ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μέτωπο» Ελλάδας - Γερμανίας κατά Αφγανιστάν στο προσφυγικό - «Χλωμή» η αναθεώρηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιουλίου 2021, 13:58
«Μέτωπο» Ελλάδας - Γερμανίας κατά Αφγανιστάν στο προσφυγικό - «Χλωμή» η αναθεώρηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ελλάδα και Γερμανία καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ ζητούν ακόμη να ενισχυθούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Σε συμφωνία η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Βερολίνο ελληνικού προγράμματος ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων, με στόχο την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων προς άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο. Επίσης, Ελλάδα και Γερμανία έχουν υπογράψει κοινή επιστολή αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Ελλάδα και Γερμανία καλούν εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ ζητούν ακόμη να ενισχυθούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε υπέρ της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις χώρες στα εξωτερικά της σύνορα προκειμένου να αποτρέπονται οι παράνομες διελεύσεις. Επισήμανε μάλιστα ότι το πρόσφατο παράδειγμα της Λιθουανίας αποδεικνύει ότι το ζήτημα ανακύπτει σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι θα πρέπει, προτού συζητηθεί ενδεχόμενη ανανέωσή της, να υλοποιηθεί πλήρως η υπάρχουσα συμφωνία. Η Τουρκία, τόνισε η ελληνική πλευρά, δεν εφαρμόζει τη βασική της υποχρέωση, δηλαδή να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή όσων τα αιτήματα κρίνονται απαράδεκτα. Κοινή αντίληψη πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προχωρά αναθεώρηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι επιθυμεί μεν την καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό - το οποίο, διευκρινίζει, δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα - , όμως ζητά να υλοποιηθεί στο ακέραιο η Κοινή Δήλωση και, εφόσον κριθεί απαραίτητη αναθεώρηση, να γίνει με όρους ευνοϊκούς για την ΕΕ.

Όπως ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, η συνάντηση με τον γερμανό υπουργό έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με κατανόηση από την γερμανική πλευρά τόσο των ιδιαίτερων αναγκών των χωρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και της σημασίας της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών στην κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού.

Η ελληνική πλευρά κατέστησε ακόμη σαφές ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της δευτερογενούς μετανάστευσης θα πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα ώστε να μην υπάρχει πρωτογενής μετανάστευση, ενώ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον από τη δευτερογενή μετανάστευση, διότι όσοι φθάνουν στον τελικό τους προορισμό, π.χ. στην Γερμανία, λειτουργούν μετά ως παράδειγμα για όλους τους πρόσφυγες.

Το πρόβλημα Αφγανιστάν

Εκτός αυτού Ελλάδα και Γερμανία έχουν υπογράψει κοινή επιστολή με την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ολλανδία αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο  Αφγανιστάν. Στην επιστολή που θα δημοσιευτεί προσεχώς, οι έξι χώρες απορρίπτουν το αίτημα της κυβέρνησης της Καμπούλ να σταματήσουν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών από την ΕΕ.

Στην επιστολή τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν στο μεταναστευτικό, που προβλέπει την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν αυτού όμως οι κκ. Ζεεχόφερ και Μηταράκης εκτιμούν ότι η σταδιακή άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία εγκυμονεί τον κίνδυνο νέων μαζικών ροών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ, DW

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr