ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κοινωνικό… μπλακάουτ οδηγούν οι αυξήσεις-φωτιά - Ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες - Στην ΔΕΘ οι απαντήσεις Μητσοτάκη για κάποιες ανάσες

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 3 Σεπτεμβρίου 2021, 21:49
Σε κοινωνικό… μπλακάουτ οδηγούν οι αυξήσεις-φωτιά - Ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες - Στην ΔΕΘ οι απαντήσεις Μητσοτάκη για κάποιες ανάσες
Facebook Twitter Whatsapp

Τα lockdown της πανδημίας που επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην πραγματική οικονομία θα μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο την δυσπραγία που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την καυτή πατάτα των ανατιμήσεων που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το καλάθι της νοικοκυράς, θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την 85η Διεθνή Έκθεση, στις 11-12 Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες ηχηρές καμπάνες ήχησαν για τον κίνδυνο αυξήσεων στο ρεύμα που μπορεί να είναι ακόμα και της τάξης του 50%. Μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 ευρώ η μεγαβατόρα.

Ανατιμήσεις παρατηρούνται ήδη και σε πολλά άλλα προϊόντα. Τα lockdown της πανδημίας που επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην πραγματική οικονομία θα μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο την δυσπραγία που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες. Οι αυξήσεις ίσως εξελιχθούν στην μεγαλύτερη χειροβομβίδα που μπορεί να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης.

SOS στην κυβέρνηση

Έχει σημάνει alert στο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο. Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες. Αναζητούνται σωσίβια. Κάποια μέτρα - ανάσες για να περιοριστούν οι συνέπειες από την αύξηση του ρεύματος που θα λειτουργήσει ως ντόμινο στην παραγωγή μεγάλης σειράς προϊόντων. Ο πρωθυπουργός θα κάνει σχετικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ.

Βόμβες στο εισόδημα

Το θέμα των ανατιμήσεων συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι θα επιφέρει βαρύ πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε σε σειρά προϊόντων που οι τιμές τους σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αγαθών, θα εκτοξευτούν από την αύξηση του ρεύματος αλλά και από τις διεθνείς αυξήσεις σε πρώτες ύλες. Αναφέρθηκε και στον καφέ που είναι μια καθημερινή απόλαυση. Μπορεί να φτάσει από τα δυο ευρώ που είναι η μέση τιμή του σήμερα ακόμη και στα πέντε!

Την εικόνα των ανατιμήσεων επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός μίλησε για ανατιμήσεις άνω του 40% στις ζωοτροφές.

Μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του προτάσεις που να απευθύνονται όχι μόνο στους πλέον αδύναμους αλλά και στη μεσαία τάξη και τους αγρότες όπως και στις επιχειρήσεις που ξοδεύουν πολύ ενέργεια και θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση στις πωλήσεις τους.

Το σταυρόλεξο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Χρειάζεται δεινούς λύτες. Ο πήχης για επανεκκίνηση της οικονομίας με αυξήσεις που δυναμιτίζουν την προοπτική της, μπαίνει χαμηλά, την ώρα που αποτελεί το μείζον κυβερνητικό στοίχημα.

«Δικαιολογημένη ανησυχία»

Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη του σχολικού έτους μεγαλώνει τη λίστα των οικογενειακών υποχρεώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει ‘φωτιά’ σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας.

Χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την ανησυχία για τις αυξήσεις στο ρεύμα και μια σειρά προϊόντων μεταξύ αυτών και είδη πρώτης ανάγκης. «Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά» δήλωσε στον «Σκάι». Αναφέρθηκε σε αντισταθμιστικές πολιτικές ώστε να υπάρξει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών. «Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά» τόνισε. «Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Η απάντηση ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο δεν θα ικανοποιήσει κανέναν πολίτη. Χώρια που πάντα υπάρχει στην Ελλάδα η καχυποψία ότι πάντα χρησιμοποείται ως άλλοθι μια διεθνής συγκυρία για να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το ντόμινο

Οι τρεις βασικές αιτίες για τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα που θα συμπαρασύρουν και τις άλλες εταιρείες ενέργειας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, στα 45 ευρώ από τα 28, μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα αλλά και το διεθνές χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει παραπάνω και εδώ είναι που υπεισέρχεται η ανάγκη για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η απολιγνιτοποίηση.

Από τις 5 Αυγούστου υπάρχει η “ρήτρα αναπροσαρμογής” των χρεώσεων προμήθειας που θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών προς τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα μετακυληθούν στους καταναλωτές. Όταν ο ιδιώτης αγοράζει 185 ευρώ την μεγαβατώρα, δεν θα μπορεί να την πουλάει στα 45 ευρώ!

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα» δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη βουλή. «Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση και πρόσθεσε πως και οι πολίτες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς.

«Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση το e katanalotis , πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί  στο σημείο με τις καλύτερες τιμές» τόνισε. «Η διαφορά δεν είναι απλώς 40 λεπτά ή 1 ή 2 ευρώ -που και αυτά έχουν τη σημασία τους- αλλά μπορεί να διαπιστώσει διαφορές δεκάδων ευρώ για το ίδιο είδος», είπε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr