current views are: 14

26 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση12:58

Πολιτικός καύσωνας με κατώτατο μισθό, πανελλαδικές, μεταναστευτικό πανδημία – Αlert για τον 15γουστο – Χωρίς μέτρα ακόμη στα «κόκκινα» νησιά

Οι προειδοποιήσεις θα είναι αλλεπάλληλες. Δεν έρχεται μόνον καύσωνας που μπορεί να κρατήσει και περισσότερο από 7-8 μέρες, 40ρια χτυπάει και η πολιτική αντιπαράθεση.

Δημοσίευση 12:58’

Οι προειδοποιήσεις θα είναι αλλεπάλληλες. Δεν έρχεται μόνον καύσωνας που μπορεί να κρατήσει και περισσότερο από 7-8 μέρες, 40ρια χτυπάει και η πολιτική αντιπαράθεση.

Με το βλέμμα στραμμένο στον Δεκαπενταύγουστο κατά τον οποίο παρατηρείται η μαζική έξοδος των τουριστών προς τα ελληνικά νησιά και οι συνωστισμοί θα είναι σχεδόν αναπόφευκτοι, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στην αύξηση των κρουσμάτων. Ο στόχος είναι να μην σταλεί αρνητικό μήνυμα στο εξωτερικό ανακόπτοντάς τουριστικά κύματα που αναμένονται στα τέλη Αυγούστου αλλά και τον Σεπτέμβριο καθώς η παράταση της τουριστικής περιόδου – ακόμη και μέχρι τέλη Οκτωβρίου – είναι το μεγάλο στοίχημα προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία μετά τον κλονισμό που υπέστη από τα αλλεπάλληλα lockdown της πανδημίας.

SOS και για τα πανηγύρια

Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας με θρησκευτικές γιορτές με κορυφαία της Παναγίας, που συνοδεύονται από πανηγύρια που συγκεντρώνουν χιλιάδες πολίτες και είναι αδύνατον να ελεγχθεί η τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Οι προειδοποιήσεις θα είναι αλλεπάλληλες.

Μία καλή είδηση είναι ότι μετά την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Δέλτα, και ενώ οι εκτιμήσεις των επιστημονικών μοντέλων έδειχναν ότι εάν η εκθετική πορεία συνεχιστεί θα υπάρξει σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων στα 5000-6000 ημερησίως, παρουσιάστηκε μια αποκλιμάκωση και έγινε αναθεώρηση για γύρω στις 3000-3500 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου. Οι ανατροπές όμως είναι τόσο ξαφνικές που η κυβέρνηση βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό προκειμένου να παρέμβει με τοπικά μέτρα στις περιοχές όπου παρουσιάζεται ραγδαιότητά στα κρούσματα.

«Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. «Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς» τόνισε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο δραστικές παρεμβάσεις όταν οι περισσότερες έξοδοι και δραστηριότητες θα διαδραματίζονται σε κλειστούς χώρους.

Υπό επιτήρηση

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη Μύκονο για επιστροφή στην …κανονικότητα με μουσική και άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά υπό αυστηρή επιτήρηση, από τις έξι το πρωί της Δευτέρας. Το μοντέλο Μυκόνου ή της Πάρου όπου μπήκε προσωρινό λουκέτο σε 8-9 μαγαζιά για παραβιάσεις των υγειονομικών μέτρων ως παράδειγμα προς αποφυγήν και για να μην την πληρώσουν μετά όλες οι επιχειρήσεις, εξετάζονται ως προς την αποτελεσματικότητα τους ώστε να εφαρμοστούν ανά πάσα στιγμή όπου παραστεί η ανάγκη διότι η κατάσταση θα βγαίνει εκτός ελέγχου.

Υπό αυστηρή επιτήρηση βρίσκονται κι άλλες περιοχές της Ελλάδας που είναι κοντά στο κόκκινο. Οι τοπικές αρχές και οι επιχειρηματίες έχουν ήδη ενημερωθεί για τις τυχόν συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στα νησιά τους οι τις περιοχές τους ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ και του λιμενικού. Σήμερα έσπευσε στη Μύκονο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς τα πάρτι σε βίλες και νοικιασμένα γιοτ έναντι αδράς αμοιβής για τους καλεσμένους συνεχίζονται.

«Ο ασυνείδητος»

Η Αστυνομία έβαλε προσωρινό λουκέτο και σε κλαμπ της Αττικής. Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση στο συγκεκριμένο επιχειρηματία. «Βάζει άπειρο κόσμο και όλοι όρθιοι χορεύουν αγκαλιαστά και ανεξέλεγκτα» δήλωσε στον ΑΝΤ1. « Με συγχωρείτε δεν έχει καθόλου μυαλό αυτός ο άνθρωπος. Έχω τόσο εκνευριστεί γι’ αυτόν που έχει πέσει τόσο χαμηλά. Το βέβαιο είναι ότι είναι ασυνείδητος ανεύθυνος και απαράδεκτος.»

