ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αν. Μαρτίνης στην Εξεταστική για την Υγεία: Υπήρχαν πολιτικοί αρχηγοί που με είχαν ενοχλήσει

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2017, 11:29 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2017, 15:59
Αν. Μαρτίνης στην Εξεταστική για την Υγεία: Υπήρχαν πολιτικοί αρχηγοί που με είχαν ενοχλήσει
Facebook Twitter Whatsapp

Για δεύτερη φορά κατέθεσε στην Εξεταστική για τη Υγεία, ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε υψηλούς τόνους και με αντεγκλήσεις κατέθεσε για δεύτερη φορά στην Εξεταστική για τη Υγεία, ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης

Η ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά. «Να ανοίξουν οι λογαριασμοί», φώναζε ο ανεξάρτητος βουλευτής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρενέβη λέγοντας: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ μη διακόπτετε! Να ζητάτε το λόγο για να τον πάρετε». Με τον Γεωργαντά να απαντάει στον κ. Νικολόπουλο: «Ξέρουμε όλοι τι κάνεις εδώ μέσα! Άστο τώρα». 

Μάλιστα ο Ανδρέας Μαρτίνης απάντησε στον κ. Γεωργαντά λέγοντας: «Προσωπική διευκρίνιση σε κάτι που με εμέμφθη ο κ. Γεωργαντάς. Ότι αναγγέλθηκα για αμοιβές στο πλειστηριασμό. Εκτός από Προέδρος ήμουν και διευθυντής της …υπηρεσίας επί μισθώ. Ανέθεσα στον κ. Ανδρεουλάκο να κάνει τα δέοντα. Και ανεγκέλθη για το ποσό αυτό. Όταν μου είπαν πως μια προσφυγή δική μου θα καθυστερούσε τη δική τους διεκδίκηση απεσύρθην και δεν έκανα δικαστήριο, γι’ αυτό. Από το 2011, τότε που άρχισε να φαίνεται τι σχεδιάζεται και που βαδίζει το Ντυνάν, τα οικονομικά ήταν χάλια. Από το 11’ αρνήθηκα την αποζημίωση και θέλω να διευκρινιστεί αν τα υπόλοιπα μέλη έκαναν το ίδιο».

Ο Ανδρέας Μαρτίνης απαντώντας σε ερωτήσεις του Θανάση Παπαχριστόπουλου σχετικά με αν «Υπάρχει απόφαση ότι δεν έχει δικαίωμα κανένα διορισμένο μέλος υπουργικού συμβουλίου να εκποιήσει μέρος του Ντυνάν. Έχετε εικόνα αν η τροπολογία Βορίδη το παραβιάζει αυτό; Υπερασπίστηκαν το δημόσιο οι επιλογές της τότε ηγεσίας του Ντυνάν;», τόνισε: «Το τι συμβαίνει το ξέρω, το παρασκήνιο ακόμα περισσότερο αλλά το θέμα της επιτροπής σας είναι συγκεκριμένο. Κάνατε ένα λάθος δεν άλλαξε το κααταστατικό του Ντυνάν. Έβγαλε 2 τροπολογίες ο κ. Λοβέρδος και επειδή δεν είμαι νομικός ρωτάω, ένα καταστατικό που κυρώθηκε με νόμο αλλάζει χωρίς να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη

Ενώ ο κ. Παπαχριστόπουλος προσέθεσε: «Υπάρχουν ονόματα στο διοικητικό συμβούλιο όπως Μπούρα, κ. Λιαρέλη, σύζυγος του κ. Σάλλα, κτλ. Συνάδει αυτό το πράγμα. Ο κ. Νίκας παίρνει δεύτερη κλινική! Όλα αυτά δείχνουν μεθοδευμένη κίνηση για να πάει το νοσοκομείο εκεί που πήγε».

Μαρτίνης: Πολιτικοί αρχηγοί με είχαν ενοχλήσει 

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, από την Ένωση Κεντρώων ρώτησε τον κ. Μαρτίνη: «Λέτε απαρχή εκχωρήσεως σχεδίου παράδοσης νοσοκομείου. Θεωρείτε ότι υπάρχει σχέδιο από το 12 για την εκχώρησή του; δρομολογήθηκε η απόκτηση του νοσοκομείου από τη Πειραιώς»; Με τον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν να του απαντά: «Αυτό ήταν η άποψή μου από πάρα πολύ καιρό πριν. Ιδιοτέλεια μπορεί να μην είναι μόνο οικονομική αλλά και άλλης υφής. Ιδιοτέλεια είναι να δείξω ότι είμαι και ισχυρός».

Μεγαλοοικονόμου: Ζημιώθηκε το Ντυνάν από τροπολογίες Λοβέρδου;

Μαρτίνης: Μη το εστιάζουμε στον Λοβέρδο. Διαχρονικά το Ντυνάν αδικήθηκε

Μεγαλοοικονόμου: Μην το πάτε γενικά! Λέω με τροπολογίες Λοβέρδου ζημιώθηκε το Νταυνάν;

Μαρτίνης: Κατά την άποψή μου ναι

Επίσης η κ. Μεγαλοοικονόμου ρώτησε τον Μαρτίνη αν καλύπτονται δημόσια πρόσωπα από τη «σκέπη» ενός μεγάλου πολιτικού προσώπου.

