current views are: 10

10 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση11:38

Ο Ερντογάν ξαναζεσταίνει τις μηχανές του Oruc Reis – Παίζει με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – Κρεσέντο προκλητικότητας και από Ακάρ

Για μια φορά ακόμη πιέζει την ΕΕ μέσω Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει την ΕΕ μέσω Ελλάδας για το μεταναστευτικό και ανοίγει όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων.

Δημοσίευση 11:38’

Για μια φορά ακόμη πιέζει την ΕΕ μέσω Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει την ΕΕ μέσω Ελλάδας για το μεταναστευτικό και ανοίγει όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων.

Την ώρα που τα προσφυγικά ρεύματα από το Αφγανιστάν που βρίσκεται πλέον στην απόλυτη εξουσία των Ταλιμπάν, συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σύνορα και να περνάνε στο Πακιστάν ή το Ιράν με τους διακινητές να έχουν πιάσει δουλειά έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, ο Ερντογάν κάνει νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι υπονομεύει την συνεργασία.

Είναι ξεκάθαρο ότι για μια φορά ακόμη πιέζει την ΕΕ μέσω Ελλάδας. Έντονη είναι η ανησυχία στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου για νέα μεταναστευτικά κύματα. Ο στόχος είναι να παραμείνουν οι Αφγανοί κοντά στα σύνορα της χώρας τους και να στηριχθεί και η Τουρκία με κονδύλια. Η Ελλάδα στηρίζει αυτήν τη θέση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι που είχε αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Ερντογάν του κάνει τώρα επίθεση φιλίας και συνεργασίας όπως έκανε σταθερά η Μέρκελ.

Στη Νέα Υόρκη

Η Αθήνα παρά τις ερντογανικές κορώνες θέλει να διατηρεί – και διατηρεί όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST- ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, έστω κι αν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Δεν υπάρχει όμως κάτι νεότερο για τυχόν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν θα είναι από τους πολιτικούς που θα δει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λόγω Αφγανιστάν. Η Τουρκία θέλει να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα του Αφγανιστάν που απασχολεί την Ουάσιγκτον. Το τουρκικό παζάρι θα κλιμακωθεί.

Το μωρό Αιλάν

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε τον τρίχρονο Σύρο Αϊλάν που πνίγηκε το 2015 όπως και η οικογένεια του και η εικόνα του δράματος στοιχειώνει την ΕΕ.
«Η Δύση αλλά κυρίως η Ευρώπη δεν έχουν βγάλει συμπεράσματα απο το δράμα του μωρού Αϊλάν» δήλωσε. «Δεν έγινε κανένα βήμα για να ζήσουν οι πρόσφυγες στα δικά τους εδάφη. Η Τουρκία αφέθηκε ολομόναχη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που πηγάζει απο τη Συρία».

Τα κυκλώματα διακινητών βγάζουν τις αφγανικές «ταρίφες» για τις διαδρομές (μέσω θαλάσσης, από τον Έβρο ή αεροπορικώς). Οι ελληνικές αρχές ήδη εντόπισαν τους πρώτους μετανάστες – πρόσφυγες στη Θράκη. Οι περιπολίες στα σύνορα είναι συνεχείς.

Ο Ερντογάν άρχισε τα ίδια παίζοντας το παιχνίδι των μεταναστευτικών ρευμάτων και κατηγορώντας την Ελλάδα. «Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας» δήλωσε. Για συνεργασία των δυο χωρών σε σχέση με τα αφγανικά μεταναστευτικά ρεύματα συζήτησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αλλά έμεινε γράμμα κενό.

Το ήρεμο Καλοκαίρι τελειώνει;

Ο Ερντογάν έβαλε στο τραπέζι όλη την τουρκική ατζέντα των παράνομων διεκδικήσεων. Η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για «ήρεμο Καλοκαίρι» τον περασμένο Ιούνιο, υπάρχει ανησυχία μήπως εκπνέει και θα ξαναζήσουμε νέες εντάσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επανέρχονται οι συζητήσεις για παράνομες έρευνες στην Κύπρο και στα Νότια της Κρήτης από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους

«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας, επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές» δήλωσε σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα «Η θάλασσα των νήσων -αντί Αιγαίο- και το πρόβλημα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα». «Προσπαθήσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση» τόνισε. «Η Ελλάδα αύξησε την πίεση, όπως στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, ενώ εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο. Το Αιγαίο, το οποίο οι πρόγονοι μας το αποκαλούσαν “θάλασσα των νήσων”, βρέθηκε σε σημείο καμπής των πολιτισμών. Είναι μια κοινή λεκάνη πολιτισμού της ανθρωπότητας».

Ο «διάδοχος»

Συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Τουρκία για την υγεία του Ερντογάν και οι αναλύσεις για το αν είναι απλώς κουρασμένος ή πάσχει από κάτι πιο σοβαρό. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εμφανίζεται από Τούρκους αναλυτές ως ο «διάδοχος» του. Ή τουλάχιστον ένα alter ego του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Ο Ακάρ πήρε τη σκυτάλη στο κρεσέντο κατά της Ελλάδας. Άνοιξε όλα τα θέματα και τις διαφορές που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα. Από την «τουρκική» όπως αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, της Ρόδου κλπ. που «καταπιέζεται» μέχρι τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις οποίες υποθάλπτει η χώρα μας κατά τον Ακάρ, το casus belli, τις «γκρίζες ζώνες» κλπ. Ερντογάν και Ακάρ απείλησαν και με επανάληψη της «περιπέτειας» του 1922!

Οθωμανικές ονειρώξεις

Για κράτη που «πιστεύουν και ενεργούν, βάσει ιδεών και πολιτικών που ίσχυαν τον 19ο αιώνα, προσπαθούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της Μεσογείου με βάση παράνομα, τεχνητά και εντελώς παράλογα σχέδια και αγνοούν τη γεωγραφία και αμφισβητούν τα σύνορα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της Ε.Ε. με θέμα “Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη». «Επιθυμούν να αναβιώσουν αυτοκρατορίες του παρελθόντος» τόνισε αφήνοντας αιχμές για τις οθωμανικές εμμονές της τουρκικής ηγεσίας. «Έχουν τη φιλοδοξία να επαναφέρουν στη ζωή αυτοκρατορίες όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία» δήλωσε ο κ.Δένδιας και έκανε σαφή αναφορά στις παράνομες στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη. Την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί μισθοφόρους κλπ.

«Δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους για να εκβιάσουν την ΕΕ» τόνισε.

«Δεν συμμερίζονται τις αρχές μας, αγνοούν το διεθνές δίκαιο, μέσα από τις ενέργειές τους, κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια πολύ εύθραυστη περιοχή και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των εταίρων μας, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, διακινδυνεύουν όμως και την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των ευρωπαϊκών χωρών».


σχετικα αρθρα