ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες αλά... Ντάλτον ετοιμάζει ο Μητσοτάκης - Κοντά στην εξόφληση των δανείων στο ΔΝΤ η Ελλάδα - Νέο πακέτο εάν η αύξηση φτάσει το 7-7,5%

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2021, 15:50
Περιοδείες αλά... Ντάλτον ετοιμάζει ο Μητσοτάκης - Κοντά στην εξόφληση των δανείων στο ΔΝΤ η Ελλάδα - Νέο πακέτο εάν η αύξηση φτάσει το 7-7,5%
Facebook Twitter Whatsapp

Με έντονο προεκλογικό χρώμα οι περιοδείες του πρωθυπουργού στη χώρα. Τι δηλώνει κυβερνητική πηγή στο Newpost. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Μέσα σε ένα θετικό κλίμα για την οικονομία για την οποία η κυβέρνηση τονίζει ότι «καλπάζει» -αναμένονται κι άλλα θετικά νέα - ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών το επόμενο διάστημα.

Το μοντέλο των Φαρσάλων θα ακολουθηθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST. Ο πρωθυπουργός περπάτησε σε χωράφι για να χαιρετήσει κτηνοτρόφο που ήταν πάνω στο άλογο του και του συστήθηκε ως «Ντάλτον» που προφανώς του έμεινε από την Αμερική όπου είχε μεταναστεύσει. Ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα έχει χαμηλότερο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, «αν και τρώνε εδώ μια χαρά τα γελάδια». «Είσαι ήρωας» του απάντησε εκείνος. Ο πρωθυπουργός βγήκε ζωντανά και σε σατιρική εκπομπή τοπικού ραδιοσταθμού που τον σχολίαζε. Άκουσε τους παρουσιαστές στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του και τηλεφώνησε να τους χαιρετήσει.

Χωρίς διαμεσολάβηση

Στενός του συνεργάτης εξηγούσε στο NEWPOST ότι αυτού του είδους οι περιοδείες οι οποίες θα είναι πυκνές πλέον, φέρνουν πιο κοντά στον πολίτη τον πρωθυπουργό. Είναι η επαφή «χωρίς διαμεσολάβηση» όπως είναι γνωστός ο όρος στην πολιτική επικοινωνία στις ΗΠΑ. Ακούει ο ίδιος τις απόψεις των πολιτών και τους εξηγεί από πρώτο χέρι και το κυβερνητικό έργο, τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ κλπ. Προγραμματίζονται συναντήσεις και συζητήσεις και με νέους στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίθεση φιλίας από την ΔΕΘ ανακοινώνοντας εφτά μέτρα που τους αφορούν (πρώτο ένσημο, δωρεάν data κλπ).

Σήμερα βρέθηκε στο Στεφάνι Κορινθίας για τα εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 10 MW. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού έχουν έντονο προεκλογικό χρώμα. Ταυτόχρονα είναι η απάντηση και «στις υποκινούμενες αθλιότητες στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη όταν κάποιοι φώναξαν «κάθαρμα Μητσοτάκη» (έγινε και χάσταγκ)» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Ο πρωθυπουργός μπορεί να κυκλοφορεί μέσα στον κόσμο και οι εμφανίσεις αυτές ακυρώνουν τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο ο Τσίπρας μπορεί να το κάνει» τόνισε.

Εξόφληση δανείων

Αναμένονται και άλλα θετικά νέα στο επίπεδο της οικονομίας. Το πράσινο φως από τους θεσμούς περιμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ και μέρους χωρών της ΕΕ, συνολικού ύψους γύρω στα 4 δισεκ. ευρώ, όπως δήλωσε ο αν.υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στα «Παραπολιτικά 90,1».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα δανειζόταν με 4% και δανειζόταν με 4% γιατί κανείς δεν του είχε εμπιστοσύνη» δήλωσε. «Όταν δανείζεσαι με 4% πώς να πάρεις δανεικά για να αποπληρώσεις κάτι που είναι με 2,5%. Αν δανείζεσαι με 0,8% μπορείς να πάρεις δανεικά και να αποπληρώσεις τα δάνεια των 2,5%.»

Με τα δανεικά του ΔΝΤ τελειώνουμε. «Και είναι σημαντικό μήνυμα αυτό διότι αλλάζει και η σχέση μας με το ΔΝΤ, παύει να είναι δανειστής και γινόμαστε χώρα που ναι μεν μας βοήθησε κάποια στιγμή αλλά πλέον έχουμε σταθεί στα πόδια μας» τόνισε ο κ.Σκυλακάκης. «Είναι σημαντική εξέλιξη. Όπως και το ότι παράλληλα εξοφλούμε και δάνεια από χώρες της ΕΕ».

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 40 δισ. Στην ερώτηση εάν η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 6% εμμέσως υιοθετεί την αισιόδοξη πρόβλεψη να φτάσει και το 7%.

«Η δική μας η πρόβλεψη είναι εξόχως συντηρητική» τόνισε αναφερόμενος στο ανακοινωθέν 5,9%.

Θα ήθελε πρώτα να δει που θα φτάσει ανάπτυξη και στη συνέχεια να εκφράσει άποψη για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης το οποίο ήδη συζητούν άλλα κυβερνητικά στελέχη. Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα επανέλθουν μετά την πανδημία θα συνοδεύονται από πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2% όπως είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εκτός και εάν καταφέρουμε και η ανάπτυξη για μια 5ετία-8ετία είναι τέτοια ώστε το χρέος μας να μπει σε μια άλλη τροχιά σε σχέση με το ΑΕΠ» τόνισε. «Ήδη η μεγάλη ανάπτυξη φέτος έχει σημαντική επίδραση στο χρέος, θα έχουμε δηλαδή πολύ καλύτερη μείωση του χρέους από αυτή που υπολογίζαμε».

Έρχονται κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις

Ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασαν οι δύο μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το συνολικό ύψος των εσόδων έφτασε τα 2,849 δισ. ευρώ, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις τα τοποθετούσαν γύρω στα 2,2 δισ. ευρώ. Το υπερτίμημα που οφείλεται κυρίως στον ΔΕΔΔΗΕ ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ. «Αποδεικνύουν την ανάταση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών, αλλά και στρατηγικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. «Κάτι που επιβεβαιώνεται και από μια ακόμα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τον οίκο Scope Rating".»

Στα σκαριά βρίσκονται και άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών ακολουθούν στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη.

Η μεσαία τάξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι τα μέτρα είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ και όχι 3,54 δισεκ. ευρώ όπως επιμένει η κυβέρνηση. Οι νέοι και η μεσαία τάξη είναι τα εκλογικά ακροατήρια με τα οποία φλερτάρει η ΝΔ. «Η κοινωνία, οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, οι νέοι και η μεσαία τάξη, άκουσαν τον πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ να περιγράφει το σχέδιό του για ένα άλμα ευημερίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Η αμηχανία που διέπει την Αντιπολίτευση, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού αποδεικνύει εμφατικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πειστικά στις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr