current views are: 10

2 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση12:17

Γεννηματά: «Συντηρητικό και ιδεοληπτικό το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις επικουρικές»

Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αρχής γενομένης από τον ανασχηματισμό.

Δημοσίευση 12:17’

Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αρχής γενομένης από τον ανασχηματισμό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις Επικουρικές συντάξεις, εκφράζοντας θλίψη για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και το πένθος της χώρας για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αρχής γενομένης από τον ανασχηματισμό. «Ο κ. Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό ομολόγησε αυτό που δεν παραδεχόταν, την πλήρη αποτυχία του στα δυο μεγάλα μέτωπα της πανδημίας και των πυρκαγιών», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ υποστήριξε ότι έβαλε τη σφραγίδα της σκληρής δεξιάς.

«Η παρουσία των κ.κ. Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις Υπουργών, το σηματοδοτεί. Έπεσε πλέον το δήθεν κεντρώο προσωπείο του. Αντί για μεταρρυθμίσεις και Κέντρο, Κυβέρνηση Καρατζαφέρη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Η κ. Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση πώς έχει την ευθύνη που η Ελλάδα είναι από τους ουραγούς στον εμβολισμό στη ΕΕ ενώ δεν έχει κάνει τίποτε και σε επίπεδο προετοιμασίας για την κάλυψη των προβλημάτων που θα υπάρξουν στο ΕΣΥ από τις αναστολές εργασίας. «Τι θα γίνει με το ΕΚΑΒ; Τι θα γίνει με τα περιφερειακά νοσοκομεία όπου ήδη έχουμε συγχωνεύσεις κλινικών; Πως θα αντιμετωπίσετε την αυξημένη πίεση τώρα που η πανδημία εμφανίζει και πάλι έξαρση; Τρέχουν τώρα Υπουργοί δυο ημερών την τελευταία στιγμή. Απίστευτη ανικανότητα», είπε και τόνισε: «Ένα πράγμα θέλω να είναι ξεκάθαρο. Μην διανοηθείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόβλημα ως πρόσχημα, για την παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα δραστηριοτήτων του ΕΣΥ». 

Από το στόχαστρο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν ξέφυγαν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Υποστήριξε ότι «πάλι θα ανοίξουν με τμήματα των 25-30 μαθητών, με συνωστισμό στις τάξεις. Απαράδεκτο. Η αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να βρει λύσεις, παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Διαβάζω τώρα ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται να μην αναστέλλει την λειτουργία τάξεων παρά μόνο αν τα κρούσματα φθάσουν στο 50%. Δηλαδή όταν έχουν κολλήσει σχεδόν όλοι και έχουν μεταφέρει τον ιό και στις οικογένειες τους» τόνισε, καλώντας τη κυβέρνηση να σταματήσει τώρα «αυτά τα πειράματα εις βάρος της υγείας των παιδιών», όπως ανέφερε. 

Σχετικά με το νομοσχέδιο που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις Επικουρικές, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί την κατάργηση του αναδιανεμητικού συστήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και πως εξαπατά τους νέους ασφαλισμένους. «Στην πράξη μεταφέρει την ευθύνη σε μια μελλοντική Κυβέρνηση η οποία θα οδηγηθεί σε νέα πολύ μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μετά από αυτή που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και με τις ρυθμίσεις που νομοθετεί «ωφελεί τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο ερώτημα του πως θα καλυφθούν τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα του σημερινού ενιαίου επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), μια και θα μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα έσοδα του και οι εισφορές των νέων θα εντάσσονται στον νέο φορέα.

Κατέθεσε πλαίσιο από 5 άξονες για «μια πραγματική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό» που αφορούν:

– την ενίσχυση του Πρώτου Πυλώνα Κύριας Ασφάλισης

– τη θέσπιση Επαγγελματικών Ταμείων για τις Επικουρικές συντάξεις

– τη χορήγηση «νέου τύπου» ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους

– πλέγμα μέτρων για το Δημογραφικό και

– μέτρα ενίσχυσης της απασχόληση των νέων


σχετικα αρθρα