current views are: 6

19 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση07:30

Αλ. Τσίπρας σε Μπ. Γιλντιρίμ: Πρέπει να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις συνεργασίας

Στην Αθήνα βρίσκεται ο τούρκος Πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Δημοσίευση 07:30’

Στην Αθήνα βρίσκεται ο τούρκος Πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο τούρκος Πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Η απαίτηση της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θα βρεθεί κυρίως στην ατζέντα της συνάντησης του Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις σύντομες δηλώσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον τούρκο Πρωθυπουργό επισημαίνοντας του πως: «Πρέπει να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις συνεργασίας». «Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ως καλοί γείτονες καμία χώρα δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, τις δυσκολίες. Προσβλέπω στην δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να δώσουμε λύσεις», είπε.

«Τελευταία συνάντηση είχαμε στη Σμύρνη είχε ανοίξει μια θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι οι σχέσεις συνεργασίας θα είναι προς όφελος των δύο χωρών», τόνισε.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη «να δούμε με θετικό τρόπο τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με εποικοδομητική διάθεση».

 Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπ. Γιλντιρίμ: «Προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με θετικό τρόπο αλώστε όπως ξέρω και εσείς είσαστε των θετικών επιστήμων είσαστε μηχανικός όπως και εγώ αρά πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε έναν θετικό τρόπο στις διαφωνίες που έχουμε να προσεγγίσουμε με θετική διάθεση». 

Ο τούρκος Πρωθυπουργός έρχεται στην Ελλάδα εν μέσω διπλωματικής αντιπαράθεσης των δύο χωρών, η οποία συχνά εκφράζεται με παραβιάσεις, κυρίως του εναέριου χώρου της Ελλάδας ή συνοδεύεται με προκλητικές δηλώσεις ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματούχων της Τουρκίας.

Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 13.00 μ.μ. Επίσης, στις 15.00 θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιλντιρίμ: Τα προβλήματα λύνονται με αλληλεγγύη και καλή θέληση

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το καλωσόρισμα και τόνισε πως «είναι τιμή μου που με δεχθήκατε εδώ». «Είμαστε γείτονες», συνέχισε «και στην Τουρκία έχουμε ένα ρητό. Ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο γείτονας του. Αυτός είναι ο καλός γείτονας».

Ο κύριος Γιλντιρίμ συνέχισε λέγοντας πως «γνωρίζουμε τα προβλήματα σας, έχουμε και εμείς στα σύνορα μας με τη Συρία όπως τα τελευταία χρόνια διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος» και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα λύνονται με αλληλεγγύη και καλή θέληση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συνεργασίας και καλής θέλησης υπογραμμίζοντας:«πιστεύω ότι αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί είναι πολύ περισσότερα από τα υπάρχονται προβλήματα».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συνέχισε λέγοντας: «Να εστιάσουμε στις ευκαιρίες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις προκλήσεις που υπάρχουν».

«Είμαστε και οι δύο μηχανικοί όπως είπατε και έχουμε πραγματιστικό και θετικό τρόπο σκέψης» συνέχισε και πρόσθεσε: «Να μην μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις».

«Ευελπιστώ ότι η επίσκεψη μου θα συμβάλει στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και σε εμπορικό και σε ανθρώπινο επίπεδο», κατέληξε.

Το… tweet υποδοχής

«Ξαναπιάνουμε το νήμα της συνεργασίας προς όφελος των λαών μας» σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, για την υποδοχή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αθήνα.

Επίσκεψη Γιλντιρίμ και στην Κομοτηνή

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας να φτάσει στην Κομοτηνή και η επίσκεψη του στην ευαίσθητη περιοχή – αν και χαρακτηρίζεται ως ιδιωτική- προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

Το πρόγραμμα του Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό για λόγους ασφαλείας. Τούρκος πρωθυπουργός επίσημα έχει να επισκεφτεί τη Θράκη από το 2004 τότε που ο Ερντογάν είχε βρεθεί και πάλι στην Κομοτηνή.


σχετικα αρθρα