η πλατφόρμα Freedom pass

Οι νέοι 18-24 ετών που εμβολιάστηκαν έστω και με τη μία δόση θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα του Freedom pass από αύριο για να κάνουν χρήση του μπόνους των 150€.
«Θα μπορεί κανείς να μπει με τους κωδικούς του taxis εφόσον έχει και αμέσως μετά το σύστημα θα τον βλέπει και θα κάνει την αίτηση» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στα «Παραπολιτικά 90,1». «Αν δεν έχει taxis θα πρέπει να πάει στα ΚΕΠ για να κανει την αντίστοιχη αίτηση, και από εκεί και πέρα ο συγκεκριμένος τραπεζικός φορέας ο οποίος εκδίδει το freedom pass -στην αρχή είναι ένας στην πορεία το έχουμε αφήσει ανοιχτό να προστίθεται όποια τράπεζα το επιθυμεί- θα επικοινωνεί απευθείας με τον ενδιαφερόμενο πολίτη εντός δύο ημερών και θα του δίνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα η οποία θα έχει ψηφιακή μορφή». Δηλαδή θα είναι μέσα στο κινητό τηλέφωνο του. Για όποιον δεν έχει κινητό τηλέφωνο θα την παίρνει μέσα από τα ΚΕΠ με έναν αριθμό αλλά ο στόχος είναι να περάσει και η κουλτούρα των προπληρωμένων καρτών. Αυτή η κάρτα θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Κι άλλα μπόνους

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να επεκταθεί το μπόνους των 150 ευρώ ή άλλα κίνητρα και σε ηλικίες άνω των 24 ετών, ο υπουργός το άφησε ανοιχτό, όπως και να αυξηθούν οι προσφορές εταιρειών (η Aegean πρώτη διπλασίασε τα 150 στα 300 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια). «Πολλά πράγματα είναι πάνω στο τραπέζι δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω συγκεκριμένα ποια ακριβώς κίνητρα θα πήγαιναν σε ποια ηλικιακή κατηγορία γιατί σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και το οικονομικό σκέλος, παίζουν και άλλες προτεραιότητες» δήλωσε ο κ.Πιερρακάκης.
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το κίνητρο των 150€ έχουν κλείσει ραντεβού 125.000 στις ηλικίες 18-24 ετών και 542.000 σε όλες τις ηλικίες. Συνέβαλε και το μέτρο της υποχρεωτικότητας στο υγειονομικό προσωπικό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για παιδιά άνω των 12 ετών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μητέρας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι γονείς θα αποφασίζουν εάν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα επιβληθεί για τα παιδιά, όπως τόνισε. Ήδη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες πέραν του υγειονομικού προσωπικού, εάν η κατάσταση ξεφύγει.

Επιθετική αύξηση

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.
Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμους Ίου, Θήρας και Πάρου.

Δυο τεστ την εβδομάδα

Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid).
Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.


σχετικα αρθρα