ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το lockdown πιο ακριβό από τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων - Τα κρίσιμα ορόσημα - Η «ελίτ» και ο Μπογδάνος

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2021, 15:07
Το lockdown πιο ακριβό από τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων - Τα κρίσιμα ορόσημα - Η «ελίτ» και ο Μπογδάνος
Facebook Twitter Whatsapp

Τι θα κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της πανδημίας. Τι θα γίνει με την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.  Γκρίνια για το αλαλούμ με τα μέτρα στους κλειστούς χώρους.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Λειψίας που δείχνει ότι ένα καθολικό lockdown είναι πέντε φορές ακριβότερο από τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους, δίνει την κατεύθυνση των πολιτικών που θα ακολουθηθούν στην Γερμανία αλλά και τις άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η χώρα «δεν θα ξανακλείσει». Όλα δείχνουν ότι η ζωή των ανεμβολίαστων θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Δύο κρατίδια στη Γερμανία της Ρηνανίας - Βεσταφαλίας και της Βυρτεμβέργης στους ανεμβολίαστους που για οποιοδήποτε λόγο μπαίνουν σε καραντίνα, θα κόβεται ο μισθός, όπως μετέδωσε το Open.

Δυο ημερομηνίες

Στην Ελλάδα δύο είναι τα κρίσιμα ορόσημα που θα κρίνουν το κατά πόσο το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μπει οριστικά στο συρτάρι, καθώς η επέκταση του ήδη αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες ή αν τελικά χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση.

Γύρω στις 20 – 25 Σεπτεμβρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με βάση την μαζική επιστροφή από τις διακοπές των πολιτών στα αστικά κέντρα. Στις 10 έως 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων.

«Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και την ευρύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, θα κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα επιπλέον μέτρα που τυχόν θα χρειαστούν για το τείχος της ανοσίας» δήλωσε στο NEWPOST κυβερνητική πηγή.

Τρίτη δόση

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στο τραπέζι, αλλά όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει στην επέκταση του μέτρου στην παρούσα φάση. Υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα. Για παράδειγμα στους ένστολους που είναι ανεμβολίαστοι στο 30-35%, εάν μπουν σε υποχρεωτικότητα και το μεγαλύτερο μέρος αρνηθεί και πάλι να εμβολιαστεί και βγει σε αναστολή, δεν είναι εύκολο το κενό που θα δημιουργηθεί να καλυφθεί από προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις διότι χρειάζεται ειδική εκπαίδευση.

Η τρίτη δόση θα ανοίξει πιθανόν από τις αρχές Οκτωβρίου σε όλες τις ηλικίες όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Θεωρείται ισχυρό όπλο από την κυβέρνηση για να συνεχιστεί το τείχος ανοσίας ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλέον κενά.

Γκρίνια

Η τήρηση των μέτρων στην παρούσα φάση είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή αφού όποια απόφαση κι αν πάρει υπάρχουν δυσαρεστημένοι. Το rapid test 48ωρου που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά για να πηγαίνουν με τους γονείς τους σε κλειστούς χώρους (εστιατόρια κλπ) ή σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, δυσαρέστησε κάποιους γονείς για την ταλαιπωρία και το κόστος, εμβολιασμένους που θέτουν θέμα για το κατά πόσο υπάρχουν COVID free χώροι ή όχι, ανεμβολίαστους που διαμαρτύρονται ότι δεν μπορεί μα υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Συμβαίνει όμως και το άλλο, ενώ οι κλειστοί χώροι είναι μόνο για ανεμβολίαστους πελάτες, δεν ισχύει το ίδιο και για τους εργαζόμενους. «Στους χώρους εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα αυταρχικό πρωτόκολλο υγείας που θα οδηγήσει σε απολύσεις» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Επισήμανε επίσης, ότι όσοι βρίσκονται είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά και θέλουν να δουν την κυβέρνηση να μαλώνει με κοινωνικές ομάδες, δεν θα το δουν.

Οι εμβολιαστικοί ρυθμοί παραμένουν αργοί. Από τις 10 Σεπτεμβρίου γίνονται 30-35.000 εμβολιασμοί την ημέρα, με την πρώτη δόση να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Σε σύγχυση

«Το αλαλούμ για την πρόσβαση των παιδιών, 12-17 ετών, στους κλειστούς χώρους εστίασης αναδεικνύει ότι στη κυβέρνηση δεν επικοινωνούν ούτε οι υπουργοί μεταξύ τους» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. «Η αρχική ΚΥΑ απαγόρευε την πρόσβαση των παιδιών και χθες τελικά ανακοινώθηκε ότι επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test» τόνισε. «Για τα ίδια παιδιά, ωστόσο, στα σχολεία επαρκούν τα self test μειωμένης αξιοπιστίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση».

«Είναι ζήτημα ανικανότητας; Είναι ζήτημα έλλειψης συντονισμού;» αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ό,τι και να ισχύει, ένα είναι το σίγουρο: Η κυβέρνηση αυτή είναι πια πηγή κινδύνου για την ελληνική κοινωνία και η υπόθεση της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρή για να τη χειρίζονται τόσο ανεύθυνοι υπουργοί με τόση αβάσταχτη ελαφρότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτιές

Συνεχίζεται η κόντρα και για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, συνολικού ύψους 3,55 δισεκ. ευρώ όπως τα κοστολογεί η κυβέρνηση, τα οποία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει γύρω στα 400 εκατομ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του υποστήριξε ότι η Ελλάδα κυβερνάται «από μία μικρή ελίτ που ζει σε άλλο κόσμο» και παρουσιάζει τα δικά του επιχειρήματα για το τι είναι μεσαία τάξη. «Από 0 μέχρι 150.000 έχει το 87% των φορολογουμένων που κάνουν δήλωση Ε9» όπως αναφέρει. «Δεν είναι ότι είναι μια ελίτ που αδιαφορεί για όλους τους άλλους» τόνισε. «Είναι μια ελίτ που δεν έχει ιδέα για όλους τους άλλους. Τους εύχομαι λοιπόν στις εκλογές να τους ψηφίσει η «συντριπτική πλειοψηφία» του 13% που εκπροσωπούν.

Και εμάς ας μας ψηφίσει η «συντριπτική μειοψηφία» του 87% που εκπροσωπούμε.»

Διαγραφή Μπογδάνου

Πολιτική κόντρα ξέσπασε και για το κατάπτυστο retweet του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου σε αναδημοσίευση λίστας με ονόματα νηπίων μεταναστών.

Δέχθηκε πυρ ομαδόν από όλα τα κόμματα που ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την διαγραφή του. Η στοχοποίηση νηπίων μεταναστών δεν μπορεί να δικαιολογήσει καμία προσωπική στρατηγική. Υπήρξε ενόχληση και στους κόλπους της ΝΔ. Ο βουλευτής αναδιπλώθηκε. «Όταν γίνονται λάθη, πρέπει να διορθώνονται. Κατά τη βραδινή αποψινή βάρδια δημοσιεύθηκε εκ παραδρομής ένας κατάλογος που είχε μεν εμφανιστεί και κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως δεν έχει θέση σε ενημερωτικό μέσο. Άμεσα αποσύρθηκε όταν το ατόπημα έγινε αντιληπτό».

Μετά την επίθεση εναντίον του που κλιμακώθηκε έκανε και νέα ανάρτηση:

«Χθες έγινε ένα λάθος, που διορθώθηκε και υπήρξε απολογία. Το δε σάιτ, που δεν μου ανήκει, σήμερα διέκοψε τη συνεργασία με τον υπεύθυνο για αυτό. Το δικό μου σφάλμα υπήρξε ότι έκανα ένα RT που δεν έλεγξα, πιστεύοντας ότι το δημοσίευμα είχε αλλάξει.Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.»

Μετά από αυτό για το Μαξίμου και τη ΝΔ το θέμα θεωρείται λήξαν, όχι, όμως, για την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr