ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό: Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά καθαρό διάδρομο εξόδου

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2017, 12:01 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2017, 16:46
Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό: Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά καθαρό διάδρομο εξόδου
Facebook Twitter Whatsapp

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός ενόψει της Συνόδου Κορυφής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με φόντο τη συμφωνία με τους δανειστές στο πρόσφατο Eurogroup.

«Η απόφαση του Eurogroup  δίνει έναν καθαρό ορίζοντα εξόδου από την κρίση της οικονομίας. Θέλω να εφιστήσω  την προσοχή σας, δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.  Ακόμη, ανέφερε ότι «το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός». «Αντιθέτως», πρόσθεσε, «τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα που βλέπουμε την έξοδο».

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χρέος, αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Αλλά, κυρίως, έκανε δεκτό το πάγιο αίτημα της κυβέρνησης για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε, πως στο Eurogroup,  έγινε αποδεκτή η λεγομένη γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. «Καθιστούμε τους εταίρους μας συνεταίρους μας στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε,αναλυτικά γιατί η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως. Για τέσσερις λόγους:

  • Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.
  • Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.
  • Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές. 

Ζήτησε ακόμα την κινητοποίηση όλων, για την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός υπογραμμισε πως «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

"Δεν είναι κύριος στόχος η έξοδος στις Αγορές"

«Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυείτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».

Είπε επίσης ότι «τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο περίπου στο 5,5%». «Αυτό», συμπλήρωσε, «αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, έναν ποσοτικοποιημένο δείκτη εμπιστοσύνης, με βάση τον οποίο μπορεί να επαληθεύσει κανείς αν λένε αλήθεια κάποια στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση που μιλούν για αποτυχία».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το επόμενο διάστημα η καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί, ώστε σύντομα να έχουμε τη δυνατότατη με πολύ κάλους όρους να κάνουμε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές».

Πάντως, διευκρίνισε ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί έναν από τους βραχυπρόθεσμους στόχους και όχι τον κύριο στόχο της κυβέρνησης. Ο κύριος στόχος της, εξήγησε, σχετίζεται «με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης».

«Ανεβάστε ταχύτητα»

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και για ξεκούραση». «Να ανεβάσουμε ταχύτητα» είπε για να προσθέσει ότι «πρέπει να μιλούν όχι τα λόγια αλλά τα έργα».

Κάλεσε ταυτόχρονα όλους τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αλλά και να επιδείξουν «προσωπικό ενδιαφέρον ώστε φάκελοι που υπάρχουν στα συρτάρια να ξεκολλήσουν», ενώ παράλληλα ξεκαθάριστε πως δεν θα κάνουν διακοπές οι υπουργοί λόγω του μεγάλου φόρτου.

Στόχος η πάταξη της διαφθοράς

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερα έμφαση, στα ζητήματα διαφθοράς, αναφερθεί μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που εξετάζει η Δικαιοσύνη. «Διακηρυγμένος στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η έξοδος από την κρίση αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές υποθέσεις που διερευνώνται από του ς κρατικούς μηχανισμούς από την εξεταστική επιτροπή για την υγειά αλλά και από τη δικαιοσύνη», είπε.

Είμαστε υποχρεωμένοι έχουμε δεσμευτεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα από τις δυνάμεις εκείνες που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα που δωροδόκησαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα είτε πρόκειται για Siemens, Novartis, εξοπλιστικά του κ. Παπαντωνίου είτε για το μεγάλο σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν που φέρνει στο προσκήνιο τις παλιές πρακτικές», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση με το πλοίο NOOR – 1 λέγοντας πως: «Ειτε πρόκειται για εγκληματίες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν εμβρόντητους μιλάω για την Άθλια υπόθεση Noor 1, με τους δυο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υποθέσεις η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων  θα κάνει  ότι είναι στο χέρι της ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη απερίσπαστα  να κάνει το έργο της και ο λαός να μάθει και οι υπεύθυνοι να βρεθούν να τιμωρηθούν», υπογράμμισε.

Άμεσα λύση στο θέμα των συμβασιούχων

Άμεσα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου, ώστε να μπει τέλος στην απαράδεκτη ομηρία τους, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν και όχι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

«Άμεσα, με τη συνεργασία και των αρμόδιων υπουργείων, πρέπει να βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων του ελληνικού Δημοσίου. Ένα θέμα, που, όπως γνωρίζετε, δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας, πολλά χρόνια πριν, και πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, πως «η ανάκτηση της εργασίας, η δημιουργία σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας αποτελεί την κύρια και απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης».

Παράταση για τα ανασφάλιστα οχήματα μέχρι τις 14 Ιουλίου

Περιθώριο μέχρι τις 14 Ιουλίου θα δοθεί σε όσους  δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματα τους προκειμένου να γλυτώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ. Ταυτόχρονα διευκρινίστηκε ότι όσοι έχουν ήδη καταβάλει το ποσό του προστίμου θα τους επιστραφεί μέσω συμψηφισμού.

Μετά το υπουργικό... Βρυξέλλες

Αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, καθώς το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

Τις επόμενες δύο μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής. Κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου θα είναι τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Επίσης, το παιχνίδι των εντυπώσεων για τη συμφωνία του Λουξεμβούργου  θα επιχειρήσει να κερδίσει την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup.

Ολόκληρη η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr