current views are: 11

17 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση03:56

Στην Αθήνα Μακρόν, Ντράγκι, Σάντσεθ και Φον Ντερ Λάιεν για τη Σύνοδο EUMED 9 – Ο νέος «ψυχρός πόλεμος», το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή στην ατζέντα

Η πρώτη σύναξη Ευρωπαίων ηγετών μετά τη στρατηγική συμφωνία-σοκ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Δημοσίευση 03:56’

Η πρώτη σύναξη Ευρωπαίων ηγετών μετά τη στρατηγική συμφωνία-σοκ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Με την ΕΕ να έχει πιαστεί στον ύπνο αλλά και το Παρίσι και το Βερολίνο να έχουν αιφνιδιαστεί, από την απόφαση πυρηνικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, παίρνει άλλη διάσταση η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του ΝΑΤΟ που έγιναν εννέα, και πραγματοποιείται στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα είναι η πρώτη σύναξη Ευρωπαίων ηγετών μετά την συμφωνία- σοκ των τριών, οπότε τα βλέμματα είναι στραμμένα εδώ για τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις.

«Πισώπλατη μαχαιριά»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί στο επίκεντρο. Είναι ο μεγάλος χαμένος. Η συμφωνία παραχώρησης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία ακυρώνει τη συμφωνία που είχε συνάψει με τη Γαλλία για συμβατικά υποβρύχια κόστους 31 δισ. ευρώ. Έχει πληγωθεί όχι μόνο το γόητρο της Γαλλίας αλλά και η οικονομία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Λε Ντριάν μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά» και δεν έκρυψε ότι είναι «θυμωμένος».

Χθες το βράδυ δείπνησαν στα Ηλύσια Πεδία Μακρόν και Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν τις γερμανικές εκλογές και την αλλαγή σκυτάλης στην καγκελαρία. Αναμφισβήτητα ένα από τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν και οι νέες γεωστρατηγικές προτεραιότητες της Ουάσινγκτον. Η Κίνα είναι τώρα η μεγάλη απειλή. Γι’ αυτόν το λόγο ο Μπάιντεν αποφάσισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δίνοντας στην ουσία ένα τέλος στους πολέμους που κρατάνε forever (για πάντα), όπως επισημαίνουν Αμερικανοί αναλυτές. Σε συνεργασία με τον Τζόνσον και τον Μόρισον προχώρησαν με πλήρη μυστικότητα στη δημιουργία ενός νέου ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Δείπνο στο Κολωνάκι

Η πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που έφτασε πρώτη στην Αθήνα χθες το βράδυ και δείπνησε με τον πρωθυπουργό στο σπίτι του στο Κολωνάκι. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχει στην Σύνοδο των χωρών – μελών της ΕΕ της Μεσογείου.

Θα υπάρξει και δική της επίσημη τοποθέτηση για όλα τα καυτά θέματα. Η ΕΕ πλέον πρέπει να εγκαταλείψει την γραμμή της αμηχανίας στην εξωτερική της πολιτική και να μην είναι ουρά ισχυρών συμμάχων οι οποίοι σε κάθε περίπτωση έχουν την δική τους στρατηγική. Δεν μπορεί να περιμένει το νεύμα του Μπάιντεν για το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει.

Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα στις 14.15 συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι στο Ίδρυμα Νιάρχος, όπου θα συνεδριάσει η Σύνοδος των EUΜED 9. Νωρίτερα, στις 12, θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν επίσης ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνετς Γιάνζα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, καθώς ο πρόεδρος Αντόνιο Κόστα παρέμεινε στην Πορτογαλία όπου διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το μεταναστευτικό

Τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα από το Αφγανιστάν προκαλούν έντονο προβληματισμό στην ΕΕ. Ο στόχος είναι να δοθούν κονδύλια στις γειτονικές χώρες ώστε οι Αφγανοί που πέρασαν τα σύνορα να παραμείνουν εκεί και να μην κινηθούν προς την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εργαλειοποίησή του μεταναστευτικού και ότι προς όφελος των δύο χωρών και της ΕΕ είναι οι Αφγανοί να μην απομακρυνθούν από την πατρίδα τους. Η Τουρκία ήδη άρχισε τις πιέσεις προς την ΕΕ.

«Αποθήκες της Δύσης»

«Η Δύση σκέπτεται το εξής: Η Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της και να μας προστατέψει» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σεργκέι Σοϊλού. «Αν οι παράνομοι μετανάστες περάσουν, να τους κρατήσει» τόνισε. «Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε “αποθήκη μεταναστών της Δύσης”».

Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί όλες τις χώρες της ΕΕ στην Μεσόγειο. Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης το οποίο πάγωσε με την πανδημία και τώρα βγήκε από το συρτάρι θα βρεθεί στο επίκεντρο μετά τις γερμανικές και τις γαλλικές εκλογές και ο στόχος της Αθήνας είναι να παίξει ενεργό ρόλο και να έχει λόγο στην κατάρτιση του.

Στήριξη για Τουρκία

Η Σύνοδος των χωρών της Μεσογείου της ΕΕ πέρυσι πραγματοποιήθηκε στην Κορσική όπου η Ελλάδα έτυχε θερμής στήριξης και από τις έξι τότε χώρες απέναντι στην Τουρκία η οποία είχε βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο τα ερευνητικά της σκάφη και οι δύο στόλοι είχαν πάρει θέσεις μάχης. Η αγορά των επιπλέον έξι Rafale προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα. Ήδη εξέδωσε Νavtex για έρευνες στα βόρεια ανατολικά της Κρήτης, κοντά στην Ρόδο.

«Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή» είναι η ατζέντα της Συνόδου, όπως την παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Κλιματική κρίση

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΜED 9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, που αναδείχθηκε στις ελληνικές καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και στις γερμανικές πλημμύρες με τους εκατοντάδες νεκρούς. Επίσης, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και γι’ αυτό κλήθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία, όπως και η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους. «Θα έλεγα ότι είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και της ανάγκης να συνεργαστούμε καλύτερα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Άρα, θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα» τόνισε. «Και φυσικά πάντα αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 20:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν τους.


σχετικα αρθρα