40αρια!

Δεν έρχεται μόνον καύσωνας που μπορεί να κρατήσει και περισσότερο από 7-8 μέρες, 40ρια χτυπάει και η πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε περιοδεία που έκανε στη Μυτιλήνη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι
«διαχειρίζεται μία πολύ μεγάλη κρίση με μεγάλη ελαφρότητα και αναδεικνύει μέσα από την παιδαριώδη διαχείριση και μια σειρά από αντιφάσεις που δεν κρύβονται».

Ο κατώτατος

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού. «Πέρυσι το Α.Ε.Π. μειώθηκε περίπου κατά 8%» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας τους λόγους που δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η αύξηση. «Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι γνωρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. «Ακολουθούμε όμως το δρόμο της σύνεσης μέχρι να ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες» τόνισε. «Και είμαι βέβαιος ότι η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και άνοδο του οικονομικού επιπέδου της χώρας, είναι η μόνη που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες αμοιβές, πράγμα που θα πιστοποιηθεί στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν από το 2022 και μετά» τόνισε αφήνοντας ανοιχτό για μεγαλύτερες αυξήσεις του χρόνου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη το 2022 θα κινηθεί 5,3% – 6% και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές, για την διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ψίχουλα

Για ψίχουλα μιλάει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων!».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας 18 χώρες προχώρησαν σε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού το διάστημα Ιανουάριο 2020-Μάρτιο 2021. Μόνο σε 9 η αύξηση υπερέβη το 2%, αν λάβουμε υπόψιν τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία (για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης). Σε 6 χώρες η πραγματική αύξηση ήταν μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας και σε μία ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε. Η Ισπανία και η Εσθονία διατήρησαν αμετάβλητο τον ονομαστικό κατώτατο μισθό το 2020, ενώ η πραγματική αύξηση (αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός) ήταν μικρότερη από εκείνη της χώρας μας.

Περιοδείες συσπείρωσης κατά …ελίτ!

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και συνεχίζει τις περιοδείες, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και να βελτιώσει τα ποσοστά του από το δημοσκοπικό τέρμα στο οποίο τον δείχνουν όλες οι έρευνες. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι σαφές ότι επιχειρεί να καβαλήσει ότι κύμα δυσαρέσκειας υπάρχει και δεν υπάρχει.

Μετά τη Μύκονο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σήμερα στην Μυτιλήνη και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τα “δώρα” που κάνει στις πάσης φύσεως ελίτ.

Χαρακτήρισε τη νομοθέτηση του νέου πτωχευτικού «πολύ σημαντικό δώρο στις τράπεζες», το εργασιακό Χατζηδάκη «πολύ σημαντικό δώρο στους μεγαλοεργοδότες, ιδίως στον ΣΕΒ», το ασφαλιστικό που αφορά τις επικουρικές συντάξεις «δώρο σε μεγάλα funds» που θα τζογάρουν τα χρήματα των Ελλήνων εργαζόμενων, την μεταρρύθμιση Κεραμέως «δώρο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων» κλπ.

Μετά το πάρτι που έγινε στο διαδίκτυο με τη δήλωση του ότι όποτε γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν όσοι έμειναν εκτός ΑΕΙ τώρα, με τα ίδια μηχανογραφικά να μπουν στις σχολές που θέλουν, τάζοντας στην πραγματικότητα λαγούς με πετραχήλια, αναδιπλώθηκε. Δεσμεύτηκε ότι εάν μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρεθεί σε θέση ευθύνης θα αποκαταστήσει αυτήν την αδικία και τα παιδιά που κόπηκαν φέτος θα έχουν του χρόνου τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς για να περάσουν στις σχολές που επιθυμούν να περάσουν».

Αυτό προϋποθέτει να γίνουν πρόωρες εκλογές κάτι που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού ο οποίος και έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο στους σχεδιασμούς του.

Η Μόρια

Η ΝΔ παρατηρεί ότι από το σημερινό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στη Λέσβο (και πιθανόν και στη Μυτιλήνη), όπως το δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, απουσιάζει η επίσκεψη στη Μόρια και στο νέο σύγχρονο, Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στο Καρα-Τεπέ. Γιατί άραγε;

«Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για το νησί ύστερα από τη μείωση των ροών και το κλείσιμο της άθλιας δομής στη Μόρια;» αναρωτιέται ο εκπρόσωπος του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης. «Με την παρουσία του στη Μόρια ή στο Καρα-Τεπέ θα θύμιζε στους κατοίκους της Λέσβου αλλά και σε όλους τους Έλληνες την απαράδεκτη πολιτική του στο μεταναστευτικό» τόνισε. «Αλλά όλοι θυμούνται. Κρίνουν και συγκρίνουν.»


σχετικα αρθρα