ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο - Διεθνής κατακραυγή για το άνοιγμα των Βαρωσίων - Στον OHE οι προκλήσεις Ερντογάν

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2021, 20:21
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο - Διεθνής κατακραυγή για το άνοιγμα των Βαρωσίων - Στον OHE οι προκλήσεις Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

ΕΕ, Ουάσιγκτον, Μόσχα, Παρίσι, Λονδίνο, Ισραήλ και άλλες χώρες εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της Τουρκίας μετά το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων που εξαγγέλθηκε με αφορμή την 47η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την διχοτόμηση του νησιού.

Σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν με την μαριονέτα του, τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου η οποία με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πρέπει να αποδοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες με την λύση του κυπριακού.

ΕΕ, Ουάσιγκτον, Μόσχα, Παρίσι, Λονδίνο, Ισραήλ και άλλες χώρες εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της Τουρκίας μετά το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων που εξαγγέλθηκε με αφορμή την 47η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την διχοτόμηση του νησιού. Η υπόθεση συζητείται σήμερα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Η ουσία είναι βέβαια ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται εκ των υστέρων, αν και ο Ερντογάν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του για τα Βαρώσια εδώ και μέρες. Σε πιο σκληρή γραμμή κινούνται Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η ΕΕ συνεχίζει να κινείται στα όρια του καταγγελτικό λόγου εν αναμονή του ΟΓΕ. Οι κυρώσεις δεν υπάρχουν στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο ενώ στο αμερικανικό είναι ένα θέμα που όλα δείχνουν ότι είναι ανοιχτό.

«Δώσαμε καλό μάθημα»

Ο Ερντογάν προφανώς βρίσκει και τα κάνει. Απτόητος συνεχίζει να πανηγυρίζει για το παράνομο άνοιγμα του 3,5% των Βαρωσίων που περιλαμβάνει και πρόσκληση - μπανανόφλουδα στους Ελληνοκύπριους που έχουν ακίνητα σε αυτό το τμήμα της πόλης που θα ανοίξει, να διεκδικήσουν τις ιδιοκτησίες τους αναγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή διοίκηση η οποία και θα αποφασίσει εάν όντως τους ανήκει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή είναι …βακούφια. Παράλληλα παναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η Κύπρος ότι πρέπει να χωριστεί σε δύο χωριστά κράτη, δηλαδή να γίνει διχοτόμηση, διεκδικώντας όμως ίσα δικαιώματα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Με τον αγώνα που δόθηκε σώθηκε η Κύπρος θα το πω από τα χέρια των Ελλήνων τιτάνων» δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην εισβολή του Αττίλα. «Με τον αγώνα αυτό οι Τούρκοι δώσαμε ένα καλό μάθημα σε όσους προσπάθησαν από όλο τον κόσμο να φέρουν μια νέα λογική σταυροφοριών εναντίον μας.»

Αθήνα - Λευκωσία

Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συμφώνησαν τα επόμενα βήματα μετά την νέα τουρκική ακραία προκλητικότητα.

«Οι απόπειρες για νομιμοποίηση των παράνομων τετελεσμένων με την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων δεν θα ξεγελάσουν ούτε θα παραπλανήσουν κανέναν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Η ρίζα του κυπριακού προβλήματος είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η έκτοτε κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, όπως επισήμανε. «Δεν υπάρχει χώρος για εναλλακτική διευθέτηση» τόνισε. «Υπάρχει μόνο ένα νόμιμο πλαίσιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού, αυτό που καθιερώθηκε από τα ψηφίσματα του Σ.Α».

Τα νέα τετελεσμένα επιχειρούν αλλοίωση του στάτους κβο στα Βαρώσια και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθούν ως ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της Τουρκίας όταν θα ξανακαθίσει στις συνομιλίες για το κυπριακό πιθανόν το φθινόπωρο μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε στην Ελβετία την άνοιξη.

Έκκληση Αναστασιάδη στους Βαρουσιώτες

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε έμμεση έκκληση στους Ελληνοκύπριους που έχουν ιδιοκτησίες στο 3,5% των Βαρωσίων που ανοίγει όπως τουλάχιστον ανακοίνωσαν Ερντογάν και Τατάρ. «Είναι μια ακόμη απόπειρα που θέλει να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και να προκαλέσει -έτσι ελπίζει- ένα διχασμό μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας» δήλωσε ο κ.Αναστασιάδης. «Η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της» τόνισε. «Καλώ τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνο η τύχη των Ελληνοκυπρίων που απειλείται, ή τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που απειλούνται, αλλά και το δικό τους μέλλον», κατέληξε.

Σήμερα πάνω από 150.000 Τουρκοκύπριοι έχουν ζητήσει και εκδόσει από την κυπριακή την δημοκρατία ευρωπαϊκά διαβατήρια αξιοποιώντας το μεγάλο προνόμιο των πολιτών κράτους μέλους της ΕΕ. Η αντιπολίτευση του ψευδοκράτους στο μεγάλο μέρος της έκανε σαμποτάζ την φιέστα Ερντογάν – Τατάρ. Δημιουργείται ένας διχασμός και μεταξύ των Τουρκοκυπρίων από τις προθέσεις Ερντογάν να καταστήσει τα κατεχόμενα προτεκτοράτο της Τουρκίας και να τους αποκόψει από την ΕΕ.

Ο ελέφαντας

«Συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ στο Ισραήλ πρωί. Ευχαρίστησε τον κ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και «τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συνέχεια μετέβη στη Λευκωσία.
«Η παρανομία δεν αποτελεί δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα» δήλωσε ο κ.Δένδιας. «Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών» .

Την ανησυχία ότι η Τουρκία έχει ως στόχο να προωθήσει στο κυπριακό μιας άλλης μορφής λύση, η οποία, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. «Οι εξαγγελίες της Τουρκίας επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, να ενταφιάσουν την προοπτική επανένωσης» δήλωσε. «Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες ενέργειες που καταπατούν με τον πιο σοβαρό τρόπο τις αποφάσεις του ΣΑ» τόνισε.
«Εμείς θα συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό.»

Συμβούλιο Ασφαλείας

Την σφοδρή ενόχληση των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του Ερντογάν για τα Βαρώσια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε ως απαράδεκτη την απόφαση για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων και προέτρεψε την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξει ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο για να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και έγινε. «Οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε.

Για «απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της» τόνισε. «Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών.»
Τάχθηκε υπέρ των πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Επισήμανε μάλιστα ότι τα γεγονότα της παράνομης εισβολής χρησίμευσαν μόνο για να διαφυλάξουν «την ολοένα πιο επιθετική και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας, η οποία αντιτίθεται στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των στενότερων συμμάχων και συνεργατών τους.»

Μπορέλ vs Τανζού

«Απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κατήγγειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
“Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992)” τόνισε. «Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπίγκλιτς με ειρωνία απάντησε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι «ανύπαρκτες»για την Τουρκία και εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Κατηγόρησε τον Μπορέλ ότι «αναλαμβάνει ρόλο δικηγόρου και εκπροσώπου των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας που χρησιμοποιούν κακόβουλα το δικαίωμα του βέτο στην ΕΕ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr