current views are: 9

13 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:50

Το Μαξίμου επιδιώκει προ – συμφωνία με βάση τον μηχανισμό που συνδυάζει ανάπτυξη – χρέος

48ωρο ανησυχίας και αγωνίας στην κυβέρνηση

Δημοσίευση 04:50’

48ωρο ανησυχίας και αγωνίας στην κυβέρνηση

Η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της χρονιάς για την κυβέρνηση πλησιάζει και στο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για το Λουξεμβούργο με βάση τις συζητήσεις που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο υπουργό των Οικονομικών Μπ. Λεμέρ.

Παρά τη συμβιβαστική πρόταση, που περιλαμβάνει τη σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης με το εύρος ελάφρυνσης του χρέους, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό και ασαφές τόσο γύρω από τις τελικές διατυπώσεις όσο και για τις διαθέσεις των εταίρων. Αυτό που φέρεται να προκρίνεται από την πλευρά των Γάλλων είναι στην περίπτωση που η ανάπτυξη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το 1% μεσοπρόθεσμα τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, αυτό που δήλωνε αμέσως μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα  με τον Γάλλο υπουργό ήταν πως «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόταση με τον μηχανισμό που συνδυάζει ανάπτυξη και χρέος. Θα μπορούσε να είναι μια βάση που θα οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup του Ιουνίου», τόνιζε χαρακτηριστικά  εκδηλώνοντας τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Η «επικίνδυνη αποστολή» του Τσακαλώτου

Έχοντας στις αποσκευές του αυτή την πρόταση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει την Πέμπτη να πετύχει σίγουρα κάτι περισσότερο από την εκταμίευση της δόσης. Το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης θα είναι να πεισθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από την πλευρά της Αθήνας, η παρέμβαση στο χρέος, την οποία έτσι και αλλιώς δεν επιθυμεί,  θα είναι μικρότερη. Ως προς την Ουάσινγκτον ο υπουργός των Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει τα στοιχεία του επενδυτικού πακέτου, που θα οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και πλεονάσματα, ώστε το ΔΝΤ να συντάξει μελέτη βιωσιμότητας που να μιλάει για «θετική τροχιά του χρέους».  Ο συνδυασμός των δυο θα δώσει το θετικό μήνυμα που επιθυμεί το Μαξίμου στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός με τον κ. Λεμέρ είχαν μια μακροσκελή συζήτηση και για το επικείμενο Eurogroup. Μίλησαν και για τεχνικά ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις και αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης. Επίσης είχαν μια μακρά συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα ενταθεί από το φθινόπωρο και μετά.

Αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική πλευρά ως προς τη στάση του Βερολίνου, καθώς η γαλλική πρόταση δεν απαιτεί συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Το διαπραγματευτικό στίγμα της κυβέρνησης θα δώσει ο πρωθυπουργός στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή θέλοντας παράλληλα να μείνει πιστός στη δέσμευσή του για συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μια φορά στις αρχές του μήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην κλειστή συνεδρίαση αναμένεται να υπογραμμίσει στους στενούς του  συνεργάτες πως πρώτος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η λύση στις 15 Ιουνίου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Παρ’ όλα αυτά αναμένεται να επισημάνει πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει αποδεκτή όποια πρόταση της δοθεί μόνο και μόνο για να επικοινωνήσει μια λύση για το πρόβλημα του χρέους».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει και στον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς ο τομέας της ανάπτυξης και των επενδύσεων ανεβαίνει από το Μαξίμου πιο ψηλά από ποτέ στην ατζέντα. Αυτό που αναμένεται να τονιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και μετά το βάρος θα δοθεί στο υπουργείο Οικονομίας.

Τις ώρες που απομένουν, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να διεθνοποιήσει το ελληνικό ζήτημα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Οι επαφές του πρωθυπουργού με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους θα εντατικοποιηθούν, ώστε να γνωρίζει από πριν τις αντιδράσεις των εταίρων. Σημαντική θεωρείται η επικοινωνία που θα έχει τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη Άνγκελα Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο εσωτερικό πεδίο, το Μαξίμου θα επιχειρήσει μέσα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να δώσει και ένα στίγμα ενότητας της κυβέρνησης, καθώς η τελευταία «επεισοδιακή» συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε περάσει εντελώς αντίθετα μηνύματα.
 


σχετικα αρθρα