current views are: 9

17 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση11:16

Ν. Νικολόπουλος: «Ουδείς… αδέσποτος. Ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού!»

Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής

Δημοσίευση 11:16’

Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής

«Ούτε λέξη για την ταμπακέρα, μόνο επισημάνσεις του στιλ “η Επιτροπή Ανταγωνισμού ούτε χορήγησε ούτε χορηγεί ασυλία ή αμνηστία” και ύφος χιλίων καρδιναλίων με διατυπώσεις τύπου “καλείται από τον κ. Βουλευτή η Επιτροπή να τοποθετηθεί σε απροσδιορίστου σκοπιμότητας σενάρια”… Μόνο συγγνώμη δεν έγραψε να του ζητήσουμε ο κ. Κυριτσάκης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί δεν τον αφήνουμε στην ησυχία του, αλλά τον… ενοχλούμε ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κάποιο λάθος κάνει και κάτι δεν έχει καταλάβει όμως από την λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά και από την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, που μπορεί να αποκαλούνται Ανεξάρτητες, επουδενί όμως δεν είναι… αδέσποτες».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοσημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την προαναφερόμενη απάντηση που έλαβε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και τη… μη απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν παρεμβαίνει σην άσκηση των αρμοδιοτήτων των Ανεξάρτητων Αρχών».

Ο κ. Νικολόπουλος μετέφερε στο υπουργείο δηλώσεις του κ. Πέτρου Σουρέτη (διευθύνοντα συμβούλου της Intrakat), σύμφωνα με τις οποίες «γίνεται προσπάθεια να εξαιρεθούν οι μεγάλες ξένες εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν σε διαγωνισμούς για την ανάληψη έργων στη χώρα μας» από τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί ή θα καταλογιστούν, στα πλαίσια της έρευνας για τη δημιουργία καρτέλ, που προκάλεσε ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η υπόθεση αφορά 49 ελληνικές και ξένες τεχνικές εταιρείες έπειτα από καταγγελίες για «στημένους» διαγωνισμούς έργων κατά την περίοδο 1998-2012. Η έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και ο κ. Σουρέτης τόνισε μεταξύ άλλων πως οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες ζητούν ίση μεταχείριση. «Αν τιμωρηθούν μόνο οι ελληνικές εταιρείες δεν θα είναι μόνο αδικία, αλλά και απειλή για τη βιωσιμότητά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν αυτών των σοβαρών καταγγελιών, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έπραξε το αυτονόητο: Κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το εάν ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Σουρέτη, εάν προτίθεται το υπουργείο να στείλει στη Δικαιοσύνη τις καταγγελίες προς διερεύνηση, αλλά και εάν έχει το δικαίωμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προσφέρει ασυλία σε εταιρείες που εξαπάτησαν το δημόσιο.

Ωστόσο, το υπουργείο «δεν απαντά» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού… «θίχτηκε», σχολιάζει ο κ. Νικολόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και την παρακολουθεί από πολύ κοντά, είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων. «Όσο για το εάν και πως, μπορεί η κάθε Επιτροπή που λειτουργεί υπό το κράτος, να νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό, σύντομα πολλοί θα αλλάξουν άποψη» πρόσθεσε με νόημα…


σχετικα αρθρα