ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» Μητσοτάκη στην αποστρατικοποίηση - Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία για τα Βαρώσια - Έμπρακτη καταδίκη με κυρώσεις ζητάει ο Αναστασιάδης

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιουλίου 2021, 21:30
«Όχι» Μητσοτάκη στην αποστρατικοποίηση - Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία για τα Βαρώσια - Έμπρακτη καταδίκη με κυρώσεις ζητάει ο Αναστασιάδης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η χώρα μας δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της αυτοάμυνας, απαντώντας στην επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία κατήγγειλε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών και ότι την απειλεί.

Μέσα σε ένα κλίμα αλλεπάλληλων προκλήσεων αναφορικά με την Ελλάδα την οποίαν η Τουρκία κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι την απειλεί αλλά και τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ, στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της εισβολής του Αττίλα, για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων της Αμμοχώστου, Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες συντονίζουν τις διπλωματικές τους κινήσεις και στέλνουν ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η χώρα μας δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της αυτοάμυνας, απαντώντας στην επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία κατήγγειλε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών και ότι την απειλεί.

«Προσέξτε όμως εδώ τον παραλογισμό» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.

«Η Τουρκία που έχει κηρύξει σε βάρος της Ελλάδας casus belli ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας» τόνισε. «Η Τουρκία η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική χώρα, την στρατιά του Αιγαίου, διατείνεται ότι απειλείται!
Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ούτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας της δικαίωμα που απορρέει από τον χάρτη του ΟΗΕ.»

Η επιστολή

Η Ελληνίδα Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία υπογραμμίζει ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, «είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες» όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές: «Ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους» τονίζεται στην επιστολή. Απορρίπτεται το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από μερικές ημέρες. «Πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει», τονίζεται αρχής γενομένης από το casus belli.

Ο Μπορέλ κλείνει ραντεβού

Μετά από ένα πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο στο οποίο κρίσιμο ρόλο έπαιξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η ΕΕ καταδίκασε δια στόματος Μπορέλ τις ανακοινώσεις που έγιναν στις 20 Ιουλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων» δήλωσε ο ύπατος αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο κείμενο του οποίου με δάχτυλο Λονδίνου αποφεύχθηκε η ονομαστική αναφορά στους Ερντογάν και Τατάρ.

Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021, και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και «ζητεί την άμεση αντιστροφή αυτών των ενεργειών και την αντιστροφή όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».

Επαναξιολόγηση

Μετά από αυτήν την δήλωση του ύπατου αρμοστή Ζοζέπ Μπορέλ η οποία εκφράζει την θέση των «27» δεν θα συγκληθεί εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών όπως είχαν ζητήσει Αθήνα και Λευκωσία. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις τουρκικές ενέργειες στην επόμενη συνεδρίασή τους και σε περίπτωση μη αντιστροφής των ενεργειών της Τουρκίας, που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ «θα χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας» όπως τονίζεται. Επισημαίνεται ότι η ΕΕ «παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές με βάση τις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ».

Πρόταση Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να συνδεθεί η πρόοδος της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ με τις εξελίξεις στο κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει όμως ακόμη εάν αυτήν την στάση της συνδέει και με ένα βέτο της Ελλάδας.

Οι Βρυξέλλες σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, απλώς πετάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω, από τη μία Σύνοδο Κορυφής στην επόμενη, δίνοντας πολλές ευκαιρίες στον Ερντογάν να συμμορφωθεί. Εκείνος όμως ακολουθεί πιστά την στρατηγική του, και όπως συνέβη στις 20 Ιουλίου στα Βαρώσια, επιχειρεί να δημιουργήσει δεδομένα τα οποία θα αλλοιώσουν το στάτους κβο της Αμμοχώστου και θα είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια του όταν καθίσει στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό εφόσον συνεχιστούν από το φθινόπωρο μετά το ναυάγιο της Ελβετίας και την αμετακίνητοι θέση της Τουρκίας για διχοτόμηση του νησιού και την δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών.

Κυρώσεις

«Είναι αποδεδειγμένο ότι επιτυγχάνουμε την ισχυρή καταδίκη και ισχυρές αποφάσεις όσον αφορά στις έκνομες αποφάσεις της Τουρκίας και δεν είναι η Ελλάδα και Κύπρος μόνες αλλά και άλλες δυνάμεις που δημιουργούν μέτωπο συμμαχιών με ασπίδα και όπλο το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Αυτά να αναλογιστεί ο Ερντογάν» τόνισε.

Το μήνυμα Αναστασιάδη είναι ότι κάποτε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να περάσει στην έμπρακτη καταδίκη της Τουρκίας με συνέπειες που θα την πονέσουν.

Η Φον Ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανάρτηση του στο Twitter, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά την ισχυρή δήλωση των «27» της ΕΕ για τα Βαρώσια.

«Η κ. Φον Ντερ Λάιεν επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ για μια λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο κ.Αναστασιάδης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr