ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Καμία σκέψη τώρα για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών - Το σχολείο από φέτος θα είναι πολύ διαφορετικό

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2021, 13:55
Οικονόμου: Καμία σκέψη τώρα για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών - Το σχολείο από φέτος θα είναι πολύ διαφορετικό
Facebook Twitter Whatsapp

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης άρχισε την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι οι νέοι πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της κρίσης και ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν.

«Η ζώσα κοινωνία, οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, οι νέοι και η μεσαία τάξη, άκουσαν τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ.  να περιγράφει  το σχέδιό του για ένα άλμα ευημερίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Η αμηχανία που διέπει την Αντιπολίτευση, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού  αποδεικνύει εμφατικά ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πειστικά στις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών. Από τη μια με  δεδομένη τη διεθνή ανησυχία για τις αρρυθμίες στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, με δεδομένες τις επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, η Κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας της χώρας και των πολιτών από τις πιθανές ανατιμήσεις. Δημιουργεί έναν απόλυτα ασφαλή κλωβό κοινωνικής προστασίας για την Πατρίδα και τους ανθρώπους της. Λειτουργούμε γρήγορα, μελετημένα, προσεκτικά και αποτελεσματικά, με σεβασμό στον Έλληνα πολίτη. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αγαθού.

Από την άλλη η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο οικονομικό οικοσύστημα: μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις,  έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, ενθάρρυνση της πρόσβασης των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, στις νέες τεχνολογίες, στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. 

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, ανοίγουμε τολμηρό και αποφασιστικό βήμα. Οι πολιτικές μας αποδίδουν. Το εθνικό κεκτημένο που δημιουργήσαμε με  σώφρονα και λελογισμένη διαχείριση,  το μετατρέπουμε σταδιακά σε κοινωνικό πλεονέκτημα. Το δίνουμε, το κάνουμε προσβάσιμο σε όλους τους Έλληνες με δικαιοσύνη και με ταχύτητα.

Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα στο προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική του  κορονοϊού. Ήρθε η ώρα να τους αποδώσουμε, όχι μόνο όσα στερήθηκαν, αλλά να τους τιμήσουμε έμπρακτα. Γιατί πιστεύουμε στην ελληνική νεολαία. Είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να τους προσφέρουμε ποιοτικά όλα όσα τους χρειάζονται -εκπαίδευση, τεχνολογία, νομοθετικό πλαίσιο- για να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν. 

Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζουν έμπρακτα τη νέα γενιά, τη γενιά που καλείται να διαμορφώσει μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που αλλάζει. Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε στους νέους τι θα κάνουν. Δημιουργούμε, με το πλέγμα οικονομικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών μας, το πλαίσιο για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται, ότι θέλουν. 

Το πλήθος των ποιοτικών επιλογών που τους δίνουμε, είναι ελευθερία. Και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε το πεδίο ευκαιριών της νεολαίας.  Φιλοδοξούμε να είναι διαθέσιμα σε κάθε νέα, σε κάθε νέο, όλα τα μέσα για να κάνουν πράξεις τις πιο ρηξικέλευθες επιλογές τους, τις πιο ρηξικέλευθες καινοτομίες τους, να δημιουργήσουν και να απολαύσουν τα αποτελέσματα αυτής της δημιουργίας, εδώ στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης το εθνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική ευαισθησία για το περιβάλλον και βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία για την αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι όρος επιβίωσης, είναι όρος επιβίωσης για την ποιότητα ζωής, και για την οικονομική ευημερία. Η τουριστική οικονομία μας στηρίζεται στο κάλλος της φύσης μας. Η γεωργία μας, η κτηνοτροφία μας βασίζονται στην ελληνική φύση. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν έχει στενά οικολογικό χαρακτήρα. Συνδέεται αναπόσπαστα με την προκοπή του λαού μας σε όλα τα επίπεδα και με την ευημερία του.

Και μια τελευταία παρατήρηση σε ό,τι αφορά τα όσα εξήγγειλε και παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.. Δεν πρόκειται για παροχές από χρήματα που δεν υπάρχουν ή από υπερφορολόγηση που εξάντλησε ή θα εξαντλούσε τη μεσαία τάξη. Πρόκειται για μέτρα που υποστηρίζουν φυσικά την ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έχουν και έντονη αναπτυξιακή διάσταση.  

Η προοπτική, οι δυνατότητες, η υποστήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις στηρίζεται στην ανάπτυξη που καταφέραμε, στηρίζεται στις επενδύσεις που προσελκύσαμε, στην εξωστρέφεια που πετύχαμε, στηρίζεται στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στηρίζεται στις δουλειές που άνοιξαν.

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στα σχολεία, χθες έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της εκπαίδευσης στην πληρότητά της. Ο ενθουσιασμός των παιδιών για την επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον είναι η καλύτερη είναι η ηχηρότερη απάντηση σε όσους μεμψιμοιρούν και επιδιώκουν την τελμάτωση. Μέσα από τέτοιες πολιτικές, μέσα από τέτοιες προσπάθειες που αποσκοπούν στο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες  οι νέες και οι νέοι και οι γονείς τους αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να νοιάζεσαι πραγματικά για τους νέους και όχι να τους χρησιμοποιείς ως μέσο μικροπολιτικής ή μικροκομματικής  αντιπαράθεσης. Κάποιοι, δυστυχώς, επειδή ακριβώς είναι προσανατολισμένοι προς αυτό, αντιμετωπίζουν μίζερα και στενόμυαλα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθιερωμένα μηνύματα εκτός από τη γκρίνια δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβολιαστούν. Αντίθετα ισχυρίζονται ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Αλήθεια τώρα;

Φέτος υπάρχει το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν, για όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών και για τις οικογένειές τους. Τα τμήματα πέρυσι έκλεισαν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα μέλη των οικογενειών των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες, και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί μας, έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται, συμπεριλαμβάνοντας όσους επιπλέον έχουν νοσήσει. 

Παράλληλα με το εμβόλιο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για τη λειτουργία των σχολείων, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ: 1 τεστ κάθε ημέρα!

Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και  σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορονοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί)  που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε  στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Και φυσικά οι διαφορές στο φετινό σχολείο δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κορονοϊό. Το φετινό σχολείο θα είναι πολύ διαφορετικό. Κάθε τετράχρονος μαθητής θα έχει θέση στα νηπιαγωγεία. Θα κάνει Αγγλικά, ενώ ξεκινά και η καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας με νέες θεματικές που στόχο έχουν να εφοδιάσουν τους μαθητές με δεξιότητες ήπιες, ψηφιακές, δεξιότητες ζωής και τεχνολογίας.

Επιπλέον, από φέτος θα λειτουργήσουν σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι, καθώς και τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στην ιστορία της χώρας. Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή 123 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση, ενώ τα σχολεία μας ενισχύονται με 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς στη Γενική Εκπαίδευση, τους πρώτους μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην Ειδική Αγωγή. 

Το σχολείο αλλάζει, η δημόσια εκπαίδευση γίνεται πιο ποιοτική και η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ότι απαιτείται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι στις αίθουσες και το σχολείο να τους δώσει τη γνώση και  τη μόρφωση που αξίζουν.»  

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε:

Για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Είναι μια επιλογή που είναι διαθέσιμη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άμεσο ωστόσο εάν χρειαστεί θα δούμε εκείνη την ώρα τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε

Για τρίτη δόση εμβολίου: Πρώτα στους ανοσοκατασταλμένους. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Για κλείσιμο των μεγκα εμβολιαστικων κέντρων: Θα συνεχίσουν κανονικά.

Εμβολιασμοί για ιδιωτικά ιατρεία: Απαταιτείται ενα διάστημα 3-4 εβδομάδων απ' όταν λήφθηκε η απόφαση.

Για παρουσία του Σταν Γκρίνμπεργκ στην ΔΕΘ: Είναι παλιός γνώριμος του Πρωθυπουργού, συνομιλούν ανα διαστήματα. Δεν πληρώνεται από κάπου. 

Μέτρα: Όποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει να πιστοποιεί με κάποιο τρόπο ότι δεν νοσεί. 

Για ανάρτηση Τσακαλώτου σχετικά με παροχές: Το μέτρο λέει ότι μηδενίζεται ο φόρος γονικής παροχής έως 800.000. Είναι χαρακτηριστικό πώς αντιλαμβανεται ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη. Δεν είναι σώφρον να στεκόμαστε στο ανώτατο όριο.

Για δάνεια και εξαγορά από τους δανειολήπτες με όρους που πωλούνται σε fund: Δεν είναι το ίοδιο να συζητάς για ένα δάνεια και για πολλά δάνεια μαζί. η κυβέρνηση έχει απλώσει ασπίδα προστασίας στους δανειολήπτες.

Για ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβήτηση ύψους των μέτρων (ισχυρίζεται ότι είναι 404 εκατ. ευρώ): Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόβλημα με την αριθμητική, αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας: Απαραίτητη προϋπόθεση η ασφάλεια των πολιτών. Προφανώς και δεν έχει αλάξει κάτι και καθημερινά η ελληνική ατυνομία θα κάνει ότι μπορεί για να πετυχαίνουμε τους στόχους προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr