current views are: 6

29 Μαΐου 2017
Δημοσίευση17:19

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα της ΝΔ με 16% – Δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Επικοινωνιακό τρικ τα αντίμετρα λέει το 79,5%

Δημοσίευση 17:19’
Δημοσκόπηση

Επικοινωνιακό τρικ τα αντίμετρα λέει το 79,5%

Την έντονη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος, αλλά και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αποκαλύπτει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η οποία προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα νέα μέτρα συνιστούν τέταρτο μνημόνιο και εκτιμά πως τα αντίμετρα ήρθαν για επικοινωνιακούς λόγους. Ταυτόχρονα, τέσσερις στους 10 κρίνουν πως τα πιο επώδυνα μέτρα έχουν έρθει από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, καθώς επίσης και στην παράσταση νίκης.

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 32,5% (33% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5% (15,5%), η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ από 7,5% (7,5% – 7%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 5,5% (6,5%), η Ένωση Κεντρώων 2,5% (2%), οι ΑΝΕΛ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 2% (2% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν είχε καταγραφή στην προηγούμενη δημοσκόπηση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ), το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας από 1,5% (2% αντίστοιχα), και από 1% Λαϊκή Ενότητα και Ελληνική Λύση. Στο 14,5% η αδιευκρίνιστη ψήφους, το 4,5% απαντά ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 40,5% .Το 22,5% των ψηφοφόρων μετακινείται προς το άκυρο και το λευκό, το 11% προς άλλο κόμμα, ενώ το 9% προς τη Νέα Δημοκρατία.

Αντίστοιχα, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται σε 82%, ενώ το 5,5% μετακινείται προς το άκυρο και το λευκό, ακόμη ένα 5,5% απαντά ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει και το 7% επιλέγει άλλο κόμμα.

Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και στην παράσταση νίκης, καθώς το 69% εκτιμά πως το κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές όποτε και αν γίνουν, ενώ το 12,5% βλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 33% ζητεί μετά τις εκλογές να σχηματιστεί μια κυβέρνηση –είτε αυτοδύναμη είτε με κορμό – της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 19% θέλει μια νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 12,5% θέλει είτε οικουμενική κυβέρνηση, είτε μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το 30%, έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα. Το 49% ωστόσο απαντά πως δεν είναι καταλληλότερος ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος.

Έντονη δυσαρέσκεια

Οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, μόλις το 5% εμφανίζεται ευχαριστημένο, ένα 57% απαντά πως είναι δυσαρεστημένο και πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ ένα 38,5% απαντά πως είναι δυσαρεστημένο, ωστόσο δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό δυσαρέσκειας είναι αρκετά μεγάλο, καθώς μόλις το 10,5% εμφανίζεται ευχαριστημένο. Το 45,5% απαντά πως είναι δυσαρεστημένο αλλά δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, ενώ το 42% απαντά πως είναι δυσαρεστημένο και ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση ότι το 85,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 9,5% προς τη σωστή.

Τα μέτρα συνιστούν τέταρτο μνημόνιο

Αρνητικά αξιολογούν και την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές οι πολίτες. Το 78% απαντά πως τα μέτρα που τη συνοδεύουν συνιστούν τέταρτο μνημόνιο, ενώ μόλις το 12% εκτιμά πως αυτά μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Αλλά και το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως τα μέτρα συνιστούν τέταρτο μνημόνιο, ενώ μόλις το 23,5% απαντά πως θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Την ίδια στιγμή το 40% των πολιτών θεωρεί πως τα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι το σκληρότερο πακέτο που έχει έρθει στη Βουλή τα χρόνια των προγραμμάτων προσαρμογής. Από την άλλη, το 17,5% απαντά πως τα σκληρότερα μέτρα τα είχε φέρει ο Γιώργος Παπανδρέου και το 13,5% ο Αντώνης Σαμαράς.

Το 43,5% πιστεύει πως τα νέα μέτρα θα πλήξουν πολύ το προσωπικό του εισόδημα, το 38,5% αρκετά, το 10% λίγο και το 4,5% καθόλου.

Ως προς τα αντίμετρα που συνοδεύουν τη συμφωνία, το 79,5% θεωρεί πως είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και το 10% πως δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. Επικοινωνιακή τακτική χαρακτηρίζει τα αντίμετρα και το 65% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, το 67% εκτιμά πως τα αντίμετρα δεν θα ωφελήσουν, το 16% θεωρεί πως αυτά θα ωφελήσουν λίγο, το 5,5% αρκετά και το 2% πολύ.

Τέλος, αναφορικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ,το 73,5% πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά με τους δανειστές, την ώρα που το 19% απαντά πως γίνεται σωστή διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση


σχετικα αρθρα