current views are: 13

19 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση11:53

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα μέσα στο 2017 προανήγγειλαν Πρ. Παυλόπουλος και Μπ. Γιλντιρίμ

Εκατέρωθεν αιχμές στη συνομιλία τους

Δημοσίευση 11:53’

Εκατέρωθεν αιχμές στη συνομιλία τους

Συνομιλία σε καλό κλίμα, αν και με εκατέρωθεν αιχμές είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο πλαίσιο της επίσκεψης του δεύτερου στην Ελλάδα.

Αυτή, ωστόσο, η συνάντηση έβγαλε και ειδήσεις, καθώς ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε αίτημα επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνο τον Πρόεδρο, ο οποίος, όμως τόνισε ότι ”θα πρέπει αυτή η επίσκεψη να προετοιμαστεί προσεκτικά, έτσι ώστε να λυθούν τα ανοικτά ζητήματα”. 

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο: ‘‘Η Ελλάδα πάντα ήταν ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πάντα θεωρούσε ότι η Τουρκία πρέπει να βρει την πορεία της στην Ευρώπη. Για να μπορεί κανείς να ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση όταν χρειαστεί. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Έχουμε ένα μόνο και μόνο τρόπο να λύσουμε ό,τι μας χωρίζει: Με βάση το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε”.

Από την πλευρά του ο. Γιλντιρίμ τόνισε ότι ”η Τουρκία είναι ευγνώμων για όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα σε σχέση με την ευρωπαική της πορεία, ωστόσο υπογράμμισε χαρακτηριστική ότι η ”ΕΕ δεν έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό”. 

Όπως δήλωσε ”Ήσασταν ο πρώτος Πρόεδρος μετά από 65 χρόνια που επισκέφθηκε την Τουρκία. Σύμφωνω απόλυτα με όσα θέματα θέσατε στην ομιλία σας.Φυσικά υπάρχουν θέματα για το οποίο σκεπτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο τα θέματα που έχουμε κοινή προσέγγιση είναι πολλά. Ως εκ τούτου φρονώ ότι μια θετική προσέγγιση σε αυτή τη θετική ατζέντα θα αποβεί επ’ ωφελεία των δύο λαών. Πιστεύω ότι μπορούμε και θα παραγάγουμε λύσεις στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εφόσον υιοθετήσουμε αμοιβαίο σεβασμό στον καθέναν από τους λαούς μας. Εμείς μοιραζόμαστε κοινό γεωγραφικό πλάτος. Η γεωγραφία είναι μέλος της μοίρας ενός λαού. Έχουμε κοινή μοίρα, κοινό μέλλον να μοιραστούμε.Πιστεύω ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της καλής γειτονίας θα συμβάλλει να προχωρήσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Έχουμε πλήρη συνείδηση της συμβολής της Ελλάδας στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Είμαστε ευγνώμονες για όσα κάνετε ως χώρα. Ωστόσο, αν ανακαλέσουμε στη μνήμη τα πεπραγμένα της ΕΕ, νομίζω ότι η Ευρώπη θα έμενε στην τάξη. Δεν έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αυτά αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει το όραμά της για το μέλλον, αλλά και την θέση της Τουρκίας σε αυτό. Η Τουρκία αποτελεί ένα είδος αναχώματος για να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες προσφυγικές ροές στην Ευρώπη και είναι πυλώνας στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες. Προσμένουμε και επιθυμούμε μια αναγνώριση των προσπαθειών μας στο προσφυγικό, αλλά και στο θέμα της τρομοκρατίας. Θα μας ικανοποιούσε αν η Ευρώπη τις αναγνώριζε.Πιστεύουμε ότι στις διμερείς μας σχέσεις, έχουμε πολλά που μπορούμε να κάνουμε, τόσο στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας”. 

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Γιλντιρίμ ζήτησε επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα εντός του έτους, κάτι το οποίο δέχθηκε πρόθυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνομιλία Παυλόπουλου-Γιλντιρίμ


σχετικα αρθρα