current views are: 10

8 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση10:58

Νέα συμβιβαστική πρόταση με βάση την ανάπτυξη και τις επενδύσεις προωθεί το Μαξίμου

Ο Τσακαλώτος συνεχίζει το «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 10:58’

Ο Τσακαλώτος συνεχίζει το «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα νέο χαρτί στο σκληρό «πόκερ» της διαπραγμάτευσης έβαλε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit, ρίχνοντας το βάρος στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ.

Μπορεί η αναφορά του πρωθυπουργού να αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να λυθεί ο γρίφος της 15ης Ιουνίου; Η στροφή σε λιγότερο μαξιμαλιστικές πρακτικές είναι γεγονός πλέον για το Μέγαρο Μαξίμου, που διαπίστωσε πως και για το ζήτημα του χρέους το «παιχνίδι» θα είναι σκληρό. Αυτό που επιδιώκουν τώρα  είναι να μην είναι και χρονοβόρο.  

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο προτιμούν αυτές τις ώρες να μην λένε πολλά λόγια και να παραπέμπουν σε όσα είπε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός , ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη, «να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά και κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν  τελικά στην πράξη τις διαφορετικές εκτιμήσεις των θεσμών».  «Αυτός είναι ο στόχος σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας πως «αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η νέα οπτική για λύση μπορεί να οδηγήσει σε μια καλή βάση συζήτησης για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την επόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, καθώς έρχεται να ενώσει τις διαφορετικές εκτιμήσεις που αφορούν την ανάπτυξη.  Η συζήτηση αυτή φαίνεται πως έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όταν και στο newpost την 1η Ιουνίου κορυφαία στελέχη επεσήμαναν με νόημα πως «η διαφορά επικεντρώνεται στο ότι  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μεσοσταθμικά θεωρούν ότι για τα επόμενα περίπου  40 χρόνια η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι 1,3%, ενώ το ΔΝΤ  βάζει τον πήχη στο 1%».

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν υπογράμμισε πως «θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών, αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο».

Πληροφορίες αναφέρουν πως για την επίτευξη λύσης στο Λουξεμβούργο δουλεύει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που στο τραπέζι παραμένει ως ισχυρότερο σενάριο να διαχωριστεί η δόση του ESM με το ΔΝΤ να συντάσσεται με την αναβολή της συζήτησης για το χρέος.

Ουσιαστικά το Μαξίμου βλέποντας πως η Ουάσινγκτον έχει απομακρυνθεί από την θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, έχει ρίξει όλο το βάρος του, πλέον προς την ευρωπαϊκή πλευρά επικρίνοντας την ίδια ώρα τη στάση του ΔΝΤ  που  ζητάει μόνο μέτρα λιτότητας. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως την κρίσιμη ώρα δεν υποστήριξε την πάγια θέση του για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Παρά την νέα πρόταση, αλλά και την αισιοδοξία του κυβερνητικού εκπροσώπου για λύση στις 15 Ιουνίου, από την Ηρώδου Αττικού δεν αποκλείουν η τελική λύση να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22-23 Ιουνίου, καθώς θεωρούν πως το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό.

Νέο ραντεβού Τσακαλώτου με τους βουλευτές

Το κλίμα αμηχανίας και προβληματισμού που καταγράφηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Για αυτό το λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί για άλλη μια φορά να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Ο υπουργός Οικονομικών από τις 16:30 το μεσημέρι ενημερώνει τους βουλευτές της ΚΟ, επιχειρώντας να τους καθησυχάσει και να προετοιμάσει το αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα από το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός των Οικονομικών κατά τη χθεσινή ενημέρωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες παραμετρικές αλλαγές, ώστε το Ταμείο και οι υπόλοιποι θεσμοί να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας.

Με τροπολογία και fast track τα προαπαιτούμενα

Τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έρθουν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας ώστε να ψηφιστούν με fast track διαδικασίες.

Δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένες διατάξεις να εισαχθούν στην διεθνή σύμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο που θεωρείται πιθανό να ψηφιστεί την Παρασκευή.


σχετικα αρθρα