Ο κ. Μαρτίνης απάντησε: «Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση. Ένας πλειστηριασμός αναγγέλλεται. Για να γίνει πλειστηριασμός αναγκέλθηκε παντού σε όλες τις υπηρεσίες πως το δημόσιο η εφορία… Το πώς επωφελήθηκε από αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Εμείς θέλουμε να μην είμαστε δέσμιοι των ατασθαλιών του δημοσίου. Τους είχα καλέσει το 13’ να έρθουν αν το ψάξουν και ήρθαν μετά το πλειστηριασμό». 

Επίσης ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν είπε: «Ο κ. Σαμαράς σε επίπεδο προσώπων μου ζήτησε τα λιγότερα χατίρια από τους άλλους πολιτικούς, κανένα δε μου ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας». 

Ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: «Οι τότε πολιτικοί αρχηγοί οι υπόλοιποι με τον ένα ή άλλο τρόπο με είχαν ενοχλήσει. Ιδιαίτερα εκείνοι που αμφισβητούν την αξιοπιστία μου είχαμε μέχρι και αδερφικές σχέσεις. Με το κ. Καραμανλή γνωριζόμασταν ως γείτονες στη Ραφήνα δεν καταδέχθηκε να ζητήσει τίποτα. Τον κ Τσίπρα τον είδα 2 φορές. Μια φορά που ήρθε να επισκεφτεί μια αστυνομικό που είχαν πυροβολήσει, πατριώτισσα του. Και σε 2-3 συνομιλίες που είχα με το κ. Κωνσταντόπουλο που είχαν καλές σχέσεις».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Νωρίτερα, για CD με 17.000 νοσήλια έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης. Συγκεκριμένα είπε: «Έχει διαβιβαστεί στον ανακριτή που διερευνά σκάνδαλα πολιτικών για καταπολέμηση διαφθοράς! Στείλατε έγγραφο στον κ. Τσιρώνη και μας απάντησε ότι είναι στην οικονομική αστυνομία. Και πιθανολογούμε ότι θα έρθει άμεσα. Δεν καταλαβαίνω τι είδους επαλήθευση θα κάνει η οικονομική αστυνομία; Αν είναι υπαρκτά πρόσωπα; Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο ανακριτή αλλά φοβάμαι ότι θα έχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση».

Επίσης ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε πως: «Κατατέθηκαν από εργαζόμενους τέσσερις ομάδες εγγράφων. Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται στο αν ή όχι ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού με Βγενόπουλο πληρώθηκαν! Λένε ότι δεν εξοφλήθηκαν. Και μια επιστολή διαμαρτυρίας στο Σαμαρά για τα ζητήματα αυτά». «Υπάρχει φάκελος για την Υγεία και αφορά σε εργοστάσιο που κατασκευάστηκε για κλασματοποίηση αίματος. Ετοιμάστηκε αλλά δεν μπήκε ποτέ στη πρίζα. Πρέπει να δούμε τους λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησε. Είναι στα Μελίσσια. Να δούμε αν υπάρχει οσμή σκανδάλου», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Εύη Χριστοφιλοπούλου πήρε τον λόγο και είπε: «Από τη πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι η εξεταστική δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και μικροκομματικούς σκοπούς! Σκανδαλοθηρικό σόου σε εφημερίδες που πρόσκεινται στη κυβέρνηση για να πάει αλλού η συζήτηση και να μην ασχοληθούμε με διαπραγμάτευση. Δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοινώσεις αμέσως μετά. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη μισή κατάθεση ενός υπόδικου που φέρεται να έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο Ερρίκος Ντυνάν. Καταγγέλλουμε μεθοδεύσεις και λέμε από πλευρά μας ότι θα καταθέσουμε έκθεση Λιαρόπουλου. Για το σόου θα πρέπει να δούμε εξέταση εργαζομένων και υπουργών».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης από την πλευρά του ΚΚΕ τόνισε πως: «Αν κάτι επιβεβαιώνεται και με το Ντυνάν είναι πως αν δεν φύγει το κριτήριο του κέρδους και δεν κοινωνικοποιηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσει να υπάρχει το πρόβλημα για τη λαϊκή υγεία και η διαφθορά. Η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όταν οι δημόσιες ομάδες εξαρτώνται από επιχειρηματικούς ομίλους και τράπεζες, το κυνήγι του κέρδους είναι το θερμοκήπιο αναπαραγωγής φαινομένων διαφθοράς». «Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια από την αρχή του Ντυνάν και σε ότι αφορά τη τύχη του, το δρόμο δηλαδή που θα ακολουθηθεί αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του  με τα ΣΔΙΤ. Αλλά και με αφορμή τις τροπολογίες που κατατέθηκαν προηγούμενα χρόνια στη Βουλή. Προτείναμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο από κρατικό προσωπικό, να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr