ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμηχανία στην ΠΓ μετά τη δήλωση Λαγκάρντ - ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς λύση για χρέος δεν εφαρμόζουμε μέτρα

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2017, 16:15 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2017, 08:05
Αμηχανία στην ΠΓ μετά τη δήλωση Λαγκάρντ - ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς λύση για χρέος δεν εφαρμόζουμε μέτρα
Facebook Twitter Whatsapp

Κλίμα αμηχανίας επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συνεδρίασε για περίπου 3,5 ώρες και κινήθηκε σε ήπιους τόνους. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλίμα αμηχανίας επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συνεδρίασε για περίπου 3,5 ώρες και κινήθηκε σε ήπιους τόνους.  

Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και απάντησε εμφατικά: «Πάντα υπάρχουν».

Όπως είναι φυσικό, η νέα τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν από τα βασικά θεματα στη συζήτηση τόσο του οργάνου όσο και της σύσκεψης που είχε το πρωι ο πρωθυπουργος με το οικονομικό επιτελειο (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου, Λιάκος) στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως «Αν οι πιστωτές δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο συμφωνίας, σεβόμενοι τις εκτιμήσεις μας, μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», σημειώνοντας πως το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι, για να εκταμιεύσει το ΔΝΤ χρήματα, πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η στάση των «53» δεν φάνηκε να είναι ενιαία μέσα στη συνεδρίαση με άλλο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πρέπει «να πάρουμε όποια λύση μας προταθεί», διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει αναφορά στο QE, ενώ άλλο στέλεχος σε πιο σκληρή γραμμή να δηλώνει «να μην υποκύψουμε σε νέες απαιτήσεις, αυτο το πράγμα δεν βγαίνει, πρέπει να κυβερνήσουμε».

Ο Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε «πως δεν  αποκλείεται να υπάρχει λύση και σε αυτό το Eurogroup».

Σύφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΠΓ, η κυβέρνηση θα προσέλθει στη συνεδρίαση του eurogroup προκειμένου να πάρει μία συμβιβαστική λύση στις 15 Ιουνίου- ενδεχομένως και χωρίς την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου (stand by arrangement).

Η ανακοίνωση της ΠΓ

Στην ανακοίνωσή της η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές κατά της Γερμανίας και του ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα διαμηνύει πως σε περίπτωση που δεν ενταχθεί το Ταμείο στο πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μείγμα πολιτικής που ψηφίστηκε από τη Βουλή. 

Τα βασικά σημεία της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας: 

1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ. 

Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι  στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια. 

2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.   

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. 

Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας,  δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας. 

3.Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να  προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης. 

Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του. 

4.Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη. 

Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή. 

Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης. 

5.Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. 

Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση. 

6.Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr