ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός «καύσωνας» με πυρκαγιές και κρούσματα - Ένα βήμα πριν τα μέτρα τα «κόκκινα» νησιά - Ποιοι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον COVID-19 - Τα καλά νέα του ΕΣΠΑ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2021, 20:56
Πολιτικός «καύσωνας» με πυρκαγιές και κρούσματα - Ένα βήμα πριν τα μέτρα τα «κόκκινα» νησιά - Ποιοι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον COVID-19 - Τα καλά νέα του ΕΣΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση μπαίνει στον πιο δύσκολο μήνα του Καλοκαιριού, τον Αύγουστο.

Με το 46% των κρουσμάτων να προέρχεται από τους εργαζόμενους στην εστίαση (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλαμπ κλπ), που σε μεγάλο μέρος δεν είναι εμβολιασμένοι και με το 50% των πολιτών να έχει πλήρη εμβολιασμό ενώ το τείχος ανοσίας θα έπρεπε να είχε φτάσει στο 70-80%, ιδιαίτερα μετά τη μετάλλαξη Δέλτα που μεταδίδεται ραγδαία, η κυβέρνηση μπαίνει στον πιο δύσκολο μήνα του Καλοκαιριού, τον Αύγουστο.

Οι πληρότητες των περισσότερων ξενοδοχείων είναι λίγο πιο κάτω από εκείνες του προ - κορωνοϊού 2019. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα είναι πολύ ζωντανό. Ένα ακόμη θετικό μήνυμα είναι ότι ο τουρισμός είναι πιο ποιοτικός από ποτέ, δηλαδή ο ξένος τουρίστας, μετά τα lockdown έχει περισσότερα χρήματα να ξοδέψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην Ελλάδα οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά αρκετά δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα επιστρέψει στην αγορά - και σε διακοπές - όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Κακό σενάριο

Εάν όμως ένα από τα κόκκινα νησιά για τα οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει σημάνει συναγερμό, μπει σε μίνι lockdown, το μήνυμα που θα σταλεί στο εξωτερικό θα είναι πολύ αρνητικό, καθώς ο τομέας του τουρισμού στοχεύει σε μια σχετικά ομαλή δυναμική το Καλοκαίρι και σε παράταση έως τον Οκτώβριο προκειμένου να αναπληρωθούν μέχρι σε ένα βαθμό τις ζημιές της πανδημίας.

Μύκονος, Πάρος, Ίος, Κρήτη, Ρόδος και άλλα νησιά «κινούνται οριακά στα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά και βρίσκονται ένα βήμα από το να τεθούν σε καθεστώς απαγορεύσεων εάν υπερβούν τα όρια» όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. «Μπαίνουν - βγαίνουν στην διακεκαυμένη ζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράγοντες του τουρισμού στη Μύκονο που σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την άρση των μέτρων ξανακοκκινίζει, έθεσαν ένα κρίσιμο θέμα. Εάν ξαναμπούν απαγορεύσεις δεν θα αποβούν μόνο καταστροφικές αλλά το ερώτημα είναι πως θα εφαρμοστούν. Οι Μυκονιάτες είναι περίπου 10.000 και το νησί με τους επισκέπτες πλησιάζει τις 200.000. Σε όλα τα κρίσιμα νησιά έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις και συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Μητσοτάκης:«Εμβολιαστείτε»

Τον Αύγουστο πέφτει κατακόρυφα το εμβολιαστικό ενδιαφέρον. Νέα έκκληση στους πολίτες έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ρέθυμνο όπου επιθεώρησε την κινητή μονάδα εμβολιασμών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου. «Είναι δεδομένο ότι εδώ στην Κρήτη πρέπει να αυξήσουμε και άλλο τα επίπεδα του εμβολιασμού και γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια από όλους τους φορείς» τόνισε καθώς το νησί παρουσιάζει από τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. «Πρέπει να μπορέσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι όποιοι ακόμη το σκέπτονται, να εμβολιαστούν και η μεγάλη αξία των κινητών μονάδων είναι ότι πηγαίνουμε εμείς στους πολίτες αντί να ζητάμε στους πολίτες να έρθουν αυτοί στα εμβολιαστικά κέντρα».

SOS για τα 44άρια

Ανεβαίνει το θερμόμετρο και ο καύσωνας πολιορκεί τη χώρα. Η Δευτέρα θα είναι η πιο καυτή μέρα με 44-45 βαθμούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να κηρυχθεί αργία η 2α Αυγούστου. «Γιατί μόνο η Δευτέρα;» σχολίασαν πηγές του Μαξίμου. « Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες;» αναρωτήθηκαν. «Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι, με χαλάζι κλπ; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι.»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (καθόλου προσέλευση ή για λίγες ώρες) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για όλη τη διάρκεια του καύσωνα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν συσσωρευτικά.

Γίνονται αλεπάλληλες συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία. «Υπάρχουν σχέδια, δεν είναι μόνο ο καύσωνας, αλλά και το πώς συνδέεται με το ζήτημα των πυρκαγιών» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στον ΑΝΤ1. Το 112 θα χρησιμοποιηθεί όπου χρειαστεί. Έρχονται δύσκολες μέρες.

Το ΕΣΠΑ και οι «ιστορίες επιτυχίας»

Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος - μέλος της ΕΕ με εγκεκριμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2021-27 που αφορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ανακοίνωσε την έγκριση του ελληνικού ΕΣΠΑ και ανέφερε ότι «αυτό τιμά το έργο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όλο το επιτελείο που εργάστηκε πολύ σκληρά σε όλες τις διαπραγματεύσεις». «Υπολογίζουμε στην Ελλάδα, ότι με όλη αυτή την αντοχή και όλο αυτό το όραμα που έχει, θα έχουμε πολλές ιστορίες επιτυχίας να διηγηθούμε σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο- ύστερα από διαπραγματεύσεις. Από τα 23 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ποσό ανέβηκε στα 26,2 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ.

77 δις σε 6 χρόνια

Η νέα συμφωνία για το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης αφορά συνολικά -αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια- 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια. «Αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ, διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό. Κινητοποιούμε ξένα, αλλά και ντόπια κεφάλαια.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr