ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικυρώθηκαν κατά πλειοψηφία οι αλλαγές στο Κανονισμό της Βουλής

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2017, 18:32 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2017, 18:32
Επικυρώθηκαν κατά πλειοψηφία οι αλλαγές στο Κανονισμό της Βουλής
Facebook Twitter Whatsapp
Τις αλλαγές στο Κανονισμό που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό η αρμόδια επιτροπή, υπερψήφισε η Βουλή σε ειδική της συνεδρίαση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις αλλαγές στο Κανονισμό που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό η αρμόδια επιτροπή, υπερψήφισε η Βουλή σε ειδική της συνεδρίαση.

Έτσι παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις των κομμάτων- που έσπασαν τον επιδιωκόμενο ομόφωνο χαρακτήρα των σχετικών θεσμικών παρεμβάσεων- ο Κανονισμός, αλλάζει προς τη κατεύθυνση υιοθέτησης ενός μοντέλου που ν’ ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, η σημερινή Βουλή είναι η τέταρτη στη σειρά που στηρίζει κυβέρνηση συνεργασίας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με «το στάτους των μεταπολιτευτικών καταστάσεων στη  διακυβέρνηση της χώρας».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία προσπαθεί ο Κανονισμός να αντιστοιχηθεί, να την περιγράψει, να την οριοθετήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά αυτές καθ’ αυτές τις αλλαγές, δίδεται η δυνατότητα «διόρθωσης ψήφου», στους βουλευτές, σε περιπτώσεις που κάνουν λάθος «εκ παραδρομής». Πρόκειται για ρύθμιση την οποία πάντως στηλίτευσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσω πίεσης στους βουλευτές ν’ αλλάξουν την ψήφο τους, υπό το βάρος της κομματικής πειθαρχίας. Από τη πλειοψηφία ωστόσο σημειώνουν ότι η ρύθμιση είναι ένα πρώτο βήμα για την υιοθέτηση του πολυσυζητημένου ηλεκτρονικού τρόπου ψηφοφορίας που ακόμα δεν έχει θέση σε λειτουργία η Βουλή.

Από κει και πέρα, με τις αλλαγές αντιπρόεδρο θα εκλέγουν πλέον η 6η και 7η σε δύναμη Κ.Ο., εφόσον το προτεινόμενο πρόσωπο λάβει υπερψηφιστεί από το Σώμα. Ο εκάστοτε δε Πρόεδρος της Βουλής, θα εκλέγεται πλέον μετά από φανερή και όχι μυστική- όπως συνέβαινε ως τώρα- ψηφοφορία.

Αξίζει να επισημανθεί πως υπήρξαν και δύο αλλαγές στο κανονισμό που ουσιαστικά υπακούν στη διαμορφωθείσα πραγματικότητα: αυξάνεται οι χρόνοι ομιλίας στη λεγόμενη «ώρα του πρωθυπουργού» (επίκαιρη ερώτηση), ενώ αίρεται ο περιορισμός στη κλήση φορέων στις επιτροπές για τη συζήτηση των νομοσχεδίων.